Depressziós menyasszonyok, boldogtalan arák, avagy az esküvő utáni depresszióról

Borítókép: Depressziós menyasszonyok, boldogtalan arák, avagy az esküvő utáni depresszióról Forrás: GettyImages/Peter Dazeley
A jelenségnek neve is van: After-Wedding-Blues, azaz esküvő utáni depresszió, melynek egyre több menyasszony esik áldozatául. Már a tudomány is foglalkozik vele és szerencsére van rá megoldás!

Az esküvőig a szerelmesekre ezer elintéznivaló, rengeteg rohangálás és idegeskedés vár, szinte észre sem veszik, már az oltár előtt állnak és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan véget is ért. Utána pedig egyre több menyasszony érzi úgy, hogy légüres térbe került.

Az After-Wedding-Blues létező és pontosan körülhatárolható jelenség, de tudományos definíciója egyelőre nincs. A szakemberek szerint az esküvő előtti készülődés, szervezés folyamatos pörgésben tartja a menyasszonyokat. A nagy napig egyre több a tennivaló, egyre feszesebb a tempó, hogy minden időben elkészüljön és tökéletes legyen, hiszen az esküvő a kapcsolat fénypontja, a szerelem megkoronázása.

Ehhez képest az eseményt követően sokszor nem marad más, mint légüres tér, amely a menyasszonyt is beszippantja. Az After-Wedding-Blues egyre jobban elhatalmasodik rajta és akár a mézesheteket is beárnyékolhatja.

Amikor egy bizonyos életérzés egyre több embert érint, realitássá válik és elkezdi érdekelni a tudományt is. Ezért kezdtek el foglalkozni a jelenséggel Laura Stafford és Allison M. Scott, a Kentucky University viselkedéskutató professzorai is és 2018-ban hozták nyilvánosságra tanulmányukat „A kapcsolatturbulenciák és a depresszió szimptómái frissen házasodott nőknél” címmel.

Kutatásaik alapján kijelentették, hogy a megkérdezett 152 nő csaknem 20 százaléka esett az esküvő utáni depresszió áldozatául.

Bár a jelenség nem igazán biztató a házasulandókra nézve, kialakulása szerencsére megelőzhető és a pár ott folytathatja boldog életét, ahol az esküvő előtt abbahagyta. A szakértők szerint azt az időszakot érdemes feleleveníteni, amikor eldöntötték, hogy összekötik az életüket. Ezeket az alapokat kell újra előásni az esküvő körüli mizéria közepette, hogy a pár ne kerüljön bele abba az örvénybe, amely óhatatlanul magával rántja őket a mélybe.

Íme 5 tipp, hogyan lehet az esküvő utáni depressziót elkerülni!