Hogyan készülhetsz a pároddal a gyerekvállalásra? A pszichológus tanácsai

Borítókép: Hogyan készülhetsz a pároddal a gyerekvállalásra? A pszichológus tanácsai Forrás: pexels/Amina Filkins
A gyerektervezés ideális esetben egy újabb lépcsőfok egy pár életében, de sok esetben konfliktus forrása is lehet a megváltozott élethelyzet és az új időbeosztás. Ha ezt az 5 tanácsot megfogadod, könnyebb lehet az életetek!

Amikor a pároddal eldöntitek, hogy gyereket vállaltok, azzal azt is vállaljátok, hogy az egész életetek megváltozik. Szakemberek mondják el, hogyan tehetitek egymás számára könnyebbé ezt az időszakot.

Osszátok meg a felelősségeket!

Egy baba nemcsak időt és energiát kíván a szülőktől, hanem több lesz a kiadás és a tennivaló is. Ne akarj mindent egyedül megoldani, mert sem magadnak, sem a párodnak nem teszel ezzel jót – és a gyereketeknek sem. Hagyd, hogy a párod is kipróbálja magát olyan szerepben, ami számára még új! Biztos, hogy türelmesnek kell majd lennetek egymással, de ezzel a bizalmadat is kifejezheted az irányába, és azt is erősítheted benne, hogy a ti közös életetek a baba megszületése után sem fog megszűnni.

Ne veszítsétek el a humorérzéketeket!

A gyerekvállalás komoly dolog, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kezdve az életetek minden percét véresen komolyan kellene vennetek. Lehettek úgyis felelősségteljes szülők, ha humorotoknál maradtok, hiszen sok olyan helyzettel találkozhattok, amin a humor fog átsegíteni. A közös élmények, a közös poénok pedig csak még inkább összekovácsolják a köteléketeket.

Mutassátok ki a hálátokat egymás iránt!

Azoknál a pároknál, akik már egy ideje együtt vannak, gyakran előfordul, hogy természetesnek veszik azt, hogy jól mennek a dolgok, és csak annak adnak hangot, ami nem stimmel – ez pedig hosszú távon destruktív lehet. Éppen ezért időről időre mondjátok el egymásnak, miért vagytok hálásak a másiknak, így magatokat és a másikat is emlékeztetitek arra, hogy miért döntöttetek egymás mellett.

Forrás: pexels/Amina Filkins

A rendszeres pozitív megerősítésekkel a kapcsolatotok rögösebb szakaszait könnyebben viselhetitek majd, amiből – ha reálisak akarunk lenni – a gyerekvállalás után is lehet bőven.

Higgyétek el, hogy elég jó szülők lesztek!

Az, hogy elég jó szülő leszünk-e, sokunkban felmerül, és a közösségi média, valamint a különböző fórumok erre a kételyre csak rátesznek még egy lapáttal. A külső ingerek miatt érezhetitek úgy, hogy annyira sok mindent kellene tennetek, hogy a gyereketeknek majd biztosan jó legyen az élete, amire valójában képtelenek vagytok. Tudatosítsátok magatokban, hogy az, amit a közösségi médiában és az egymással versengő szülők fórumain láttok, nem egészséges, és nem is szabad, hogy etalon legyen. Egyedül a család jóléte az, ami számít, és ha ehhez igazítjátok a tetteiteket, máris többet tettetek egymásért, mint sok kirakatszülő.

Éljétek meg a pillanatot!

Van, akinek könnyebb, másnak nehezebb a várandósság időszaka, az viszont biztos, hogy nincs sok időtök arra, hogy igazán megéljétek a babavárás szép pillanatait. Természetes, hogy kétségek és akár félelmek is vannak benned, bennetek a szüléssel, vagy azzal kapcsolatban, hogy milyen szülők lesztek, de arra figyeljetek, hogy ne az idő nagy részében ne a kételyeké legyen a főszerep, hanem próbáljatok jelen lenni. Akkor sincs gond, ha ez nem megy egyedül, de ebben az esetben kérjetek segítséget szakembertől, mindkettőtök és a baba érdekében is.