Pánikbetegen karanténban – „úgy érzem, a jövőm kicsúszik a kezemből”

szorongás,pánikbetegség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bezárkózva élünk hetek óta, hogy „kilapítsuk a görbét”, vagyis hogy korlátozzuk az új koronavírus terjedését. Most már lassan a „legintrovertáltabbakat” is frusztrálhatja, hogy a napja nagy részét a négy fal között kell töltenie. De mi van azokkal, akik még mentális problémákkal is küzdenek? Detti elmeséli, hogy éli meg ezt a nehéz időszakot pánikbetegként.

Ahogy olvasom a híreket, erősödnek a tüneteim. Érzem, hogy elnehezül a vállam, a szorongás góca még jobban megfeszül a testemben, egyszerre hatalmasodik el rajtam a félelem, hogy megbetegszem és a bizonytalanság érzése, hogy mi lesz velem a jövőben.

Még normál körülmények között is havonta legalább egyszer van pánikrohamom. A pánikroham nem ugyanaz, mint a szorongási roham. Az én esetemben a pánikroham hirtelen szédüléssel, mellkasi fájdalommal, erős szívdobogással jár. Figyelmeztetés nélkül, derült égből csap le rám. Az első pánikrohamomnál 20 éves voltam, egy koncert nézőterén álltam. Azt hinné az ember, hogy a rohamot megelőzik mondjuk a szorongás előjelei, de az én esetemben erről szó se volt. Jól éreztem magam, jó volt a buli, mégis valahol a félidőben egyszercsak éreztem, hogy elnehezül a vállam és szédülni kezdek. Hirtelen rettegni kezdtem, hogy mindjárt meghalok és el kellett hagynom a termet. A roham kábé 15 percig tartott, de utána napokig össze voltam zavaraodva. A későbbi pánikrohamok is ugyanígy, „bejelentés nélkül” érkeztek – annyit tehettem csak, hogy leültem, a fejem a térdeim közé hajtottam és vártam, hogy vége legyen.

Az évek során megtanultam, hogy sokat segít, ha az embernek van rutinja. Hasznos tudni, hogy mit várok a napomtól és ha sikerül elkerülnöm a tömegeket és a stresszes szituációkat, akkor úgy érzem, kezemben tartom az irányítást. Sajnos azonban attól, hogy otthon ülök a járvány miatt, nem érzem strukturáltnak a napjaimat. Könnyebben szétesem: azon kapom magam, hogy a telefonomon pörgetem az üzenőfalamat. Ha elköhögöm magam vagy megváltozik a testhőmérsékletem, kontrollálatlanul szorongani kezdek és ezredszerre is elolvasom a koronavírus tüneteit. Mindennek a tetejébe egyfolytában azon pörgök, mi mindent kéne csinálnom és aggódom, mi fog történni, ha vége lesz. Úgy érzem, a jövőm kicsúszik a kezemből.

Rengeteg embert ismerek, akik hozzám hasonlóan a talajvesztettséget élik meg a járvány óta. Nagy többségük még csak nem is pánikbeteg. Nekem segít, hogy megtervezem a napomat. Minden este leírom, mit fogok csinálni a következő nap. Jógázom és piláteszezem, ami eltereli a figyelmemet az aggasztó hírektől és attól, hogy egy újabb pánikroham miatt aggódjam. Végre újra kinyitottam a könyveket, amiket hónapok óta nem tudtam végigolvasni és még online tanfolyamokra is beiratkoztam (például mandarin nyelvet tanulok), mert a tanulás is leköti az energiáimat. Ezeknek az elfoglaltságoknak kulcsszerepük van abban, hogy tiszta maradjon a fejem.

Legalább ilyen létfontosságúnak bizonyult számomra, hogy kapcsolatban maradjak a barátaimmal és a családtagjaimmal. Minden nap beszélek valakivel telefonon vagy videócseten, amitől azonnal jobb kedvem lesz.

Újra és újra emlékeztetem magam, hogy ez csak átmeneti. A régi életünk egy részét biztosan visszakapjuk előbb-utóbb. Visszatérünk az iskolába és visszakapjuk a mindennapjaink korábbi struktúráját. A szorongás és a pánikrohamok nem fognak eltűnni a járvánnyal együtt – annál hálásabb vagyok azoknak, akik mellettem állnak a nehéz időkben. Nem csak most, a járvány alatt, hanem bármikor, mert a betegségemmel egymagamnak kell megküzdenem.


Maradj erős mentálisan is a karantén alatt:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Maradj erős mentálisan is a karantén alatt
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem