Ezért jó és egészséges néha elbújni a világ elől: a környezetváltozás áldásos lelki hatásai

Borítókép: Ezért jó és egészséges néha elbújni a világ elől: a környezetváltozás áldásos lelki hatásai Forrás: Pexels/ David McBee
A mindennapok monoton körforgásából nagyon jó érzés kiszakadni, és nem is kell feltétlen hosszú időre távol lenni az otthonunktól, hogy feltöltődjünk vagy új erőre kapjunk. Elég lehet már pár óra is, de sokszor jól jöhet egy néhány napos utazás, vagy egy még hosszabb kitérő, ha épp úgy alakulnak körülöttünk a dolgok.

Érezted már azt az életed során, hogy úgy elbújnál a világ elől? Akár csak pár órára is, de szükséged volt egy kis lélegzetvételnyi szünetre, egy újfajta ingerre, egyszóval egy változásra annak érdekében, hogy helyreálljon az a bizonyos lelki egyensúly? Vagy ha egy komolyabb döntést kellett meghoznod, amihez csendre, nyugalomra volt szükséged? Ha igen, akkor biztosan ismerős az az érzés, ami ilyenkor tör ránk, ez az, amit szakértők a megszokások hatalmának megdöntésével magyaráznak. A legjobb, legváratlanabb dolgok ugyanis gyakran épp akkor történnek az életben, ha olyan helyen vagy helyzetben találjuk magunkat, ami elsőre a komfortzónánkon, vagyis a kényelmes, mindennapi környezetünkön kívül esik.

Abban a pillanatban ugyanis, amikor kilépünk a megszokott életvitelünkből, a mindennapok ritmusából, olyan ingereket kapunk, amik az idegrendszerünkre nyugtatóan hatnak. Ehhez pedig elég lehet már akár egy párórás erdei séta is, hiszen a természet közelsége, az ottani illatok, hangok, színek észrevétlenül, de hatnak ránk. A friss levegő hatására, ahogy egyre több oxigént lélegzünk be és kitágulnak az erek, a vér pedig szabadon áramolhat a keringésbe, egyszerűen azt érezhetjük, mintha kicseréltek volna bennünket.

Forrás: Pexels/Nina Uhlikova

A megszokott környezetből való kiszakadás az alábbi életesemények kapcsán jöhet például nagyon jókor:


- új munkahelyre történő váltás előtt

- egy szakítás után

- gyászfeldolgozási célból

- vagy egyszerűen akkor, ha úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok

Az egyik legnépszerűbb módja pedig az ilyen jellegű önismereti utazásnak egy zarándokút lehet, amelyek közül kétség kívül az egyik legnépszerűbb az El Camino.

De nem feltétlen szükséges, és nem is teheti meg mindenki azt, hogy több hétre kivonja magát a forgalomból, egy zarándokút pedig nem egy párnapos kihívás szokott lenni. Sokszor elég már néhány óra is ahhoz, hogy újra megleljük önmagunkban a belső békét. Viszont amennyiben van rá lehetőség, és a fordulatos élet úgy alakítja, akkor érdemes belevágni egy életre szóló kalandba, mivel az garantáltan feledhetetlen és örökre szóló élmény lehet!

Forrás: Pexels/Leah Kelley

Sokan egyébként nem is mernek egyedül elutazni, akár nyelvtudási akadályok miatt, de többen bizony félnek a magánytól, és magától az egyedülléttől is. Szükség van valóban bátorságra, önállóságra, és határozottságra is a jó tájékozódóképesség mellett, bármerre is vinne az utunk. De az is biztos, hogy olyan élményekben lehet részünk, amit soha, sehogy másképp nem tudnánk megtapasztalni.

Tény, hogy a rövidebb vagy hosszabb távú környezetváltozás nyitottságot igényel, de hatására során megismerhetünk új embereket, kultúrákat, nézőpontokat. Az új kapcsolatok pedig mindig új lehetőségeket is rejtenek magukban, így nincs értelme hezitálni, és érdemes próbára tenni önmagunkat, és új kalandokba belevágni, ha csak lehet!

Ha a sors tehát úgy hozza, és van rá lehetőségünk, érdemes néha kicsit eltávolodni a megszokott életvitelünk helyszínétől, hogy közelebb kerüljünk a megoldásokhoz, vagy csak egyszerűen önmagunkhoz.

Ha útra kelnél, mutatunk pár nagyszerű csomagolási tippet!