Nem a te hibád, ha nem kívánod a szexet: 10 dolog, amiről nem beszélnek, és csökkenő libidót okoz

Borítókép: Nem a te hibád, ha nem kívánod a szexet: 10 dolog, amiről nem beszélnek, és csökkenő libidót okoz Forrás: Unplash/ Vladislav Muslakov
A nemi vágy változása teljesen természetes dolog. A nők életében előfordulnak olyan időszakok, mikor abszolút nem kívánják a szexet, ennek pedig számos olyan háttérben meghúzódó tényezője lehet, mely akár egészségügyi okokra is visszavezethető, de akár lelki problémák is kiválthatják. Éppen ezért ahhoz, hogy a problémát megértsd, és megoldást is tudj rá találni, elengedhetetlen az életmódbeli tényezők feltérképezése, illetve az alapos önismeret. Ezek a tényezők mind segíthetik a szexuális egészség megőrzését.

A nemi vágy csökkenése nagyon frusztráló lehet egy nő számára, hiszen úgy érezheti, hogy nem tudja kielégíteni a partnerét. Ám amikor a libidó módfelett alacsony, problémát okozhat az is, ha magára erőlteti a szexuális együttlétet, hiszen ebben az esetben ez nem megoldás. Amennyiben a problémát akarjuk kezelni, akkor annak a gyökerét szükséges felkutatni.

Miért változik a női libidó?

Lelki problémák

A női libidót számos hormon képes befolyásolni, pontosan ezért van, hogy ha valaki életében komoly változások történnek, tehát például valamiért nagyon stresszes lesz, vagy éppen depressziós, az a változás abszolút kihat a nemi életére. Ennek az oka egyébként abban is rejlik, hogy a nők esetében az érzelmek is jelentős szerepet játszanak a szexualitásban, így értelemszerűen, ha valaki lelki problémákkal küzd, az egyenes arányban mozoghat azzal is, hogy csökken a szexuális étvágya.

Hormonális változások

Szintén nagyon gyakori, hogy egyfajta konkrét hormonváltozás okozza a panaszt. Erre utalhatnak a pajzsmirigybetegségek, vagy a tesztoszteronszint változása, illetve a mellékvese-hormonok is képesek ilyen módosulást előidézni. Ezentúl megfigyelhető ez az agyalapi mirigy hormonjainak esetében, az FSH, az LH, és az ösztrogén és progeszteron egyensúlya esetében is.

Menopauza

A menopauza, vagyis a változókor egy természetes öregedési folyamat, amely testileg és lelkileg egyaránt nagyon megviselheti a női testet. Az ösztrogénszint csökkenése miatt kialakulnak a jellegzetes változókori tünetek, melyek mind mentálisan, mind pedig testileg kiválthatják a libidó csökkenését. Ez a változás teljesen természetes.

Forrás: Unplash/ Womanizer Toys
Kapcsolati problémák is állhatnak a csökkenti libidó hátterében.

Kapcsolati problémák

Nos, szinte kézenfekvő, hogy a csökkent nemi vágy mögött bizony könnyedén állhat párkapcsolati probléma is. Ugyanis elképzelhető, hogy nem a testben zajlott változások állnak annak a hátterében, hogy nemkívánatos a szex, sőt az is lehet, hogy nem magát az aktust nem kívánja az illető, hanem csak a partnerét. Ilyenkor rendkívül fontos a partnerrel történő őszinte, minden szégyentől mentes kommunikáció. Hiszen csak ennek függvényében lehet megoldást találni a problémára.

Fáradtság, kimerültség

A fáradtság és a kimerültség szinte minden esetben kihat a szexuális étvágyra, így természetesen nem csoda, hogy ha túlhajtod magad, akkor ez bizony hatással van a szexuális életedre. Viszont jó hír, hogy ez könnyedén orvosolható, tehát érdemes ebben az esetben megpiheni, kikapcsolódni, feltöltődni és meglátod, máris jobban fogod kívánni a szexet.

Önértékelési zavarok

Az alacsony önbecsülés gyakorta van hatással arra, hogy mennyire vagy aktív szexuálisan. Ennek az oka egyértelműen abban keresendő, hogy ilyenkor az illető nincsen megelégedve önmagával, és így frusztráltan érzi magát egy szexuális aktusban. Ebben az esetben is elengedhetetlenül fontos a partnerrel történő kommunikáció, ugyanis egymás megértése és támogatása segíthet átlendíteni ezen a nehézségen.

Betegségek

A vashiányos vérszegénység, a pajzsmirigy vagy mellékvese működési zavarai, a húgyhólyag-problémák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve az autoimmun betegségek is mind kihatással lehetnek a nemi életre. Ezentúl nagyobb műtét után is kialakulhat ilyen jellegű tünet, hogy időszakosan nem kívánják a beavatkozáson átesettek a nemi életet.

Forrás: Unplash/ Becca Tapert
Nagyon fontos az partnerrel történő őszinte kommunikáció abban az esetben, ha úgy érzed, nem kívánod a szexet.

Gyógyszerek

Egyes betegségekre adott gyógyszerek is hatással lehetnek a libidó alakulására. Ilyenek lehetnek az antidepresszánsok, a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, az antipszichotikumok és az antiepileptikumok. Ezentúl a hormonális fogamzásgátlók is nagyon gyakran járnak ilyen jellegű mellékhatással.

Szülés után

Szülést követően, illetve szoptatás után szintén nagyon gyakori, hogy ilyen jellegű problémák alakulnak ki. Azonban ezek idővel abba maradnak, mivel ennek az oka a hirtelen történt hormonszintek változása.

Fájdalmas szex

Végezetül a csökkent libidónak igazán értelemszerű oka is lehet, ami nem más, mint a fájdalmas szex vagy a hüvelyszárazság. Ebben az esetben a nemi vágy csökkenése arra az okra vezethető vissza, hogy fájdalommal jár az aktus, így nem kívánja az illető.

A nemi vágy növelése

Természetesen számos mód van arra, hogy visszaszerezzük a szexuális étvágyunkat.

  • Érdemes lehet például a partnerrel arról értekezni, hogy szánjon időt hosszú előjátékra. Ilyenkor próbáljunk hangulatot teremteni és megadni a módját a szexuális egyesülésnek.
  • Amennyiben párkapcsolati problémákra vezethető vissza a probléma, akkor érdemes erről kommunikálni, szükség esetén szakemberhez fordulni, és átgondolni a párterápia eshetőségét.
  • Az egészség kihat a szexuális életünkre is. Így amennyiben törekszünk arra, hogy rendszeresen sportoljunk, egészségesen étkezzünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy kívánni fogjuk a szexet, mintha nem tennénk ezekre hangsúlyt. Ezentúl a megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen, hiszen, mint azt említettük, a kimerültség komoly problémákat okozhat ezen a téren. Továbbá érdemes kerülni az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Fontos tudni, hogy olyan, hogy normális szexuális étvágy, nem létezik. Mindenki másképpen kívánja a nemi érintkezést, ezért is szükséges erről a partnerrel folytatott folyamatos kommunikáció. Azonban abban az esetben, ha jelentős változás figyelhető meg a nemi vágyban, akkor feltétlen szükséges szakemberhez fordulni.