Helló, klimax! Nincs megállás csak mert változom!

Borítókép: Helló, klimax! Nincs megállás csak mert változom! Forrás: helloklimax.hu/Isza Ferenc
Menopauza, klimax, változó kor. Egyszer minden nőt elér ez az időszak, bárhogy is hívjuk. Van, akit előbb, van, akit utóbb. Van, akit megkímél, de van, akinél komoly tünetek kíséretében telepszik rá az életére. Ez az életünk második felét meghatározó állapot nem kell, hogy végletesen felülírja életminőségünket. Koch Mária, személyes élményei nyomán elindította -Magyarországon elsőként- klimaxszal foglalkozó programját, a helloklimaxot.

Azt olvastam nemrég tőled, hogy a klimaxra érdemes úgy tekinteni, mint egy biztosan bekövetkező életeseményre. Éppen ezért fel is lehet rá készülni. Több gondolatot is elindított bennem ez a nyilatkozatod, de elsőként az ugrott be, hogy Hál’Istennek, termékeny női létezésünknek nem csak az elejéről- gondolok itt a menstruációra való felkészítésre-, az aktív éveiről, de végre a végéről is tudunk beszélni, nyíltan! A második pedig az volt, hogy végre sorstársakra és megoldásokra lelhetnek sokan nálatok.

Miért nem volt helye a klimaxnak eddig a közbeszédben?

Mert még mindig évtizedek óta beégett dogmákat és tabukat cipelünk magunkkal. A klimaxról az általános vélekedés szerint nem kell beszélni, és nem is szabad, mert magánügy, mert ciki.
Ez a mesterségesen fenntartott szégyenérzet gátolja meg a nőket abban, hogy fel merjék vállalni, mit élnek meg változókorban. Hogy közben hogyan befolyásolja az egészségüket és hogyan rombolja le az önértékelésüket, az nem igazán érdekel senkit. Hányszor halljuk mi nők, hogy tűrni kell? Nos, a menopauza is ebbe a kategóriába tartozik. Így az egyik legfontosabb teendőm a programmal a tabumentesítés és az azonnali segítségnyújtás.

Saját tapasztalatból tudom milyen az, amikor egy orvos, például az endokrinológus vagy a nőgyógyász szembesít azzal, hogy bizony egyik –másik tünet megjelenése a klimax előhírnöke. Pláne 41 évesen szembesülni ezzel, elég megdöbbentő. Mikortól beszélhetünk a klimax megjelenéséről?

Részben genetikai, részben életmódbeli kérdés, hogy ki mikor észleli az első tüneteket magán.
A menopauza beállta egy konkrét időponthoz köthető. Az a nap, amikor 12 hónapja nincs menstruáció. De egyre többet tudunk róla, ezért érdemben is foglalkozunk a perimenopauzával, ami a menopauzához vezető útként akár 8-10 év is lehet. Ezekben az években már bizonyos tüneteket is észlelünk magunkon, így szépen korrigálni is lehet őket.
A fő problémát azonban nem a menopauza napja, hanem a hormonszintek folyamatos változása jelenti. A hullámzó ösztrogén és csökkenő progeszteron szint az, ami alapvetően a tüneteket okozza. Ezek a hormonális változások hatnak ki a szervezet teljes működésére és felerősítik a már esetlegesen meglévő egyensúlytalanságokat, mint például a szív-és érrendszeri, illetve emésztőrendszeri problémákat. Ezért kellene hangsúlyt fektetni a megelőzésre és felkészülésre, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen fizikális és mentális állapotban érnek el minket a hormonális változások.

Saját tapasztalataidat blogban írtad meg. Innen indult a helloklimax program is. Mit éreztél, mentális vagy fizikális oldalon viseli meg jobban egy nőt a változó kor?

Ez a kettő nagyon is összefügg, mert ha nem megfelelő a mentális állapot akkor előbb-utóbb kiütközik fizikális tünetekben is. A nem megfelelő táplálkozás pedig visszaüt a mentális egészségre. Így utólag visszatekintve nálam a megnövekedett stressz és a hirtelen bekövetkező hormonszint csökkenés volt az indikátor, ami a rosszulléteket okozta, amelyekből az autoimmun betegség kialakult. Hiába voltam több tucat vizsgálaton, nem kapcsolták össze a tünetekkel, így másfél évig tartott összerakni a puzzle darabjait, de

addigra már elég súlyos állapotba kerültem, 42 kilósra fogytam, és gyakorlatilag nem működött az emésztőrendszerem.

Azonban akkor már tudtam, hogy az lesz a dolgom, hogy lehetőleg már egyetlen nőtársamnak se kelljen elvesznie a menopauza útvesztőjében, mert igenis lesz egy platform, ahol konkrét segítséget kaphatnak a tüneteik megoldására és mentális támogatásukra.

Mentálhigiénés szakember, táplálkozás terapeuta, mentális tréner, szexuálteraputa, orvosok is csatlakoztak hozzád. Egy jobb életminőség elérésében mekkora jelentősége van annak, hogy a klimaxról komplexitásában gondolkodjunk? Nem elég, csak például a táplálkozással vagy épp a mentális jóllétünkkel, a hormonháztartás rendezésével foglalkozni?

Azért nem elég, mert a szervezet egy összetett és bonyolult működésű rendszer, amely alapvető összefüggések mentén működik. Tehát ha kialakul egy aránytalanság, akkor az beindít egy ördögi kört. Ha nem visszük be a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, akkor nem tud a szerveztünk optimálisan működni. A stressz pedig képes befolyásolni, sőt felborítani a hormonháztartás működését, ami akár betegségek kialakuláshoz is vezethet.
Tehát a szervezetet mindig teljes egészségben kell vizsgálni és a tünetekkel egybevetve megnézni, mire van szüksége. Figyelembe vesszük a meglévő orvosi diagnózisokat, sőt, mi is kérjük bizonyos vizsgálatok elvégzését, majd a leletekkel együtt értelmezzük a tüneteket és keressük a megoldásokat.
Ez az úgynevezett holisztikus szemlélet, egyfajta életmód-orvoslás, amelyben minden oldalról támogatjuk a szervezet megfelelő működésének fenntartását, tünetek esetén pedig a kiváltó okok kezelésével állítjuk helyre a szervezet működését menopauzában.

A mentális állapot és a táplálkozás mellett a friss levegőn töltött idő, a mozgás, az alvás és a pihenés mind olyan szempontok, amelyeket szintén figyelembe kell venni, amivel menopauzában kiemelten kell foglalkozni.

Forrás: helloklimax.hu/Isza Ferenc

Sokan a hormonális változásokat, testileg és mentálisan is igen rosszul élik meg. Akár migrénről vagy hangulatingadozásról legyen szó, de a fájdalmas menstruáció és a súlygyarapodás is gyakori tünet a klimax alatt. Melyek a leggyakoribb tünetek, amelyek még az életminőséget is befolyásolják?

Általában 4-5 tünetet emelünk ki, amelyek közül a hőhullámok, a hasi hízás, az alvásproblémák, az éjszakai izzadás, a rendszertelen menstruáció a legismertebbek, de a menopauzának a legfrissebb tanulmányok szerint hatvannál is több tünete lehet. Ezeket azért fontos megismerni, mert ha nem tudjuk, hogy megjelenhetnek, akkor nem is tudjuk, hogy tennünk kell ellenük. Sokszor emésztőrendszeri problémák, húgyúti fertőzések, ízületi fájdalmak is jellemzik a klimaxos tüneteket, pont ezek azok, amelyeket nem kötünk a menopauzához, ha nincs róluk kellő információnk.

Alkalmazkodni vagy együtt élni? Mi az, amire ráhatásunk van a klimax terén?

Mindkettő fontos, hiszen nem bújhatunk ki a bőrünkből, a rugalmas alkalmazkodás képessége az élet számos területén fontos. De a legfontosabb, hogy kellő tudással rendelkezzünk arról, hogy mi vár majd ránk változókorban. Ha tudjuk és megértjük a menopauzát, akkor fel is tudunk rá készülni. Alapvetően két irányból javaslom, hogy közelítsük meg a kérdést: az egyik irány a prevenció, hogy a szervezetet minél jobb állapotban találja meg a menopauza, a másik irány a konkrét tünetek okainak feltárása, majd azok kezelése.

Sok mindenre van ráhatásunk: a felkészülés során az optimális táplálkozás kialakításán, a stressz kezelésén, az alvás rendezésén, a hormonális rendszer működését megzavaró káros méreganyagok csökkentésén lehet a hangsúly.
Az életminőséget befolyásoló tünetek megjelenése esetén pedig az okok feltárása, a javasolt változtatások következetes betartása, illetve a kritikus betegségek elkerülését célzó tanácsok megfogadása eredményezheti azt, hogy a szervezet működési egyensúlya fenntartható marad és életünk második szakaszába egészségesen, felszabadultan és optimistán léphetünk be.

A helloklimax program mindezekre megoldásokat kínál.

A helloklimax oldalát ITT éred el

Galériánkban 8 híres nő vall az általa megélt menopauzáról