Poliamor kapcsolatok a karantén idején

poliamoria,karantén
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A kívülállók sokszor úgy gondolják, hogy poliamornak lenni könnyű – pedig ez az életforma legalább annyi, ha nem több nehézséggel jár, mint egy monogám kapcsolat. „Emberek vagyunk, mindenkinek megvan a maga hülyesége. Ha én több emberbe vagyok szerelmes, több ember hülyesége fontos nekem – miért lenne ez könnyebb?” – mondja erről Helga, egy német poliamor barátnőm. De vajon hogyan viselik a poliamor emberek a karantént, milyen kihívásokkal találkoznak a koronavírus idején?

A poliamor kapcsolatoknak rengeteg formája lehet. Helga két éve házasodott meg, férjével, Sebastiannal négy éve élnek poliamor életformában. „Nekünk könnyű, mert bármi van, mi itt vagyunk egymásnak – mondja. – De sok olyan poliamor ismerősöm van, akik egyedül élnek, és őket a karantén teljesen elválasztotta egymástól.”

Egy amerikai párkapcsolati tanácsadó, Effy Blue azt mondja egy interjúban, hogy önálló háztartást vezető poliamor emberek élete a legnehezebb most, és közülük is leginkább azoké, akiknek a partnerei családosak vagy egy másik partnerrel, partnerekkel élnek. „Ez nekik olyan, mint egy súlyosbított magány” – mondja.

Alapvetően háromféle szituáció képzelhető el most és mindegyiknek megvan a maga dinamikája. Az első az, amikor egy poliamor ember egyedül marad a karantén idejére, vagy nem egy partnerével él egy háztartásban. Ashley Ray amerikai komikus, aki 2013 óta él egyedülálló poliamor életet, így írja le a helyzetét a Mashable-nek: „Ez most nagyon küzdelmes. Ha olyan típus vagy, mint én, azt érzed, hogy ebbe bele fogsz őrülni és igyekszel minél több partnereddel videocseten tartani a kapcsolatot.” De mi történik, ha valamelyik partnered nem egyedül él? „Az egyik partnerem nagyon részletesen el akarta mesélni, milyen jót szexelt a karanténban, milyen izgalmas ez az egész – dühös lettem, és mondtam neki, hogy fogja be – meséli. – Kétségbe vagyok esve. Vajon mikor fogok tudni végre találkozni a partnereimmel?” Az is nagyon jellegzetes, hogy sok poliamor egyfajta gyászt él meg mostanában, amiért el van választva a partnereitől. „Mivel a kapcsolatok sokfélék, a problémák is nagyon sokfélék lehetnek.

A második szituáció az, amiben Helga is van: az egyik partnerével egy fedél alatt, de távol a többitől. „Ti hogy kezelnétek azt a helyzetet, ha a karantén összezár az egyik poli partnereddel és fogalmad sincs, a többi partnereddel mikor találkozhatsz?” – kérdezi a #PolyProblems nevű Tumblr-oldal egyik felhasználója is. „Telefonszexelhetek az egyik partneremmel, miközben a másik partnerem ott van a szobában?” A válasz nyilván attól is függ, milyen a partnerek kapcsolata egymással, ismerik-e egyáltalán egymást. Helga, amikor kérdezem, jót nevet ezen a felvetésen: „Nálunk ez még nem merült fel. Nekem egyetlen partnerem van Sebastianon kívül és neki is egy van."

Egyelőre csak arról számolhatok be, hogy hiányzik és hogy sokkal többet csetelek és telefonálok vele, mint a karantén előtti időkben.

Hasonlóról számol be Ashley Ray is, rámutatva az ebből adódó lehetséges problémákra is. „Az egyik partneremmel csütörtökönként szoktunk találkozni, ami most a karantén miatt lehetetlen” – mondja. „Emiatt eleinte minden nap FaceTime-oztunk és üzeneteket írtunk egymásnak. De ez nagyon kihathat az ő többi kapcsolatára, ezért át kellett ezt gondolnunk, hogy hogyan is húzzuk meg az egészséges határokat.”

A harmadik jellegzetes forgatókönyv az, amikor a polik összeköltöznek a karantén idejére – ez egy bátor és nem veszélytelen lépés, ami ugyanakkor éppúgy hozhat pozitív eredményeket, mint ahogy nehézségeket is. Mint mindenkinek, nekik is meg kell küzdeniük az új helyzettel, kitapasztalni, hogyan tudnak közös háztartást vezetni és ez új kapcsolati dinamikát hozhat. Ha voltak korábban kibeszéletlen problémák, azok az összezártságban biztosan a felszínre jönnek. Effy Blue ennek ellenére azt meséli, többnyire pozitív példákat látott az összeköltözések kapcsán. „Rengetegen érzik úgy, hogy most van idő a dolgokat igazán megbeszélni, anélkül, hogy sürgetnénk egymást” – mondja. „Jó érzés, hogy nem kell mindent most azonnal megoldani, hiszen még valószínűleg sokáig együtt leszünk.”

Ashley Ray így foglalja össze a mostani helyzetet: „Rengeteg ember azt hiszi, hogy a poliamoria a szexről szól – de most, hogy nem szexelhetek, világos, hogy ez nem igaz. Számomra a karantén tapasztalata is azt bizonyítja, hogy sokkal inkább a dráma szeretetéről, az intenzív beszélgetésekről és az érzelmi közelségről van szó.”

hogyan lehet elviselhetőbb a bezártság neked és a családodnak? itt van néhány tipp:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
25 program családosoknak, hogy elviselhetőbb legyen a bezártság
Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem