JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Császármetszés után menstruáció: mire számíthatsz?

Borítókép: Császármetszés után menstruáció: mire számíthatsz? Forrás: Getty Images (Westend61)
Ha „császármetszés után menstruáció” a téma, a kérdés leggyakrabban az, mikor tér vissza és hogyan változik meg. Lássuk ezekre a választ.

Császárral szültél, vagy már tudod, hogy így fog világra jönni a babád? Akkor talán már rá is kerestél a neten, hogy mit írnak „császármetszés után menstruáció” témakörben. Most mi is összeszedjük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, de mielőtt elolvasnád, fontos tudnod, hogy mindannyian mások vagyunk. Lehet, hogy nálad előbb vagy később jön meg a császár utáni első vérzés, vagy épp egész más érzés lesz, mint amiről olvastál. Az is lehet, hogy az egész annyira természetesen tér majd vissza, hogy nem is érted majd miért aggódtál. Legyen így! De addig is jöjjön egy rövid „kisokos”, aminek hasznát veheted a menzeszedre várva.

Császármetszés után menstruáció: mikor jön meg először?

A legtöbb embernél 6-8 héten belül jelentkezik az első menzesz a császár után. Már feltéve, ha nem szoptat, és a szülés előtt is rendszeres volt a vérzése. Szoptatás esetén a menstruáció visszatérése kiszámíthatatlanabb: előfordulhat, hogy akár több hónapig nem jön meg újra.

Milyen tényezők befolyásolják még a menstruáció visszatérését?

A szoptatás mellett a magasság és a testsúly is befolyásoló tényező lehet. Illetve az is, hogy a császár után akarsz-e fogamzásgátlót használni, és ha igen, milyet. Ha pedig a terhesség előtt nem volt rendszeres a menstruációd, akkor a császármetszés után is rendszertelen lehet.

Milyen lesz a menzesz császármetszés után?

A menstruáció visszatérése egy dolog. De eltarthat egy ideig, amíg a ciklusod ismét teljesen szabályos lesz. Előfordulhat, hogy császármetszés után apró vérrögöket, rendszertelen folyást vagy fokozott menstruációs fájdalmat tapasztalsz. Ez azért van, mert a menstruáció visszatérésével a méhnyálkahártya nagy részének le kell válnia. De, mivel mind mások vagyunk, ez sem egyforma. Vannak, akiknél a császármetszés után a korábban megszokottnál pont hogy enyhébb lesz a menstruáció.

Gyógyulás a császározás után – mikor kell felhívni az orvost?

Ha rendkívül erős a vérzésed (óránként több mint egy betétet áztatsz át), beszélj az orvosoddal. Akkor sem szabad késlekedni a telefonhívással, ha nagyon fájdalmas görcsök jelentkeznek, bűzös szagú folyás illetve láz is fellép.

Menstruáció vagy gyermekágyi vérzés?

Mind a hüvelyi szülés, mind a császármetszés után kiürül a szervezetből a méh üregében maradt vér, nyálka, szövetdarabok és egyéb sejtek keveréke. Ez a gyermekágyi vérzés, vagy más néven lochia. Ez az erős menstruációs vérzéshez hasonlíthat, de általában annál világosabb színű: lehet krémfehér, rózsaszín vagy barna is. Szaga édeskés, és fizikai aktivitással fokozódik.

Teherbe lehet esni császármetszés után?

Ha még ha nem is menstruálsz rendszeresen a szoptatás alatt, akkor is lehet peteérésed és teherbe eshetsz. Ez leggyakrabban azoknál fordulhat elő, akiknek a babája 6 hónapnál idősebb, szilárd táplálékot fogyaszt (anyatejet ritkábban). Vagy a baba az anyatej és tápszer kombinációját kapja, mivel ilyenkor a szoptatási hormonok szintje nem lehet elég magas ahhoz, hogy elnyomja az ovulációt. Ha tehát most nem szerepel egy újabb baba a terveidben, mindenképpen beszélj a nőgyógyászoddal megbízható fogamzásgátló lehetőségekről.

Forrás

Kisbabát vársz vagy nem rész szültél? A galériánkban lévő 5 könyvet szeretettel ajánljuk Neked!