Borítókép: Ismerd fel a mosolygó depresszió jeleit! #faceofdepression Forrás: Getty Images

Ismerd fel a mosolygó depresszió jeleit! #faceofdepression

Ezzel a hashtaggel látják el a fotóikat, posztjaikat azok az emberek, akik bár mosolyognak a képeken és látszólag teljesen rendben van az életük, valójában kétségbeejtő depresszióval küzdenek. Néha ezeket a fotókat a barátok, családtagok osztják meg, mert szeretnék felhívni a figyelmet erre a problémára. Mert a depresszió bizony képes tragédiát is okozni.

Mosolygó depresszió. Ez a látszólag ellentmondásos elnevezés nagyon is kifejezi a probléma valódi mivoltát: miközben az illető boldognak látszik, mosolyog, belül teljesen össze van zavarodva, szenved, értelmetlennek látja az életét és súlyos depresszióval küzd. Mivel kifelé egyáltalán nem mutatja, hogy milyen belső problémái vannak, a család és a barátok mit sem sejtenek arról, milyen nagy a baj. Sokszor még maga a beteg sincs tudatában ennek, ezért nem is gondol arra, hogy segítséget kérjen.

A mosolygó depresszió pedig különösen veszélyes amiatt, mert gyakran jár együtt öngyilkos gondolatokkal. Nagyon megtévesztő tud lenni, hogy az érintettek társaságban kifejezetten energikusnak, vidámnak tűnnek, a róluk készült fotókon pedig szinte mindig mosolyognak, miközben amikor egyedül maradnak, a zárt ajtók mögött teljesen reményvesztettnek érzik magukat. Miután a Linkin Park énekese, Chester Bennington megölte magát, felesége, Talinda megosztott egy fotót róla, ami néhány nappal az öngyilkossága előtt készült. Chester a fotón a családja körében mosolyog, egyáltalán nem látszik rajta, milyen szörnyű gondolatok foglalkoztatják, amelyek később tragédiához vezetnek. És ugyanez volt a helyzet az oly sokak által kedvelt színésszel, Robin Williamsszel is.

Bár a mosolygó depressziót nehéz felismerni, azért vannak jelek, amely alapján igenis lehetséges a beazonosítása. A leggyakoribb tünetei a következők:

 • Állandó fáradtságérzet, a koncentrációs képesség csökkenése
 • Érdektelenség, korábban kedvelt tevékenységek, hobbik elhagyása
 • Súly- és étvágyváltozás
 • Alvászavarok, álmatlanság
 • Szorongás, negatív szituációkon való rágódás
 • Erőltetett jókedv

Hogyan segíthetsz mosolygós depresszióban szenvedő barátodon, családtagodon?

 • Tudasd vele, hogy támogatod és bármilyen problémája is legyen, számíthat rád. Nem kell rejtegetnie, ha nincs minden rendben vele, hiszen sokan vannak körülötte, akik szeretik őt és akiknek fontos.
 • Hallgasd meg, beszélgess vele! Ne bagatellizáld el a problémáját, inkább próbálj együtt gondolkodni vele, mi lehet a megoldás felé vezető út első lépése.
 • Segíts neki, hogy újra legyen önbizalma! Támogasd abban, hogy térjen vissza a kedvelt elfoglaltságaihoz vagy keressetek együtt újakat, amelyekben sikeresnek és produktívnak érezheti magát. A sport, a fizikai aktivitás - például a futás- sokat segíthet.
 • Foglalkozz a szeretteiddel, barátaiddal! Hívd fel őket, amikor csak eszedbe jutnak, és ne elégedj meg egy gyors “Velem minden rendben.” válasszal. Győződj meg róla, hogy a háttérben nem áll depresszió.
 • Javasold neki, hogy forduljon szakemberhez, aki rengeteget tud segíteni abban, hogy a negatív gondolatokat vissza tudja szorítani magában és képes legyen a depresszió ördögi körét megtörni.

A depresszió a hírességeket sem kíméli. Nézd meg, kik küzdöttek vele!