Így kommunikálnak a magas érzelmi intelligenciájú emberek – Te használod ezeket a mondatokat?

intelligencia; kommunikáció Forrás: Getty Images
Az intelligens emberek tudják, hogy a szavaknak súlya van, éppen ezért figyelnek arra, miként fogalmaznak. Összegyűjtöttük, azokat a mondatokat, amiket gyakran hallhatsz, amikor intelligens emberrel beszélsz.

Az intelligencia nemcsak az intellektuális képességeket jelenti, hanem magában foglalja a kommunikációt, az empátiát és a másikra, valamint a világra való nyitottságot is. Ez az életszemlélet pedig a szavak szintjén, a kommunikáció során is megjelenik.

Hogyan kommunikálnak a magas érzelmi intelligenciájú emberek?

Köszönöm, hogy ilyen nyíltan beszéltél erről!

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sokszor adnak pozitív visszajelzéseket – a munkában és a magánéletben is. Észreveszik és el is ismerik, ha valaki meghaladta önmagát, azt is, ha nehezére esett, mégis őszinte és nyitott volt egy-egy helyzetben. Ezzel a mondattal erősíthetjük a felénk való bizalmat és a kölcsönös tiszteletet.

Kérlek, magyarázd el részletesebben!

Az intelligens emberek kíváncsiak, és nyitottak az új dolgokra. Ha valami nem világos a számukra, nem félnek kérdezni, hiszen tudják, kérdezni nem szégyen, és a válaszokkal bővíthetik a tudásukat. Ha valaki ezt a mondatot használja, azzal kifejezi, hogy nyitott a tanulásra, és mélyebb tudásra törekszik.

intelligens emberek; beszédstílus
Forrás: Getty Images
A magas érzelmi intelligenciájú emberek számára egyáltalán nem szégyen kérdezni, ha nem tudnak valamit.

Milyen hatása lehet ennek a helyzetnek a kapcsolatunkra?

Aki intelligens, nemcsak a jelenre gondol, hanem a jövőre is, azaz előrelátó. Felismeri, hogy egyes döntések, események hatással lehetnek a kapcsolatára, így, amikor konfliktus vagy nehézség merül fel, igyekszik a másikat is bevonni a közös gondolkozásba. Ezzel a mondattal olyan párbeszédet lehet kezdeményezni, aminek során mindketten megnyílhattok.

Hogyan tudlak támogatni ebben a helyzetben?

Az intelligens emberek empátiával és figyelemmel fordulnak a párjuk felé. Azt is felismerik, hogy mindenkinek mások lehetnek az igényei, és tudják, hogy az, ami az egyik embernek jó, a másiknak nem feltétlen kedvező. Ezért kérdezik meg a társukat, hiszen mindenki maga tudja a legjobban, hogy mi jelent számára segítséget.

Milyen megoldási lehetőségek vannak?

A kreatív gondolkodás és az alternatív megoldások keresése az intelligens emberek számára alapvető. Nem ragadnak le egyetlen forgatókönyvnél, helyette próbálják feltérképezni a különböző lehetőségeket, nyitottak az új és esetleg eddig ismeretlen utakra is, és szeretik több aspektusból megvizsgálni a problémát, feladatot.

Mi a véleményed erről?

Aki intelligens, az tudja, hogy nem csak az ő nézőpontja létezik, és kíváncsi is arra, hogy mások miként látnak egy helyzetet. Figyelembe veszi mások véleményét, nyitott a párbeszédre, érdeklődik mások gondolatai iránt, és hajlandó meghallgatni – adott esetben – megfontolni azokat.

Hogyan tudnánk közösen megoldani ezt a problémára?

Az együttműködés kulcsfontosságú egy kapcsolatban. A konstruktív hozzáállás és a kompromisszumok a harmonikus párkapcsolat alapját képezik, ezért az intelligens emberek arra törekednek, hogy a másikkal együtt hozzanak döntéseket, közösen találjanak megoldást.