Félsz a kudarctól? Így győzd le az életedet akadályozó szorongást a pszichológus szerint

Borítókép: Félsz a kudarctól? Így győzd le az életedet akadályozó szorongást a pszichológus szerint Forrás: Canva (fizkes)
Mi lesz, ha nemet mondanak? Mi lesz, ha nem sikerül? Mi lesz, ha kirúgnak? A kudarctól való félelmünk olyan akadály, ami meggátolhatja, hogy azt az életet éljük, amit szeretnénk. Pszichológus mondja el, mit tehetsz azért, hogy végre ne félj!

A folyamatos aggodalom, arra késztethet, hogy visszafogjuk magunkat, vagy ami még rosszabb: feladjuk az álmainkat. Ha te is folyton azon aggódsz, hogy „mi lesz, ha”, akkor fogadd meg a szakember tanácsait!

Definiáld újra a kudarcot!

Az első lépés a kudarctól való félelem legyőzésében az, hogy újra értelmezed, mit is jelent a kudarc. Sokan úgy gondolják, hogy a kudarc azt jelenti, hogy nem érték el a kitűzött célt. Theo Tsaousides, neuropszichológus szerint azonban ahelyett, hogy a kudarcra összpontosítanál, gondolj a célod és az elért eredményeid közötti különbségre, mert ekkor láthatod igazán, meddig jutottál. Ebből tanulhatsz igazán, ez az, ami hozzásegíthet a fejlődéshez. Amíg folytatod, addig a kudarcnak sincs helye – a kudarc csak akkor válik valósággá, ha teljesen feladod az álmaidat a félelmeid miatt.

Forrás: Canva (Peopleimages.com)

Különböztesd meg a valós és a vélt kockázatokat!

A félelemnek két fő mozgatórugója van: a valós és képzelt negatív következmények, kockázatok. A valós fenyegetések azok, amik valódi veszélyt jelentenek az életedre vagy egészségedre, a képzelt fenyegetések viszont olyan elképzelt helyzetek, amikről te gondolod úgy, hogy veszélyesek, de valójában nem azok. A kudarctól való félelem általában a képzelt fenyegetések kategóriájába tartozik: azok a szörnyű dolgok, amiket elképzelsz, általában nem valóságosak. Tanulj meg különbséget tenni a valós és a képzelt fenyegetések között, és foglalkozz azokkal, amik valóban kockázatot jelentenek.

Ne csak prevenciós céljaid legyenek!

A célok kitűzésénél fontos megkülönböztetni a promóciós és a prevenciós célokat. A promóciós célok arról szólnak, hogy pozitív eredményeket érjünk el (például előléptetést), míg a prevenciós célok a negatív eredmények elkerüléséről szólnak (például nem elveszíteni az állásunkat). A kudarctól való félelem gyakran prevenciós célokkal társul, mivel azokra koncentrálunk, amiket szeretnénk elkerülni. De a prevenciós célok gyakran hiányosak, és nem sarkallnak proaktivitásra. A szakember azt tanácsolja, hogy tűzz ki promóciós célokat is, amik segítenek pozitív eredményeket elérni, és kitartásra ösztönöznek.

Forrás: Canva (davidpereiras)

Számíts jóra, de ne éld bele magad teljesen!

Fontos megérteni, hogy az elvárásaink nem mindig teljesülnek, és ez teljesen normális. De minél erősebben kötődsz egy adott célhoz, annál nehezebb lesz elfogadnod, ha nem éred el. Az életben változnak a körülmények, és a tapasztalataid is megváltoznak, ami azt jelenti, hogy az eredeti célod lehet, hogy már nem releváns vagy egyenesen megvalósíthatatlan. A célokhoz való túlzott ragaszkodás csak frusztrációt okozhat. Ehelyett legyél nyitott és rugalmas, amikor pedig arra van szükség, légy hajlandó újraértékelni, módosítani a céljaidat!

Nem attól leszel bátor, hogy nem érzel félelmet!

A kudarctól való félelemnek sok negatív aspektusa van, beleértve a szégyenérzetet, az önbecsülés csökkenését, a bizonytalanságot és a társadalmi befolyás elvesztésétől való szorongást. Az igazi bátorság viszont nem abban rejlik, hogy soha nem érzel félelmet, hanem abban, hogy a félelem ellenére is cselekszel. Ha megtanulod kezelni a félelmedet, és szembe mersz nézni a következményekkel is, az növeli az önbizalmadat és ez az, ami a jövőben tovább fog segíteni a mélypontokon.