A lelkiismeretfurdalás-mentes ropogós pizza receptje
Hetek óta kívánom a pizzát! Több mint egy éve nem ettem a különböző ételintoleranciáim miatt. Aztán egyszer csak kitaláltam, hogy miért ne lehetne összedobni egy alternatív receptet? Így alkottam meg ezt a kívül ropogós, belül puha és iszonyú finom pizzát és repültem el Olaszországba egy pillanatra. Egyszerű, gyors és még a lelkiismereteddel sem kell elszámolni, mert „Ő” is jól lakik. Nem fogsz csalódni, hidd el!
Élesztőmentes pizza
Hozzávalók 1 db 32 cm-es pizzához
- 250 g teljeskiőrlésű barna rizsliszt
- 50 g sima finomliszt
- 125 ml langyos víz
- 1 ek. növényi joghurt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 csipet só
- 2 k. olívaolaj
Feltét (opcionális)
- 1 konzerv paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- pizza fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, rozmaring)
- friss bazsalikom
- olívabogyó
- prágai vagy fekete erdei sonka
- növényi feta sajt
Elkészítése
Először is összekeverjük a száraz alapanyagokat. A liszt esetén azért hagytam benne minimális finomlisztet, mert a sikérszálak abban tudnak leginkább dolgozni és az adja meg a tésztánk rugalmasságát. Aki gluténérzékeny, természetesen elhagyhatja, de akkor számolni kell azzal, hogy picit szárazabb tésztát kapunk.
A lisztes keverékünkhöz hozzáadjuk sorban a nedves összetevőket és szép rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A só mellett, aki szeretne, a tésztát is megbolondíthatja egy kis fűszerrel (pl. oregánóval). A pizza tésztát félretesszük pihenni fél órára, frissen tartó fóliával letakarva. Addig elkészítjük az alapszószt.
A vöröshagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben kis olajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt, majd elkezdjük összefőzni. Sóval, borssal és a pizzafűszer keverékünkkel ízesítjük. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk, vagy összenyomjuk és tovább ízesítjük vele a szószunkat. Azért jobb ennél a pontnál hozzáadnunk, mert az olajon könnyen megéghet és akkor keserű lesz az alap. Hagyjuk egy picit összesűrűsödni, majd lehúzzuk a tűzről, hogy picit visszahűljön.
Ha a tészta kellő időt pihent, kivesszük a tálból és finoman átgyúrjuk. Egy kiolajozott tepsibe egész egyszerűen a kezünkkel belenyomkodjuk a tésztát. Olajos kézzel a peremig szétnyomkodjuk, hogy mindenhol egységes legyen.
Mielőtt a feltéteket rátennénk a tésztánkra, előpirítjuk egy 250 fokra előmelegített sütőben. Egy villával megszurkáljuk és 8-10 percig sütjük. Egyébként minden a fantáziánkra és az egyéni ízlésünkre van bízva. Bármilyen feltétet használhatunk!
Az elősütött tésztát megkenjük a pizzaszósszal, reszelhetünk rá pici növényi sajtot, megszórjuk pizzafűszerrel és rátesszük az olívabogyókat is. A pizzát további 10 percig sütjük. A sonkát, fetasajtot és friss bazsalikomlevelet csak a legvégén szórjuk rá a tésztánkra, ugyanis azokat nem szükséges megsütni, mert túlságosan összemennek vagy elveszítik a valódi állagukat és ízüket. Szépen díszítve tálaljuk és egy finom bor kíséretében már fogyaszthatjuk is.
Buonappetito!
Recept és fotó: freneticakes