Több embert érint, mint gondoljuk - Mi okozza és mit tehetünk a fájdalmas szex ellen?

Borítókép: Több embert érint, mint gondoljuk - Mi okozza és mit tehetünk a fájdalmas szex ellen? Forrás: Canva (dragana991)
A szex közben fellépő fájdalom általános, de sok esetben a nők úgy gondolják, egyedül vannak ezzel a problémával, mivel nem szeretnek beszélni róla, így nem is szembesülnek azzal, hogy mások is küzdenek ugyanolyan gondokkal. Több oka is lehet ennek a jelenségnek, a megoldások tárháza is széles, így nem kell csendben szenvedned, ha érintett vagy.

Egy kutatás szerint az aktus közbeni fájdalom meglehetősen gyakori, négyből három nő érzett már ilyet élete során. Valaki számára a fájdalom csak átmeneti, rövid távú probléma, mások számára hosszabb.

Mit is jelent?

A szex közbeni fájdalom orvosi elnevezése dyspareunia. A fájdalom egy diszkomfortos érzés, mely a szeméremajkak, hüvely, vagy kismedence környékén jelentkezik az együttlét alatt, vagy közvetlenül azután. Két típusát különböztetjük meg:
- felszíni dyspareunia: a hüvely területén érzett fájdalom, mely nem fejti ki a hatását a medencére
- mély dyspareunia: a medencéig kiható fájdalom, például a hólyag körül, a petefészkekben vagy néha a hát felé is, ami hátfájást okoz

Bármelyiket is tapasztalod, befolyással lehet lelki, szexuális és általános egészségedre. Attól, hogy nem tudsz róla, nem jelenti azt, hogy a problémád egyedi, vagy hogy ne lehetne segíteni rajta. Mindenesetre, ha ez a helyzet, akkor fordulj szakemberhez, hogy feltárhassátok az okokat és a gyógymódot.

Mik a tünetei?

A tünetek és a fájdalom gyakorisága, erőssége változó, de általánosságban az alábbiak tapasztalhatóak:

- égő érzés
- lüktetés
- menstruációnál tapasztalható görcsök
- szúró érzés, mely a medencétől a hüvelyig terjedhet
- izomgörcs
- medencegörcs
- izomfeszesség

Mi okozza és mik a gyógymódok?

A szakember szerint egyszeri fájdalom szinte mindenkinél előfordul, de ha a tünetek 6-12 hétig fennállnak javulás nélkül, akkor orvoshoz kell fordulni.

Hogy pontosan milyen okok állhatnak a probléma hátterében, a galériában részletezzük.

Ha szex közben folyamatos fájdalmat tapasztaltok, ne féljetek orvosi tanácsot kérni, beszélni a problémáról, nem vagytok egyedül! Orvosolni pedig csak úgy lehet a kialakult helyzetet, ha feltárjátok annak okait.