Hogyan csökkentsd a stresszszintedet

stresszmentes,stressz,nyugalom Forrás: Unsplash
Tudományosan is igazolt „elsősegélycsomag” a stressz csökkentésére – és a legjobb, hogy az itt felsorolt dolgok bármikor rendelkezésedre állhatnak.

Nevetés

Hogyan lazíthatod el a lehető legtermészetesebben a testedet és a lelkedet? Hát nevetéssel! Kutatások igazolták, hogy már az az időszak is, amíg egy vígjáték kezdetére vársz, képes 27 százalékkal megemelni az endorfinszintet a vérben. Egy vizsgálatban moziba járókat teszteltek: a vidám film vetítéséről kiáramló emberek nyálában sokkal kevesebb stresszhormont találtak.

Társaság

És ha már úgyis mozizni készülsz, miért is ne tennéd valaki mással együtt? Hiszen a kapcsolódás csökkenti a stressz-szintet és emeli az oxitocinszintet az agyalapi mirigyben, miközben erősödik a kötődés, az elégedettség és a biztonság érzése. Egy tanulmányban azoknak, akik rendszeresen csókolóztak a partnerükkel, hat hét után alacsonyabb koleszterinszintet mértek a vérében.

Rágózz!

Igen, ez komoly, és nem csak a friss leheletről beszélünk. Egy japán kutatásban kimutatták, hogy azok, akik két héten át naponta kétszer rágóztak, sokkal jobban érezték magukat, mint azok, akik nem. És nem a gumiban található anyagok, hanem a rágás miatt, hiszen a repetitív mozgás megnyugtató.

Természet

A természetben töltött idő, de akár egy szobanövény közelsége is képes a stressz-szint csökkentésére. A japán kormány 1982-ben indította el sinrin joku (erdőfürdőzés) kampányát. Már egy rövid erdei séta is alkalmas arra, hogy csökkentse a stresszt, a vérnyomást és a pulzust. Kutatások azt is igazolták, hogy azok a kórházi betegek, akiknek legalább az ablaka zöldre nyílik, jobban tűrik a fájdalmat és jobb gyógyulási esélyekkel rendelkeznek, mint azok, akik a fehér falat kénytelenek bámulni.

Jó illatok

Agyunk amigdala nevű részének nagyon fontos szerepe van az érzelmek feldolgozásában. Ide vésődnek be a különböző szituációkhoz kapcsolódó érzelmek, ráadásul közvetlen összeköttetésben áll a szaglásunkkal. Ha olyan illatokkal vesszük körül magunkat, amelyek kellemes emlékeket idéznek fel bennünk (gondoljunk csak a nagyink almás pitéjére, amit gyerekkorunkban imádtunk), máris sokat tettünk azért, hogy jól érezzük magunkat.

Megnyugtató zene

Azok a zenék, amelyeknek ritmusa percenként 60-80-at „ver”, megnyugtatóan hatnak ránk, hiszen a szívdobogást idézik. A legjobbak a szöveg nélküli dallamok, amelyek még inkább „kikapcsolják” az agyunkat. Műtéten átesett betegeknél megfigyelték, hogy az ilyen zene csökkentette a stressz-szintet.

Kisállat

Dédelgess állatot! A macskatartók például állítólag kevésbé hajlamosak a megfázásra, és 40 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szív- és érrendszeri betegséget.
A kutatások a dorombolás (vagyis a 20–140 Hz frekvenciájú rezgés) gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatását is igazolták.

A stressz a hasadat sem kíméli, de semmi vész, eláruljuk, mit tehetsz ellene: