Csökkent a libidód? Ezek lehetnek az okai!

Borítókép: Csökkent a libidód? Ezek lehetnek az okai! Forrás: Getty Images (zoranm)
A legtöbb ember életében legalább egyszer találkozik azzal az érzéssel, hogy nem érdeklődik a férfi/nő iránt, így maga a szexualitás iránt sem. Számos életvitelbeli stresszor állhat ennek a folyamatnak a hátterében, melynek egyik faktora a csökkent libidó érzete, a végeredmény pedig hosszabb távon, egy aszexuális periódus.

Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul a nemi vágy csökkent érzése, amely a mindennapi életvezetés és gondolkodásmód hormonális következménye. Ezt hívjuk biopszichológiának. A bio az a hormonális környezet, melyet az egyén a gondolatai és az érzései által alakít önmagában.

Belső konfliktus, sressz, frusztráció hatására megváltozik ez a környezet, leginkább a kortizol emelkedése és a dopamin csökkenés okán. Valószínűleg több a stresszor az életedben, amivel ha nem tudsz megküzdeni, akkor igyekszel elkerülni. Az elkerülés viszont frusztrációt okoz, mert nem természetes, ámbár védekezésnek megteszi.

Az önazonosság hiányosságai egy stresszor, egy belső konfliktus, amivel az egyénnek dolga van. Amíg nem képes szembesülni és megküzdeni, addig az elkerülésből viselkedési mintákat, megküzdési stratégiákat alakít. Ilyen stratégia a motiváció csökkenése, és a libidó csökkenése. Röviden, elvágom magamban a vágyat, a szexuális késztetést, hogy ne kelljen kitennem magam annak, amitől félek. Például félelem a kudarctól, a megsemmisülés érzésétől, a szégyen érzésétől.

A félelmek változtatják az életvezetés és az egyén hozzáállását, így csökken a pozitív, inspiráló inger az életében, csökken a jutalom, a pozitív visszaigazolás, a szexuális kisugárzás és a vágy, ami mind összefüggésben áll a dopamin szinttel, és végső soron, az egyén közérzetével.

Férfiakra jellemző, hogy a sok pornográf tartalom, ...

A folytatásért kattints ide.

A galériánkban 5 olyan vágykeltő ételt mutatunk be, amiről talán nem is gondoltad, hogy az.