Ilyen az a kapcsolat, aminek van esélye túlélni a nehéz időket is

Borítókép: Ilyen az a kapcsolat, aminek van esélye túlélni a nehéz időket is Forrás: Canva (pixelshot)
A szenvedélyes vagy a barátságon alapuló szerelem az, aminek hosszú távon több esélye van fennmaradni? A válasznak kutatók jártak utána.

Nem vagy egyedül, ha tudni szeretnéd azt, hogy mitől működhet igazán jól egy kapcsolat. A kérdés a tudósokat is érdekli, és nem először próbálják rá megtalálni a választ.

Az érzelmileg rugalmas párok stabilabbak

Miközben a szenvedélyes szerelem intenzitása idővel elhalványulhat, a barátságon alapuló képes elmélyülni és fejlődni. A közös tapasztalatok, élmények, kihívások növelik az intimitást, és az olyan beszélgetések, amikor kölcsönösen sebezhetővé tesszük magunkat egymás előtt, közelebb hoznak, mert mélyebben megérthetjük a másikat.

A Psychology and Aging folyóiratban megjelent tanulmány szerint a stabilitásban, a közös élményekben, a kölcsönös tiszteletben és a mély megértésben gyökerező szeretet a tartós kapcsolat alapja. A kutatók úgy találták, hogy az érzelmileg rugalmas embereknek nagyobb esélyük van stabil kapcsolatot kialakítani. Ez azt jelenti, hogy mindkét fél felismeri a saját érzéseit és a másikét is, továbbá képes is arra reagálni a helyzetnek megfelelően.

A személyes fejlődésnek is nagy szerepe van abban, hogy egy kapcsolat stabil tud-e maradni. Akkor, amikor mindkét fél képes tenni a céljaiért, és tudja, hogy a másik támogatja őt, az kifejezetten erősíti, mélyíti a kapcsolatot.

Forrás: Canva (Andrea Piacquadio)

Egymás legjobb barátai

A Journal of Happiness Studies című folyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy azok, akik a párjukat a legközelebbi barátjuknak tekintik, idővel tartósabb kapcsolatot építenek ki. Az ítéletmentes beszélgetések, az együtt töltött minőségi idő, és a közös nevetések mind olyan tényezők, amik nélkülözhetetlenek egy jó párkapcsolathoz. A könnyedség és a játékosság sokat segíthet a nehezebb élethelyzetekben, ezért is olyan fontos, hogy a humorérzékünk hasonlítson a párunkéhoz.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a stabil párkapcsolatokban a felek képesek voltak egymás sikereinek örülni, bátorítani egymást, kudarc esetén pedig vigaszt nyújtani és ösztönözni a párjukat a folytatásra. Egymás támogatása egy mély, bizalmi kapcsolatot alapoz meg, és a viszontagságos időket is könnyebben vészelik át azok a párok, akik képesek egymás támaszai lenni.

Egy másik tanulmány szerint, ami a Social Psychological and Personality Science folyóiratban jelent meg, a környezet támogatása sem mellékes: a támogató baráti, családi kapcsolatok segíthetnek jobban megbirkózni a kapcsolaton belüli kihívásokkal és konfliktusokkal. Tehát nemcsak a te és a párod hozzáállása számít, hanem az sem mellékes, hogy a szeretteitek mennyire támogatnak a kapcsolatotokban.

Inkább nyitott párkapcsolaton gondolkozol? Ezeket tartsd szem előtt!