Honnan tudhatod, hogy gyermeked manipulál téged? 5 módszer, amivel kezelheted a problémát

Borítókép: Honnan tudhatod, hogy gyermeked manipulál téged? 5 módszer, amivel kezelheted a problémát Forrás: Getty Images
A manipulatív gyermek gyakran kihasznál helyzeteket vagy embereket, hogy megszerezze, amit akar, legyen az kedvenc étele, játéka, vagy a szülők, testvérek, barátok figyelme és dicsérete. Mind a pszichológiai, mind az érzelmi manipulációt képesek bevetni annak érdekében, hogy valaki felett uralmat szerezzenek, vagy ügyes taktikával elérjék céljaikat.

Néha a manipuláció lehet szóbeli, például amikor a gyerekek szándékosan vádolják azzal a szülőket, hogy nem szeretik őket eléggé. Máskor azonban a manipulatív gyermek más taktikákat alkalmazhat, például bűntudatot kelthet másokban.

A manipulatív gyerek

A manipuláció jelei gyakran finomak és nem egyértelműek, és nem könnyű meghatározni, ha valaki irányítani próbál téged. Néhány általános jel azonban arra utalhat, hogy a gyerek manipulatív. Ezt pedig egyikőtök érdekében sem szabad hagyni!

Érzelmi kitörések

Egyes gyerekek nem fogadják el a „nem”-et válaszként. Ha nem teljesítik a kéréseiket, az nagyon felbosszanthatja őket. Az ilyen gyerekek elvesztik érzelmeik felett a kontrollt, ami hirtelen kitöréseket, agressziót, durvaságot, agyafúrt viselkedést vagy sírást eredményezhet.

Dührohamok

A manipulatív gyermek másik gyakori jele a dührohamok kialakulása. Intenzív dühkitörések jellemzik rövid ideig, vagy amíg el nem éri, amit akar. Előfordulhat, hogy igen bántó dolgokat kiabál: „Utállak”, „Te vagy a legrosszabb szülő a világon”, „Nem akarok többé veled élni” stb., vagy lefekszik a játékbolt padlójára és hangosan ordibál, hogy megszerezze a kívánt játékot. A dührohamok gyakoriak kisgyermekeknél, de érdemes lépni, ha a viselkedés ismétlődővé válik. Az NCHS adatai szerint a hat és tizenegy év közötti gyermekeknél nagyobb arányban fordulnak elő viselkedési problémák, mint a hat év alatti és tizenegy évnél idősebbeknél. Megállapították, hogy a fiúknál kétszer gyakoribbak a viselkedési problémák, mint a lányoknál. Fontos, hogy a szülők időben felismerjék a problémát, és forduljanak szakértőhöz segítségért!

Forrás: Getty Images
A manipulatív gyerek gyakran küzd dühkitörésekkel, ha nem kapja meg, amit akar.

Hazudozás

Általában ahhoz, hogy a szülőktől többet kapjon, a gyermek hazudhat, hogy kijátssza az áldozatkártyát, hogy tudathassa másokkal, a szülei nem elég jók. Ez a megtévesztő és ravasz lépés a gyermek részéről arra kényszerítheti a szülőket, hogy a szükségesnél többet nyújtsanak neki.

Ezeken kívül a gyermek a következő viselkedésekhez is folyamodhat:

  • Bűntudatkeltés
  • Mások megkérdőjelezése
  • Érzelmi zsarolás alkalmazása

Íme néhány jól bevált szülői stratégia, amellyel kezelheted és fegyelmezheted gyermeked ravasz viselkedését. Ezek a tippek nem csupán a szülőknek, a kicsiknek is segítenek!