Mit tehetsz, ha a családtagjaid nem veszik komolyan a karantént?

karantén,családtag,kommunikáció Forrás: Getty Images
Sok családban felmerülhet most ez a probléma.

Mindannyian átéljük most ezt a furcsa fordított helyzetet: most mi mondjuk – immár felnőtt fejjel – a szüleinknek, hogy ne menjenek sehová és mindig jól mossanak kezet. De lehet, hogy nem csak őket nehéz meggyőznöd arról, hogy a koronavírus-járvány az egyik legfontosabb, amit a még nagyobb baj megelőzéseképp megtehetünk, hogy otthon maradunk. Lehet, hogy az unokatestvéred jelenti ki, hogy ő bizony elutazik a húsvéti hétvégén, ha még nyitva lesz a szálloda, ahol szobát foglalt a családnak, vagy a barátnőd bolyong még a barkácsáruházakban, mert lakáscsinosítással szeretné lefoglalni magát. Bármennyire is aggaszt vagy dühít a viselkedésük, igyekezz kerülni a konfliktusokat – a szakértők szerint vannak jobb módszerek is arra, hogy jobb belátásra bírd őket!

Ne ítélkezz, hagyatkozz inkább a tényekre

Világosan és ítélkezés nélkül fogalmazd meg a véleményed. (Például: “Aggódom az egészségedért és azok egészségéért is, akikkel kapcsolatba kerülsz, ha nem maradsz otthon.”) Legyél naprakész a tényekkel kapcsolatban, magyarázd el, hogyan terjesztheti az is a vírust, aki nem észlel tüneteket magán. Pszichológusok szerint az a legfontosabb, hogy a szeretted maga dönthesse el, hogy cselekszik, de értse meg azt is, hogy mi az ő felelőssége az ügyben.

Ne légy ellenséges

Nagyon sok konfliktus azért robban ki, mert nem válogatjuk meg a szavaink. Próbálj meg lényegretörően fogalmazni: mondd el, hogy aggódsz a biztonságuk, az egészségük miatt és szeretnél legalább azzal tenni értük, hogy ezt elmondod nekik. Nyilván nem könnyű egy ilyen beszélgetés, ezért ne derült égből támadj a szüleidre, rokonaidra vele. Jelezd előre, hogy valami fontos dolog miatt felhívnád őket, amikor nekik is alkalmas.

Érvelj olyasmivel, ami nekik is fontos

Senki nem szereti, ha megmondják neki, mit tegyen. Tehát próbáld meg inkább azokat a dolgokat hangsúlyozni, amikről tudod, hogy fontosak a rokonaid számára. Lehet, hogy ők is aggódnak egy hozzátartozó miatt, akinek krónikus betegség miatt legyengült az immunrendszere, vagy a járvány hosszú távú gazdasági következményei miatt izgulnak. Ha a munkamániás unokatestvéred most sem tudja visszafogni magát, akkor igyekezz azzal meggyőzni, hogy a nagymamátok egészsége most előbbre való.

Hasonlítsd a koronavírus-járványt múltbeli rendkívüli eseményekhez

Lehet, hogy a hozzátartozód nincs meggyőződve arról, hogy a koronavírus komoly gondokat okozhat, de ha átélt már korábbi járványokat vagy egészségügyi vészhelyzeteket, akkor valószínűleg látta már, hogy mi történik, ha nem teszünk semmit. Emlékeztesd őket arra, hogy most ugyanúgy összefogásra van szükség, mint a korábbi vészterhes időkben.

Maradj két lábbal a földön

Nincs két ember, akinek teljesen ugyanaz lenne a véleménye a koronavírus-járványról. Ha a rokonod hajthatatlan, teljesen rendben van, ha határokat szabsz és fizikailag távol tartod magad tőle.

Ismerd el, hogy neked sem könnyű

Még a ragyogó napsütésben is mindannyian úgy érezzük most, mintha folyamatosan egy sötét felhő árnyékolná be az eget. Még azok is, akik egyelőre a tagadás fázisánál tartanak. Közelíts empátiával a rokonaid felé: mondd el, hogy neked is ugyanolyan nehezedre esik a távolságtartás, mint nekik, és alig várod, hogy újra aggodalom nélkül együtt lehessetek.

Ami még nagyon fontos: ne feledkezzetek meg a humorról!