A 20-as vagy a 40-es nő a jobb parti?

TE,Psziché,Önismeret,önbecsülés,nők,jó parti,jó fogás,4 kérdés,szavazás,galéria Forrás: Pixabay
Azt gondolnád, hogy a fiatalabbak tartják magukat kapósabbnak, de egy kutatás meglepő eredményre jutott.

Mit gondolsz, melyik korosztály tagjai tartják magukat jobb fogásnak? A húszas vagy a negyvenes éveikben járó nők? A legtöbben talán rávágnák, hogy biztosan a fiatalabb nők. Egy 2019-es kutatás azonban – amely az Evolutionary Psychology-ban jelent meg – arra jutott, hogy a két csoport csaknem azonosan pontozta magát.

4 kérdés

Hogy jött ki ez az eredmény? A megkérdezetteknek a következő 4 kérdésre kellett válaszolniuk egy 1-től 5-ig terjedő pontszámmal (1=legkevésbé sem, 5=teljes mértékben).

1.
Általában véve mennyire tartod magad kívánatos partnernek?
2.
Általában véve mennyire tartanak kívánatos partnernek az ellenkező nem tagjai?
3.
Általában véve mennyire vagy kívánatos partner másokhoz képest?
4.
Összességében mennyire vagy jó fogás?

Demográfiai tényezők?

Az evolúciós elméletek azt sugallják, hogy bizonyos demográfiai tényezők – például a kor vagy a jövedelem – nagyban befolyásolják a válaszokat. A fiatalabb nők például magasabb pontszámot adhatnak maguknak a jobb gyermekvállalási esélyek miatt, az idősebbek pedig többre értékelhetik magukat a magasabb társadalmi-gazdasági státuszuk miatt - magyarázza Mark Travers piackutató a pscychologytoday.com-on megjelent cikkében. A kutatás vezetői viszont – meglepetésükre – azt találták, hogy a két korosztály demográfiai jellemzőiben mutatkozó különbségek nagyon kicsik (szexuális orientáció, kor, képzettség) vagy kicsik (társadalmi-gazdasági helyzet) voltak.

Önbecsülés

Akkor hát mi az, ami döntően befolyásolja a magunkról mint kívánatos partnerről alkotott képünket? Alapvetően nem más, mint az önbecsülés. És még valami: a párkapcsolati státusz jelentősen meghatározta a nők maguknak adott pontszámait. Ha párkapcsolatban – és különösen: boldog párkapcsolatban – élt valaki, nagy eséllyel tartotta magát jó partinak, míg a szingli nők – különösen, ha korábban kevés szexuális partnerük volt – jellemzően alacsonyabb pontszámot adtak maguknak.

És te? Mennyire vagy jó parti?
Mindenki engem akar megkapni!
Ha egy-két problémámat rendezném, szerintem vonzó lennék a lehetséges partnerek szemében.
Sosem éreztem azt, hogy mások jó fogásnak tartanának.

Mellesleg dögösnek lenni: nem életkor függvénye - nézd csak meg őket!