A lelkiismeretfurdalás-mentes ropogós pizza receptje

élesztőmentes pizza,pizza,recept,freneticakes Forrás: freneticakes
Tejmentes, tojásmentes, élesztő mentes, "bűntudatmentes"

Hetek óta kívánom a pizzát! Több mint egy éve nem ettem a különböző ételintoleranciáim miatt. Aztán egyszer csak kitaláltam, hogy miért ne lehetne összedobni egy alternatív receptet? Így alkottam meg ezt a kívül ropogós, belül puha és iszonyú finom pizzát és repültem el Olaszországba egy pillanatra. Egyszerű, gyors és még a lelkiismereteddel sem kell elszámolni, mert „Ő” is jól lakik. Nem fogsz csalódni, hidd el!

Élesztőmentes pizza

élesztőmentes pizza,pizza,recept
Forrás: freneticakes
Élesztőmentes pizza

Hozzávalók 1 db 32 cm-es pizzához

  • 250 g teljeskiőrlésű barna rizsliszt
  • 50 g sima finomliszt
  • 125 ml langyos víz
  • 1 ek. növényi joghurt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csipet só
  • 2 k. olívaolaj

Feltét (opcionális)

  • 1 konzerv paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pizza fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, rozmaring)
  • friss bazsalikom
  • olívabogyó
  • prágai vagy fekete erdei sonka
  • növényi feta sajt

Elkészítése

Először is összekeverjük a száraz alapanyagokat. A liszt esetén azért hagytam benne minimális finomlisztet, mert a sikérszálak abban tudnak leginkább dolgozni és az adja meg a tésztánk rugalmasságát. Aki gluténérzékeny, természetesen elhagyhatja, de akkor számolni kell azzal, hogy picit szárazabb tésztát kapunk.

A lisztes keverékünkhöz hozzáadjuk sorban a nedves összetevőket és szép rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A só mellett, aki szeretne, a tésztát is megbolondíthatja egy kis fűszerrel (pl. oregánóval). A pizza tésztát félretesszük pihenni fél órára, frissen tartó fóliával letakarva. Addig elkészítjük az alapszószt.

A vöröshagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben kis olajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt, majd elkezdjük összefőzni. Sóval, borssal és a pizzafűszer keverékünkkel ízesítjük. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk, vagy összenyomjuk és tovább ízesítjük vele a szószunkat. Azért jobb ennél a pontnál hozzáadnunk, mert az olajon könnyen megéghet és akkor keserű lesz az alap. Hagyjuk egy picit összesűrűsödni, majd lehúzzuk a tűzről, hogy picit visszahűljön.

Ha a tészta kellő időt pihent, kivesszük a tálból és finoman átgyúrjuk. Egy kiolajozott tepsibe egész egyszerűen a kezünkkel belenyomkodjuk a tésztát. Olajos kézzel a peremig szétnyomkodjuk, hogy mindenhol egységes legyen.

Mielőtt a feltéteket rátennénk a tésztánkra, előpirítjuk egy 250 fokra előmelegített sütőben. Egy villával megszurkáljuk és 8-10 percig sütjük. Egyébként minden a fantáziánkra és az egyéni ízlésünkre van bízva. Bármilyen feltétet használhatunk!

Az elősütött tésztát megkenjük a pizzaszósszal, reszelhetünk rá pici növényi sajtot, megszórjuk pizzafűszerrel és rátesszük az olívabogyókat is. A pizzát további 10 percig sütjük. A sonkát, fetasajtot és friss bazsalikomlevelet csak a legvégén szórjuk rá a tésztánkra, ugyanis azokat nem szükséges megsütni, mert túlságosan összemennek vagy elveszítik a valódi állagukat és ízüket. Szépen díszítve tálaljuk és egy finom bor kíséretében már fogyaszthatjuk is.

Buonappetito!

Recept és fotó: freneticakes

Édesburgonyás-zabpelyhes pizza alaprecept