21. századi lovagiasság, avagy az Oscar-díjátadon pofozkodni ér?

Borítókép: 21. századi lovagiasság, avagy az Oscar-díjátadon pofozkodni ér? Forrás: Canva (Dmitry_Chulov)
Van, aki szerint jogos volt Will Smith Chris Rocknak lekevert pofonja, olyan is van, aki szerint ez nem elfogadható magatartás, a harmadik csoport szerint ez volt a 94. Oscar-gála legemlékezetesebb megrendezett jelenete. A lovagiasság pofonosztogatás formájában üdvözlendő a 21. században?

Will Smith megkapta élete első Oscar-díját a Richard király (King Richard) életrajzi drámában nyújtott alakításáért. Ám a világ nem az átvett szobrocska miatt hangos az elmúlt napokban, hanem attól a méretes pofontól, ami Chris Rock arcán csattant.

Christopher Julius "Chris" Rock amerikai stand-up komikus a 94. Oscar-gálán stand up műsor keretében szórakoztatta a közönséget. Az előadás egyik poénja külső szemmel ízléstelenre sikerült: a jelenlévő Jada Pinkett Smithen, Will Smith feleségén viccelődött: mondván a színésznő jó választás volt a G. I. Jane 2 főszerepére, kopaszsága miatt.

Csakhogy Pinkett Smith nem divatból választotta a néhány milliméteres frizurát; alopecia nevű autoimmun betegséget diagnosztizálták nála, mely során az immunrendszer elpusztítja a hajtüszőket, így a haj hullani kezd. A betegség miatti műtétjéről közösségi oldalán is posztolt az ősz folyamán. A gálán készült felvételeken az látszik, hogy a poénon Will Smith is kacagott, a vicc áldozatát viszont nagyon érzékenyen érintetették a szavak; mimikája, testtartása teljesen megváltozott. A következő vágóképben Smith fenyegetően közelít Rock felé, majd egy jobb kezével egy hatalmas pofont kever le a komikus arcára, majd visszaül a felesége mellé, és hangos szóváltásba keveredik.

„C.R.: Will Smith a sz@rt is kiverte belőlem.

W.S.: Ne vedd a kib@szott szádra a feleségem nevét!

C.R.: Ez csak egy G. I. Jane vicc volt!

W.S.: Ne vedd a kib@szott szádra a feleségem nevét!

C.R.: Oké, nem fogom! Ez volt a tévétörténelem legnagyszerűbb estéje!”

Az ütés láttára a teremben megfagyott a levegő, így a felek hangja még hangosabban zengett. Will Smith később, az Oscar-szobor átvételekor bocsánatot kért védelmező viselkedése miatt. A The Hollywood Reporter Twittjén látható, ahogy a gála szünetében Tyler Perry és Denzel Washington vigasztalja/nyugtatja Smith-t, aki a könnyeit letörölve foglalja el helyét.

A stand up műfajban minden megengedett?

Európai szemléletmóddal határozottan jelentjük ki, hogy beteg embereken nem köszörüljük a nyelvünket, még akkor sem, ha nagyon szellemes poén születik meg a fejünkben. Azonban a stand up műfaja valahol mégis az egymáson való élcelődés. Hol van a határ? Amerikában ez a sáv nagyon széles. Az esetről való szerkesztőségi beszélgetésünkkor az egyik kolléganőm elmesélte, hogy az USA-ban töltött szabadsága során jegyet váltott egy autentikus stand up műsorra, ahol a korrektség határa egészen máshol volt, mint itthon.

„Mindenki fetrengett a nevetéstől. Nőn, férfin, betegen, mindenkin gúnyolódtak, én meg csak nyeltem.”

A huszonegyedik századra olyan civilizált lénnyé vált az emberiség, hogy az agresszió minden formája elítélt, a nonverbális kiváltképp. Ezt maga Will Smith is elismerte az Instagramra kitett posztjában.

"Az erőszak minden formája mérgező és pusztító. A tegnap esti Oscar-gálán tanúsított viselkedésem elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan volt. Az én káromra élcelődő viccek a munkám részét képezik, de a Jada egészségi állapotával kapcsolatos vicc túl sok volt számomra, és érzelmileg reagáltam rá.

Szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni tőled, Chris. Kijöttem a sodromból és helytelenül cselekedtem. Tévedtem, és a tettem nem azt a férfit jellemzi, aki lenni szeretnék. A szeretet és kedvesség világában nincs helye az erőszaknak.

Ezúton is szeretnék elnézést kérni az Akadémiától, a műsor producereitől, minden résztvevőtől és mindenkitől, aki világszerte nézte az adást. Szeretnék bocsánatot kérni a Williams családtól és a Richárd király stábjától. Mélyen sajnálom, hogy viselkedésem beszennyezte azt az egyébként csodálatos eseményt mindannyiunk számára.

Rajta vagyok az ügyön, hogy megváltozzak.

Tisztelettel, Will"

Azonban tudtad, hogy létezik olyan, amikor az érzelemszabályozásba nem tudunk beleszólni?

Érzelmeink szabályozásának képessége a humán adaptáció egyik jelentős mozzanata. Amikor azt mondjuk, hogy „elszállt az agyam”, akkor az agy egyes területeinek sejtjei, idegpályái valóban felmondják egy időre a szolgálatot. Egy felnőtt agyában indulatból kiosztott pofon esetén hasonló folyamat megy végbe, mint egy magánkívül lévő, földön fetrengő, toporzékoló dackorszakos kétéves gyermekében. Az, hogy felnőtt korra ki mennyi képes szabályozni az érzelmeit több tényezőtől függ. Befolyásoló faktor a genetika, a biológia, a szülőktől hozott mintázat, a korábbi tapasztalataink és az aktuális állapotunk, például fáradtsági szintünk is.

Mindez nem mentség semmiféle agresszív viselkedésformára. Jó hír, hogy az érzelemszabályozás tanulható, fejleszthető felnőtt korban is. De bizony vannak olyan ősi, ösztönös metódusaink, amint a huszonegyedik századra sem tudtunk kiirtani magunkból.

Forrás: itt és itt.

Te tudod, hogy mit a passzív-agresszív viselkedés jellemzői? A galériánkban megmutatjuk.