Borítókép: "A masszázs egy testileg és lelkileg is kielégítő csodaszer" - Interjú Rátkai-Orbán Viviennel, a Masszázs Pároknak kurzusok alapítójával

"A masszázs egy testileg és lelkileg is kielégítő csodaszer" - Interjú Rátkai-Orbán Viviennel, a Masszázs Pároknak kurzusok alapítójával

Akinek már volt vagy épp van pici gyereke, az tudja – na jó, a többség tudja - , hogy az intimitás a párjainkkal kábé az utolsó dolog, ami a listánkra kerül. Az elsődleges feladatunk életben tartani a babánkat, meg aztán magunkat is. Legyen rend és tisztaság a lakásban, néha napján fürödjünk is, de a lényeg, hogy jöjjön el az este végre és hadd zuhanhassunk be az ágyba és aludhassunk egyet – a következő ébredésig. Ebben a mókuskerékben könnyen kizökkenhetünk a férfi-női, férj-feleség szerepeinkből. Anya és Apa üzemmódba kapcsolunk és elfelejtjük, hogy a család egy olyan ház, aminek az alapzata Anya és Apa. És ha mi nem vagyunk jól, ha a mi nem úgy működik, ha elveszik a szikra, az intimitás, a közös, meghitt pillanatok, akkor a ház könnyen összedől. A minőségi idő nagyon fontos – nem csak a gyerekeinkkel, hanem a párjainkkal. Ennek apropóján indította el a Masszás pároknak elnevezésű online masszázs kurzusát Rátkai-Orbán Vivien, Magyarországon elsőként. Maga is aránylag friss anyukaként, feleségként. Vele beszélgettem.

Hogy jött a masszázs a te életedbe?

Kisgyermekkorom óta segíteni szerettem volna az embereknek, ezért mindenképpen olyan szakmában gondolkodtam, ahol ez lehetséges. Pszichológus szerettem volna lenni és mivel alapvetően 4 egész feletti volt az átlagom, azt gondoltam, hogy biztosan menni fog. De olyan magas volt a ponthatár, hogy emlékszem, akkoriban az orvosira nem kellett annyi pont, így ez az álom nem valósult meg. A masszázs mindig is érdekelt ill. az egészségügy is nagyon vonzott, ezek után hamar eldőlt, hogy gyógymasszőr leszek. A szüleim is ,egészségügyben dolgoztak ez is inspirált. Azt gondoltam, ha nem lelkileg, akkor fizikálisan segítek majd az embereknek. (Közben persze hamar rájöttem, hogy a masszázs során vagyok igazán “pszichológus”) Később elvégeztem a kineziológiát, illetve még több tanfolyamot is, így utólag végül is valóra vált a gyermekkori álmom és sikerült mindkét oldalról is segítenem az embereknek.

És mikor, illetve miért jött az online masszázs kurzus gondolata?

6 év után nagyon nehézzé vált számomra fizikailag a masszázs és a férjem noszogatott, hogy miért nem csinálok egy online masszázs tanfolyamot és akkor “csak” oktatnom kellene. Emlékszem, teljesen kiakadtam, hogy én??? Online tanfolyamot? Soha! Persze utólag visszagondolva, csak a félelem beszélt belőlem. Meg őszintén az is, hogy tartottam picit a többi szakmabeli masszőr véleményétől is. A másik fő ok pedig az volt, hogy én nagyon szeretem a személyes kapcsolódásokat és imádtam amikor előkészítettem a terepet a vendégnek. Halk zene, meleg fények, gyertya, egy kellemes illatú masszázsolaj. Szerettem látni ahogy ellazulnak egy nehéz nap után és megnyugszanak. Jóleső érzés volt hallgatni, hogy évek óta tartó fájdalmakat és problémákat szüntettem meg, sokszor pár alkalom alatt. Ezekért a visszajelzésekért volt érdemes csinálni. Aztán eljött a nap, amikor abba kellett hagynom, mert komoly egészségügyi problémákat okozott ez a fizikai megterhelés. Ekkor kezdtem el oktatni a szalonomban párokat, hogy otthon hogyan tudják megmasszírozni egymást. Aztán valahogy elmúlt a félelmem és egyfajta küldetéstudat vette át a helyét.

Segíteni szerettem volna a pároknak a masszázzsal, de már nem csak fizikálisan.

Így indult a Masszázs Pároknak vállalkozás.

Vivien, a

Nálatok hogy volt szülés után? Tudatosan kellett figyelni a minőségi közös időre vagy nektek már úgymond rutinból jött?

Oh nem, egyáltalán nem ment rutinból nálunk sem.

Olyan volt, mintha mindent töröltek volna legalábbis a részemről és meg kellett találnom magamban újra a nőt, az anya mellett.
Vivien és a férje

Annyira erősek ilyenkor az ösztönök még, a hormonok is mind azért dolgoznak, hogy a kisbabánkat lássuk el. Első gyermeknél pedig amúgy is mindent annyira tökéletesen akarunk csinálni…Még a férjemnek sem ment olyan könnyen az apa szerep mellett. Viszont még a kisbabánk előtt megfogadtuk, hogy erre nagyon tudatosan oda fogunk figyelni. Emlékszem, hogy kereken 5 hónap telt el, amikor először mentünk el másfél órára a férjemmel kettesben a házassági évfordulónkat megünnepelni. Húztam egy csinos ruhát, kirúzsoztam magam. A férjem is készült ing, parfüm meg minden, ami kell. Hát utólag hatalmasat nevettünk, mert szerintem nem tudtuk igazán elengedni magunkat, végig a kisfiúnkról beszélgettünk és arról, hogy mennyire hiányzik, hogy nincs ott velünk. Idő kellett, mire újra ki tudtunk teljesen kapcsolni.

Változott a minőségi idő milyensége, sűrűsége, mióta ti is szülők lettetek?

A sűrűsége mindenképp, hiszen vannak napok, amikor nagyon nehéz beiktatni. Ugyanakkor szinte mindennap figyelünk arra, hogy megbeszéljük kivel, mi történt. Ez általában akkor van, amikor a kisfiúnk alszik vagy épp sétáltatjuk a babakocsiban, így ha 30 perc is jut erre, de maximálisan oda tudunk figyelni egymásra. Sokszor a férjem megmasszírozza a talpam este, nekem ez is sokat ad. Olyan is elő szokott fordulni, hogy este suttogva csücsülünk a földön, hogy fel ne ébredjen a kisfiúnk, rendelünk valami finomat és akkor töltjük el a minőségi időnket. A legjobb pedig természetesen az, amikor anyukám segít és kapunk 2-3 órát, ami csak a miénk, ilyenkor tudunk a legjobban kikapcsolni és egymásra figyelni.

Vivienék és a kisfiuk.

Térjünk rá kicsit a kurzusra, mert nagyon érdekel. Miben és hogyan segít a kurzus? Kiknek ajánlod?

Ezt a kurzust kifejezetten pároknak hoztam létre, és az a célom, hogy visszahozzam a párok életükbe az együtt töltött minőségi időt és az intimitást. A kurzus abban segít, hogy kikapcsoljanak a párok, egymásra tudjanak figyelni, letegyék a napi stresszt és kizárják a gondolataikat. Az érintés által ellazulnak testileg, lelkileg pedig egymásra hangolódnak.

Azáltal, hogy mindent kizárnak és egymásra figyelnek olyan összhang, meghittség és intimitás alakul ki köztük, hogy szinte izzik a levegő.

Ugyanakkor vannak olyan napok, amikor nem feltétlen az a célja a masszázsnak, hogy az intimitást növeljék egymás között, hanem szimplán a fájdalomcsökkentés. Az a szuper a masszázsban, hogy igényeknek megfelelően bármire használható. Szerintem

a masszázs egy testileg és lelkileg is kielégítő csodaszer.

Mit látsz, mi a te tapasztalatod, mi szokott a legnehezebb lenni a pároknak?

Időt szakítani a hétköznapokban egymásra. Amikor kérdeztem a követőimet, hogy mi a legnehezebb vagy miért gondolkodnak, hogy megvásárolják a kurzust, akkor szinte 99%-ban az volt a visszajelzés, hogy nincs rá idejük. Sok a munka, 2-3 gyerek van, fáradtan érnek haza, főzni kell, háztartást vezetni, készülni a másnapra. Sajnos azt látom, hogy sokszor inkább a időbeosztással és tervezéssel van a probléma, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen kivitelezhető lenne, akár 30 perc is a napból egymásra. Szerintem sokan túlgondolják és azt hiszik, hogy órákon keresztül kell masszírozni. Sokaknak az sem teljesen világos, hogy nem kell egyszerre mind a kettőjüknek masszírozni, hiszen lehet egyik nap az egyik fél kényeztetve, másik nap pedig a másik. Minden megbeszélés és tudatos tervezés kérdése.

Be kell valljam, több közös ismerősünk is ódákat zeng a kurzusodról, mindenki ajánlja, aki kipróbálta. Gondolom te is tele vagy sikersztorival, pozitív visszajelzéssel?

Igen, hála az égnek nagyon sok visszajelzés érkezik, hogy sikerült újabb szintre emelni a minőségi együtt töltött időt. A kurzus visszajelzésekből egyértelműen kijön, hogy fokozódik az intimitás azok a párok között, akik rendszeresen masszírozzák egymást. Többen írták már, hogy javult köztük a szexualitás is, sokkal nyitottabbak lettek egymás felé. Ugyanakkor a legszebb és legmegdöbbentőbb visszajelzés az volt számomra, amikor

egy férfi írt e-mailt, hogy köszöni szépen a kurzust, mert 3 gyerek után ez mentette meg a házasságát.

Kik jelentkeznek az oldaladon a kurzusra? Inkább nők vagy inkább férfiak?

Természetesen az esetek többségében nők jelentkeznek, de nagyon boldog vagyok, mert egyre több férfi nyitott és érdeklődő. Mostanában sok férfi vásárlóm is van és remélem, hogy a jövőben ez a szám egyre jobban fog nőni, hiszen nem csak a nőket szólítom meg az írásaimmal és magával a kurzussal.

Az intimitás szó hallatán/olvasatán rögtön mindenki a szexre gondol, pedig nem kell, hogy minden minőségi idő vagy intim együttlét szexbe torkolljon. Vagy de?

Hu, ez a kedvenc kérdésem! Igen a legtöbb ember fejében az intimitás egyenlő a szexszel, pedig nem így van. Az intimitás közé tartozik például az érintés, ölelés, bújás vagy egy forró csók. Ugyanakkor az intimitás a fizikai közelségen kívül az érzelmi közelséget is magába foglalja. Egy nagyon mély érzelmi kapcsolódás és kitárulkozás, ami egyszerre meghitt és bensőséges. Azt gondolom, hogy az együttlét végkimenetele, attól függ, hogy a párnak éppen mire van igénye. Ugyanakkor saját tapasztalat és visszajelzés is, ha a párok meghitt, intim kapcsolatba kerülnek, többségében mégis szex lesz a vége. :) De ez teljesen rendben van. Én nyíltan kimondom és felvállalom, habár nem ez volt az elsődleges mozgató rugó, amikor a kurzust létrehoztam, de ha az én masszázsom kell ahhoz, hogy a párok többet szexeljenek, akkor hajrá! Ha ez kell, hogy ne görcsösen kezdjenek bele az együttlétbe, hogy a nők jobban el tudjanak lazulni, akkor használják előjátéknak. Remélem, hogy a következő években sok-sok Masszázs Pároknak baba fog születni majd! :)

Galériánkban további tippeket találsz, hogyan lehetne még jobb a szex egy hosszú párkapcsolatban: