A szép szakítás nem csak városi legenda, így csináld, ha kilépnél a kapcsolatból

Borítókép: A szép szakítás nem csak városi legenda, így csináld, ha kilépnél a kapcsolatból Forrás: Pexels/Monstera
Egymás hibáztatása, hangos szavak, ajtócsapkodások – sok kapcsolatban mindegyikre van példa. Ha viszont mindketten képesek vagytok felnőttként kommunikálni, akkor a szakítás lehet kulturált és csendes is, ami könnyebbé teszi a lezárást és a feldolgozást is.

A szakítás soha nem könnyű, sőt, fájdalmas, de az elválás ettől még lehet csendes és békés. Elmondjuk, hogyan!

Legyél őszinte és mutasd ki a tiszteletedet!

Az első és legfontosabb lépés az őszinte és tiszteletteljes kommunikáció. Ha nem keresel kifogásokat, ha nem maszatolsz, hanem nyíltan és őszintén felvállalod az érzéseidet, akkor arra ritka esetben lehet csak támadás a válasz (az pedig már nem a te ügyed, hogy a másik miért nem tud felnőttként kommunikálni). Azzal, hogy őszinte vagy, a másikat is megtiszteled – még ha fájdalmas is hallani.

Válassz megfelelő időpontot és helyet!

A szakítás – még akkor is, ha már régóta érik – intenzív élmény. Nem mindegy, hogy mikor, hol és milyen módon válnak el az útjaitok. Akármilyen rövid ideig is tartott, ha valóban fontosak voltatok egymás számára, akkor ne szakíts üzenetben vagy telefonon mert megalázó lehet a másik számára. Kétségkívül ez a nehezebb út, de találkozzatok, és személyesen kezdeményezz beszélgetést.

Hallgasd meg a másikat is!

Azon kívül, hogy elmondod a saját megélésedet, adj annak is teret, hogy a párod is elmondhassa azt, ami benne van. A szakítás során fontos, hogy türelmesek és empatikusak legyetek egymással – kölcsönösen. Csak akkor valósulhat meg a „szép” szakítás, ha mindketten empátiát mutattok a másik irányában.

Forrás: pexels/Alena Darmel

Ne vádaskodj!

Szakításkor könnyen előfordulhat, hogy kibuknak belőled a régi sérelmek, vagy egy-egy korábbi helyzetre akkor akartok felelőst találni, vagy éppen az egész kapcsolat zátonyra futásáért egy valakit hibáztattok – rendszerint a másikat. Ha békés lezárást szeretnél, ezt a kört hagyd ki, mert nem vezet sehová, csak káoszhoz. Ne hibáztasd a másikat, ne vetítsd ki rá a rossz érzéseidet, és ami a legfontosabb: ismerd el a saját felelősségedet is.

Adjatok egymásnak időt és teret!

A szakítás után mindkettőtöknek szüksége van időre és térre a feldolgozáshoz. Nem az a természetes, amikor valaki szakítás után egyből jól van – még akkor sem, ha a kapcsolat már régóta haldoklott. Magadtól se várd el azt, hogy azonnal mindent rózsaszínnek fogsz látni, inkább engedd meg, hogy végigmenj a gyászfolyamaton, hogy később majd tiszta lapot kezdhess az életedben.