A sokszínű szexualitás: avagy mi a norma a szexben?

Borítókép: A sokszínű szexualitás: avagy mi a norma a szexben? Forrás: PhotoAlto/Frederic Cirou/ Getty Images
Vannak alapnak tekinthető szociokulturális konvenciók, amik lényege a miheztartás, és az értékrend helyes meghatározása, meghatározhatósága. Ez segít az egyénnek és a párkapcsolati modell szempontjából is behatárolni a „hovatartozás” érzését és élményét. Majd definiálni saját identitását és a szexuális vágyak szerinti besorolást. Az ember a hozzá hasonló szexuális érdeklődéssel rendelkező társát keresi, és a klaszterek mentén könnyebb a választás.

A szexualitás sokszínű

A szexualitás sokszínű. Vannak a tradicionális – klasszikus elemek, és vannak társadalmilag szélsőségesnek ítélt („normától” eltérő) szexuális vágyak és irányok, mint a kinky, a BDSM, a szadomazochizmus, a voyeurizmus és például az exhibicionizmus. És ebbe körbe fog tartozni a cybersex is.

Az emberi lét egyik nehézsége, hogy merjük felvállalni a szexuális vágyainkat, elsősorban önmagunk, másodsorban a partnerünk előtt, vagy akár a biztonságosnak ítélt környezetünkben. Amikor az egyén félelmet, szégyent vagy bűntudatot él meg adott szexuális vágy miatt – amely érzések egyébként is a fő önszabályozó érzéseink) –, akkor konfliktushelyzetről beszélhetünk. Ez mentális terhet ró az egyénre, akinek ezzel meg kell küzdenie. Az a praxisomból vett tapasztalatom, hogy az egyén általában úgy küzd meg ilyen esetben, hogy kezd szociálisan elhatárolódni, és egy biztonságos burkot alakítani, ahol megélheti a normától eltérő szexuális vágyait, érdeklődését. Erre komplett iparágak épültek, kielégítve az egyén szexuális igényeit. Ilyen például a szexuális segédeszközök, az orvosi eszközök piaca, a pornógráfia, a webcam, és a szexmunkások, a VR-pornó vagy más néven cybersex is.

Az internet és az online vásárlások felgyorsították ezt a folyamatot. Az egyén számára nagyjából minden is elérhető, megvásárolható, igazából csak pénz és elvi kérdés. Igaz ez a szexuális szolgáltatásokra és a termékekre egyaránt! Egy egyszerű példán keresztül bemutatva, mióta nem kell bemenni egy fizikai boltba, ahol szembesülni kellene a vásárolt termék nyújtotta kellemetlen pillanattal (és a szexuális vágy, érdeklődés felvállalásával), azóta megnőtt az értékesített termékek száma, és ezzel egyenarányban az emberek, a felhasználók vágya, igénye. Van, hogy egyre több vagy szélsőségesebb tartalom szükséges ugyanazon hatásfok eléréséhez. A deszenzitizáció egy fontos fogalom a szexualitásban. Az elme, a test és a lélek is képes érzéketlenedni, ami lehetővé teszi az egyre nagyobb vállalásokat, szélsőségeket, és a vélt biztonságos burok, buborék – elszigetelődés – növekedését. Például a túlzott pornófogyasztásnak is van egy ilyen hatása.

Forrás: Valeria Boltneva/ Pexels
A szexualitás rendkivűl sokszínű.

Normális vagy nem normális?

Az ember ügyesen képes kijátszani a saját tudatát, és elhitetni magával, hogy a normától eltérő viselkedés, vagy például vágy, vagy a szexuális magatartás, megélés, mégis lehet normális és elfogadható. Mert ha az egyénnek normális, akkor az bizony normális. Igen ám, de az egyén is része a társdalomnak, így mégis alakul benne egy összeférhetetlenség érzés, és valahol mélyen elkönyveli magában, hogy mégsem teljesen normális az, amihez vonzódik, vagy adott szexuális magatartás és szexuális cselekmény, amit megvalósít. Minél erősebb a gátló funkciók feloldása és szélsőségesebb, perverzebb vagy aberráltabb az esemény, annál nagyobbá válik a félelem és a szorongás érzése (lebukik, kiderül róla, milyen is ő), társas közegben (munkahely, baráti társaság, emberek, akikkel interakcióba kerülhet). Furcsa, disszonáns jelenléte alakul; van valami, amit rejtegetnie „kell”.

Mivel tudja, hogy nem normakövető, így kezd elhatárolódni, elszigetelődni, hogy védje magát. Kialakul a tudatában a titkolózás szükségessége. Ez további viselkedési zavarokat, és a stresszel való megküzdés zavarát okozhatja szociális közegben. Ugyanakkor, az elszigetelődött pillanatokban mégis ott a felnagyított élmény, legyen az például pornófogyasztás, vagy interaktív szexuális esemény. Az elszigetelődés, a növekvő szexuális inger és a kielégítés szükségessége fokozhatja az antiszociális viselkedést, a szorongást, és később magányosság, üresség, kiégés vagy depresszió érzéséhez vezethet. Általában nincs jó vége egy ilyen emberi-lélektani és mentális folyamatnak. Az ember megélheti a pillanatnyi sikeresség érzését, de az önbecsülése, az önértékelése, és végső soron az énképe (és a férfiképe, női képe) csökken. Mindig találunk olyan életterületeket, kis buborékokat, amiben komfortosan tudjuk érezni magunkat, és megengedi akár a felszabadulás, akár az önmegvalósítás érzését, élményét. Ahol és amikor egy kicsit mások lehetünk.

Végső soron ez a folyamat vezetett oda, hogy a cybersex mint igény és lehetőség is kialakulhasson.

Cikkünk folytatása hamarosan következik!

Galériánkban nők vallottak arról, milyen volt életük első szexuális élménye!