Vacsora egy személyre: Cacio e Pepe
Mostanában naponta szembesülők ezzel a problémával magam is, és mivel ételt kidobni sosem szoktam, ezért újabban a szomszédaimat, barátaimat és családtagjaimat örvendeztetem meg a főztömmel – ami amúgy rám maradna. Ez nekik ugyan kifizetődő, de nekem hosszútávon már kevésbé. Ezért úgy döntöttem olyan ételek után fogok kutatni a közeljövőben, amiket egy egyszemélyes háztartásban könnyű abszolválni anélkül, hogy pocsékolnék, vagy feleslegesen nagyobb költségekbe verném magam egy-egy alapanyagon. Ezeket a recepteket mostantól rendszeresen olvashatod majd az oldalon.
Cacio e pepe
Ez egy olyan tésztaétel, ami nagyon kevés alapanyagból áll, így egyrészt nem kell cipekedni a supermarketből hazafelé annak hozzávalóival, másrészt költséghatékonyan és gyorsan összedobhatod belőle a vacsorád, vagy a másnapi ebédedet.
Tésztából annyit használj, amennyit éppen enni szeretnél, és bár a pecorino sajt sokáig eláll a hűtőben, ebből is vágathatsz magadnak éppen annyit, amennyire szükséged van. A Cacio e Pepe többi hozzávalója pedig már csak egy kis vaj, olívaolaj és fűszer, ami meg amúgy is mindig van otthon. Igaz?
Hozzávalók
- 10-15 dkg spagetti vagy bucatini tészta
- 12-14 egész fekete bors
- 4 ek. vaj
- 1 ek. extraszűz olívaolaj
- 1/4 csészényi finomra reszelt pecorino sajt (plusz valamennyi a tálaláshoz)
Elkészítése
- Főzd a tésztát al dantére és tegyél félre egy negyed csészényit a főzőlevéből.
- Egy serpenyőben pirítsd addig a borsot, míg illatozni nem kezd, ezután tedd át egy mozsárba és őröld durvára.
- Hevíts olívaolajat és vajat serpenyőben, add hozzá a sajtot, egy csipet borsot, és 2 ek. főzőlevet. Kevergesd addig míg a sajt megolvad és a szósz homogén lesz.
- Vedd le alatta a hőt, add hozzá a kifőtt tésztát és keverd át, hogy szépen bevonja a mártás.
- Ha száraznak érzed, löttyints hozzá egy újabb adagot a főzőléből.
- Tálalásnál szórd meg sajttal és borssal.