Ilyen egy jól működő párkapcsolat a szakpszichológus szemével: nem attól tökéletes, hogy sosem veszekedtek!

Borítókép: Ilyen egy jól működő párkapcsolat a szakpszichológus szemével: nem attól tökéletes, hogy sosem veszekedtek! Forrás: Pexels/ Văn Thắng
Tartós és egészséges párkapcsolatban élni nem egyenlő a felhőkön való szökelléssel. Rengeteg kihívással, munkával jár, de egy megfelelő társsal együtt tudtok fejlődni, és olyan erős köteléket tudtok kiépíteni, ami kiállhatja az idő próbáját.

Ahány ember, annyiféle párkapcsolat létezik, de vannak olyan dolgok, amik alapjaiban határozzák meg azt, hogy mennyire lesz működőképes. Pszichológus mondja el, mi kell ahhoz, hogy hosszú távon egészséges legyen egy párkapcsolat.

Elfogadjátok egymást

Mindenkinek vannak gyengeségei, hibái, és ez így van rendjén. A legjobban akkor tud működni egy kapcsolat, ha mindketten tisztában vagytok a saját gyengeségeitekkel és elfogadjátok azokat – vagy ha szükségesnek érzitek, változtattok rajtuk –, és egymásét is toleráljátok. Csak egy ítélkezésmentes, elfogadó közegben érezheted igazán azt, hogy szeretnek.

Hasonló az értékrendetek

A hosszú távú párkapcsolatok egyik alappillérje a közös cél, amihez a hasonló értékrend kulcsfontosságú. Ez azért fontos, mert hiába közös a cél, ha a felé vezető utat másként képzelitek el, az komoly feszültségekhez vezethet. Ha hasonló módon látjátok a világot, a problémákat is könnyebben fogjátok tudni kezelni.

Forrás: Pexels/ Leticia Curvelo
A hosszú távú kapcsolatok alappillére az, hogy legyenek közös céljaitok.

Tisztelitek egymást

Elcsépeltnek is hangozhat, de tisztelet és empátia nélkül képtelenség jól működő kapcsolatot kialakítani. Azzal, hogy figyeltek egymás szükségleteire, igényeire, érzéseire, azt fejezitek ki, hogy tisztelitek a másikat, fontosnak tartjátok akkor is, ha az ő megélése eltér a tietektől. Ha ezt éreztetitek egymással, akkor nem fogtok félni egy olyan helyzetben sem megnyilvánulni egymás előtt, ami kínos vagy akár fájdalmas. Dr. Andrea Bonior szerint a rugalmasság kulcsfontosságú:

„Fontos, hogy mindkét fél rugalmasságot mutasson a hétköznapokban és a konfliktusok során is, mert ha mindig csak egy valaki hajlik, nem lesz meg az egyensúly, és egészségtelenné válik a kapcsolat. Ideális esetben mindkét fél hajlandó alkalmazkodni, képesek mérlegelni – különösen konfliktus esetén –, hogy mi a legfontosabb a kapcsolat szempontjából. Akik azonban soha nem hajlandóak engedni, rövid időn belül külön utakon fognak járni.”

Forrás: Pexels/ Juanjo Menta
Az egyik legfontosabb dolog, hogy fordítsatok figyelmet és időt egymásra.

Kompromisszumkészek vagytok

Még akkor is, ha a hasonló a hasonlót vonzza elvében hiszel, véleménykülönbségek és a nézeteltérések mindig lesznek – és ez így van rendjén. A hangsúly azon van, hogy a jól működő párkapcsolatban hajlandóak vagytok meghallgatni és figyelembe venni a másik álláspontját, és kompromisszumot kötni, amikor szükséges. Kölcsönös kompromisszumkészség nélkül nincs egyensúly és harmónia sem.

Időt és figyelmet szántok egymásra

Tudjuk, mindenkinek sok a dolga, és a legjobb az lenne, ha egy nap nem 24 órából, hanem minimum 34-ből állna, de ettől függetlenül muszáj időt szánnunk a kapcsolatunkra is. Még a legrohanósabb napokon is van idő egy arcsimításra, egy ölelésre, egy mosolyra, és egy-két kedves szóra. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de hosszú távon segítenek megerősíteni a kötődést.

Tudtok együtt nevetni

A humor és a nevetés rengeteg segíthet a nehezebb időszakokban. A humor segít oldani a feszültséget és megkönnyítheti azokat a helyzeteket, amiket máshogy nem tudnátok kezelni. Természetesen, nem arról beszélünk, amikor valaki oda nem illő helyzetekben is poénkodjon, hanem arról, amikor ugyanazt tartjátok viccesnek, akár ironikusnak, továbbá amikor együtt és nem egymáson nevettek.