Miért van a spaghetti alla puttanescának trágár neve? (+ recept)

Miért van a spaghetti alla puttanescának trágár neve? (+ recept)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A puttana k*rvát jelent olaszul, viszont legendás olasz spagettirecept mentségére legyen mondva, hogy kevés hozzávaló kell hozzá és percek alatt elkészül.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy egy olasz specialitásnak mindenképp trágár nevet kell adni ahhoz, hogy híressé váljon, elvégre a penne all’arrabbiata csak „mérges”, a pizza capricciosa pedig „szeszélyes”, mindkettő jóval ártatlanabb ennél a szószban tocsogó tésztaételnél. (Közeledünk már.) Na de vajon miért a szajhákról nevezték el ezt a nápolyi spagettit, talán mert a helyi nyilvánosházak közkedvelt receptje volt vagy ilyesmi?

Noshát a név eredete az 1950-es évekből származik, amikor egy Sandro Petti nevű ischiai (Nápoly közeli sziget) születésű étteremtulajdonost zárás előtt meglepte egy csoport éhes vendég. Követelték, hogy “faccia una puttanata qualsiasi”, vagyis főzzön nekik bármilyen sz*rt, amije csak van. Petti kamrájában majdnem üresek voltak a polcok, de ő azért nem hagyta cserben a vendégeit.

A spaghetti alla puttanesca minden hozzávalója tartós, semminek sem kell frissnek lennie. A szósz paradicsomos alapú, de a konzerv is megfelel, sőt. A szardellakonzerv is eláll akár évikig, nem beszélve a kapribogyóról és az olívabogyóról. A csilinek kifejezetten jót tesz, ha száraz, a fokhagyma pedig hónapokig eláll. Ezekből a hozzávalókból percek alatt összeütheted a puttanescát, íme a recept:

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

spaghetti,puttanesca
forrás: Wikimedia Commons

Hozzávalók 4 személyre:

  • 370 g spagetti
  • 10 g sós kapribogyó
  • 25 g olajos szardella
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 g extra szűz olívaolaj
  • 80 g fekete olajbogyó
  • 1 konzerv hámozott paradicsom vagy 500 g friss paradicsom (a koktélparadicsom a legjobb)
  • 1 kk tengeri só (vagy ízlés szerint)
  • csili ízlés szerint

Elkészítés:

1. Forralj fel egy fazékban vizet bőséges mennyiségű sóval, majd dobd bele a tésztát. Általában 10 perc alatt fő al dente állagúra (a pontos adatok a csomagoláson). Ezalatt el is készülsz a szósszal.

2. Egy nagy loccsantásnyi olívaolajat hevíts fel kislángon. Dobd bele a vékonyra szeletelt fokhagymát és süsd barnára. Add hozzá a szardellát és főzd, ameddig szét nem mállik az olajban.

3. Keverd bele a kapribogyót, az olajbogyót és az apróra darabolt csilit. Mehet a lábosba a paradicsom (ha friss, előzőleg forró vízben főzd pár percig, majd hámozd meg) és kislángon főzd tovább 3-4 percig.

4. A tésztát szűrd le és egyenletesen keverd el a szósszal. Ellenőrizd, hogy az ízlésednek megfelelően van-e fűszerezve (elég csípős például?) és szórd meg petrezselyemmel.


Melyik tésztafajtát mire használhatod?

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Melyik tésztafajtát mire használhatod?
Tovább olvasok
Kép
Hogyan szabadulj meg az otthonodban élő veszélyes baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól?

A koronavírus-járvány legnehezebb időszakát – ha csak egy időre is, de – magunk mögött hagytuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a COVID-19 teljesen eltűnt volna az életünkből. A vírus továbbra is köztünk van, saját magad és környezeted egészsége érdekében tehát fontos, hogy otthonod tisztaságára továbbra is kiemelten figyelj. A következőkben ehhez adunk tippeket.

Kép
10+10 perc alatt kész teljes kiőrlésű csokis keksz

Oké, tudjuk, hogy a rekkenő hőségben semmi kedved sütit sütni, de ezek a kekszek 10 perc alatt elkészülnek, és mindenért kárpótolnak.

Kép
Hogyan lehet biztonsággal kiterelni a denevért a lakásból?

Nyári éjszakákon bizony megtörténhet, hogy berepül a szobádba egy denevér. Ha ez megtörténne, fontos tudatosítanod: valószínűleg ő is halálra van rémülve, és valószínűleg neki komolyabb oka van rá. És bár neki is van néhány érdekes szuperképessége - pl. hogy ultrahanggal tájékozódik a sötétben -, az biztos, hogy kettőtök közül te vagy az okosabb, ezért tudsz is tenni a helyzet megoldásáért. De vajon mit? És kell-e félned a koronavírustól? Megmagyarázzuk!

Kép
Mit kéne szeretnem a lógó melleimen és a kinyúlt hasamon? Hát pont ezt!

Egész életemben arra készültem, hogy ha majd várandós leszek és szülök egy gyereket, akkor biztos nagyon meghízok és úgy is maradok. Ez részben igaz, mindkét terhességem alatt pont 17 kilóval mutatott többet a mérleg. Viszont 4-5 hónappal a gyermekeim világrajövetele után már konkrétan vékonyabb voltam, mint a teherbeesés előtt.

Kép
Napi horoszkóp július 1.: a Kosoknak jut egy kis idejük önmagukra, az Ikrek közelebb szeretnének kerülni valakihez

A hónap első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Szúnyog van a szobádban? 2 trükk, amivel gyorsan elkaphatod

Ha éjjel egy szúnyog próbálja megkeseríteni az álmodat, ezzel a két trükkel pár perc alatt megszabadulhatsz tőle!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem