Nem is gondolnád, mi segíthet késleltetni a menopauzát

Borítókép: Nem is gondolnád, mi segíthet késleltetni a menopauzát Forrás: Getty Images
Túlfogyasztásával viszont nem fog elmaradni a változókor, viszont más jellegű problémáid is adódhatnak.

Napi egy pohár fehérborral kicselezheted a klimaxot, egészen pontosan késleltetheted, legalábbis ezt állítja egy amerikai tanulmány. Eszerint azoknál a hölgyeknél, akik körülbelül napi másfél pohárral megisznak a nedűből, később kezdenek el mutatkozni a menopauza tünetei - szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak fehérbort.

A Massachusetts Amherst Egyetem által publikált elemzés kicsivel több, mint 100 ezer nőt vizsgált szerte az Egyesült Államokban. A tudósok azt is megfigyelték, hogy a vörösbor érdekes módon a késleltetésben kevésbé mutatkozott hatásosnak. A kutatók viszont kiemelték, a hatékonyságot napi egy pohárnál mutatták ki; hiába is próbálkoznál egy üveggel belőle; a klimaxot nem fogod tudni megúszni. Az elsősorban a vörösborban lévő rezveratrol, képes a szervezetben az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni, így

természetes hormonpótló lehet menopauza idején, de a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

Változókornak, vagy menopauzának az utolsó havivérzést megelőző és azt követő néhány évet nevezik. A nők szervezete a késői negyvenes és korai ötvenes évek táján átalakul: a petefészkek nem termelnek több hormont. A nemi hormonrendszer megváltozása, a menstruációs ciklus elmaradása kellemetlen tünetekkel járhat, ám sokaknak a változás kora semmiféle panaszt, tünetet nem okoz, életminőségük sem romlik. Tapasztalatok szerint ez azonban a kisebbség. A kínzó panaszokat mesterséges hormonkészítményekkel, vagy alternatív megoldásokkal is meg lehet próbálni enyhíteni.

A fehérbor is tele van antioxidánsokkal, emellett kálium, foszfor és fluorid is van benne, amik mind jó hatással vannak a szervezetre, persze, csak ha nem visszük túlzásba.

S hogy mi minden kell még a nőnek 50 felett, a fehérboron túl, galériánkból megtudhatod!