Ha a menszesz hamar megáll - a korai klimaxról

Borítókép: Ha a menszesz hamar megáll - a korai klimaxról Forrás: Getty Images
Még negyven sem vagy, de már érzed a baljós tüneteket? Elmaradozik a menstruációd, rád támadnak a hőhullámok, éjszaka verejtékezel, nehezen alszol, esetleg a gyerek sem jön össze… Elképzelhető, hogy azok közé tartozol te is, akiket idő előtt érint a menopauza.

A petefészkek hormontermelésének és az ösztrogénszintnek teljes lecsökkenése a menszesz végét jelenti. A sokak által rettegett, de teljesen természetes klimax átlagosan csak az ötvenes éveink első felében következik be, vannak azonban olyan embertársaink, akik jóval korábban szembesülnek a korszak okozta kellemetlen tünetekkel. Hogy miért sújt egyes nőket a korai menopauza, az nem teljesen világos, annyi azonban igen valószínű, hogy szerepet játszhatnak benne:

- genetikai okok

- pszichés tényezők

- tartós stressz

- bizonyos betegségek

- bizonyos gyógyszerek

- evészavarok

- egyes operációk

- dohányzás

- kemoterápia.

Mik a korai klimax legfőbb tünetei?

Az idő előtt bekövetkező változókor jellemzői általában megegyeznek a normál menopauza esetén jelentkező, szokásos szimptómákkal. Ezek a következők lehetnek:

- hőhullámok

- a ciklus szabálytalanná válása

- bőr- és hüvelyszárazság (a szexuális vágy csökkenése)

- vizeletproblémák

- levertség

- hangulatingadozás

- alvásproblémák

- koncentrációs zavar

Hogyan segíthetünk ezen?

A tünetek enyhítésére a legcélszerűbb természetes gyógymódokhoz fordulni – a sok mozgás, az egészséges étrend, a különböző gyógynövények javítanak a tüneteken -, gyakran azonban ennyi nem elég. Ha téged is túlságosan meggyötör a korai változókor, érdemes megfontolni a menopauzális hormonterápiát – amennyiben lehetséges.

Egy személyes történet

Hédi menstruációja harminchét éves korában kezdett akadozni, két éven belül pedig teljesen megszűnt. Ugyan már volt egy gyereke, de kétségbeesetten szeretett volna másikat, ezért igazi tragédiaként élte át a korai klimaxot. Több mint egy éven át súlyos depresszióba zuhant, rossz lelkiállapota pedig egyre csak fokozta a tüneteket: a végén már annyira elveszettnek érezte magát, hogy férje rábeszélésére pszichológushoz fordult. A szakember segített abban, hogy rájöjjön, az örökbefogadás jelenti a megoldást a problémáira, és ma már – a vérszerinti lánya mellett – egy kisfiú boldog anyukája is. A terápia segítségével azt is helyre tudta magában tenni, hogy a hormonműködését fiatalkori anorexiája, folyamatos stresszt okozó munkája, valamint a genetikai öröksége – édesanyját is korán érte el a klimax – egyaránt befolyásolhatták.

Ma, 46 éves korában üdébbnek érzi magát, mint 20 évvel ezelőtt.

GALÉRIÁNKBAN 5 TÉVHITTEL SZEMBESÜLHETSZ, MÁR AMI A MENSZESZT ILLETI!