7 dolog, amit soha ne tűrj el a párodtól: intő jel, ha csak magáénak akar és elszigetel családodtól

Borítókép: 7 dolog, amit soha ne tűrj el a párodtól: intő jel, ha csak magáénak akar és elszigetel családodtól Forrás: pexels/Vera Arsic
Miből lehet tudni, hogy a párodnak csak saját maga fontos, és te nem sok vizet zavarsz? Ezekre a jelekre jobb, ha odafigyelsz, mert nem a jó kapcsolat ismérvei!

Ahány ember, annyiféle kapcsolat létezik, mindenhol máshol vannak a határok, de az biztos, hogy van néhány olyan viselkedési forma, ami soha, semmilyen esetben nem elfogadható.

Ignorálás

Egymás érzelmeinek és véleményének a figyelembevétele alapvető egy párkapcsolatban. Ha azt érzed, hogy a párod folyamatosan figyelmen kívül hagyja, és nem érdekli az, hogy miként érzed magad, vagy mit gondolsz egy adott helyzetről, azzal azt közvetíti, hogy nem vagy tényező az életében. Egy kapcsolatban minden félnek joga van kifejezni magát, továbbá joga van ahhoz is, hogy meghallgassák és figyelembe vegyék.

Folyamatos megkérdőjelezés

A bizalom elengedhetetlen az egészséges párkapcsolatokhoz. Ha a párod folyamatosan megkérdőjelezi a döntéseidet és a tetteidet, az a bizalom hiányát jelzi. Természetesen, amikor mindkettőtöket érint valami, arról közösen kell döntenetek, de alapvetően mindkét félnek joga van önálló döntéseket hozni, olyanokat, amiket a legjobbnak tart a saját maga szempontjából.

Elszigetelés a barátoktól és a családtól

Az egészséges párkapcsolatokban fontos, hogy mindkét félnek meglegyenek a saját szociális hálója és támogató közössége. Ha a párod megpróbál elszigetelni a barátoktól és a családodtól, az lehet az egyik nagyon komoly jele annak, hogy problémák vannak a kapcsolatban. A baráti és családi kapcsolatok nélkülözhetetlenek a mentális és a lelki egészségünk miatt is, ezért ne hagyd, hogy bárki elválasszon a számodra fontos emberektől!

Forrás: pexels/Vera Arsic

Nem kér bocsánatot

A konfliktusok elkerülhetetlenek a kapcsolatokban, amivel semmi gond nincs. A probléma abból fakad, ha valaki nem képes megkövetni magát. Fontos, hogy mindkét fél elismerje és vállalja a felelősségét a hibáiért, és kész legyen bocsánatot kérni.

Ha a párod sosem kér bocsánatot, ha mindig téged hibáztat, akkor is, amikor egyértelműen ő a felelős, akkor ideje a sarkadra állni!

Féltékenység

Azt szokták mondani, hogy az egészséges féltékenység nem árt, de honnan lehet tudni, hogy meddig egészséges, és honnan kezdődik a birtoklás? Egy dolgot fontos leszögezni: bizalom nélkül nincs kiegyensúlyozott párkapcsolat. Ha a párodnak rendszeresen vannak féltékenységi rohamai, miközben semmi alapja sincs rá, ha meg akarja mondani, hogy milyen ruhát vegyél fel, hogyan viselkedj, hova menj és kivel, az biztos, hogy nincs rendjén.

Irracionális összehasonlítgatás

Az egyéni értékek és eredmények tiszteletben tartása alapvető dolog kell legyen egy kapcsolatban. Ha a párod folyamatosan másokhoz hasonlítgat, aminek a vége az, hogy a szemében mindig te vagy az, aki alulmarad, és ha állandóan elégedetlen, az biztosan nem a jó irány. A folyamatos versengésre való késztetés, az állandó leértékelés aláássa az önbizalmadat, amit senki részéről nem vagy köteles eltűrni.

Határok átlépése

Az egyéni határok tiszteletben tartása alapvető az egészséges kapcsolatokban. Az, hogy kinek, hol húzódnak a határai, nagyon változók. De abban biztos lehetsz, hogy ha valamivel megbántottak, fájdalmat okoztak, akkor átlépték a hátáraidat. Ha ennek hangot adsz, és nem követi bocsánatkérés, sőt, a párod lesöpri az asztalról, akkor fontos, hogy határozottan jelezd, hogy ezt nem engeded meg.