Borítókép: Ártalmatlan viszonyok avagy hűtlenség-e a lelki hűtlenség? Forrás: Getty Images

Ártalmatlan viszonyok avagy hűtlenség-e a lelki hűtlenség?

Az érzelmi megcsalás még azok számára is ingoványos terület, akik szakmájukból kifolyólag az emberi lélekkel foglalkoznak. Mert nagyon nehéz meghatározni, mi is számít igazán érzelmi megcsalásnak. És szinte mindenki számára mást jelent.

Mi számít érzelmi megcsalásnak?

„De hát nem is történt semmi!” – védekezik a rajtakapott férj, aki szerelmes üzenetekkel bombázza a kolléganőjét. A feleség azonban nem így gondolja, szerinte igenis történt valami, ami elvett a kapcsolatuktól valami fontosat: a bizalmat, az őszinteséget és a hitet, hogy ha probléma van, akkor azt meg tudják egymással beszélni. Ő úgy érzi, hogy a lelki hűtlenség épp olyan borzasztó, mint a fizikai megcsalás, amely onnan már csupán egy lépésre van.

Az érzelmi megcsalás összetett dolog. Még a jelenséget kutató szakemberek is óvatosan közelítik meg a témát, és definíciói is igen széles spektrumon mozognak.

Akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, ha a párunk az idejét, a figyelmét és akár a közös anyagi javak egy részét nem velünk, az elsődleges partnerével, hanem valaki mással, egy szeretővel vagy egy romantikus partnerrel osztja meg.
mondja a téma egyik szakértője.

És mi a helyzet egy kis flörttel? A szakértők szerint érzelmi megcsalásnak számít, ha a partner számára bántó és megalázó a kialakult szituáció. Sokan gondolják úgy, hogy az érzelmi hűtlenség nem megcsalás, hiszen nincsen fizikális kapcsolat, ezért még ha le is buknak, nincs miért számon kérni őket. Szakértők szerint azonban az érzelmi hűtlenség, bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hatalmas rombolást tud véghezvinni még egy egyébként kiegyensúlyozott kapcsolatban is, mert nem csak az időt és az energiát szívja el az elsődleges párkapcsolattól, nem csak kiüresíti és ellehetetleníti azt, de könnyen vezethet fizikai megcsaláshoz, majd végül szakításhoz is.

A szerető nem megoldás

Sokszor az érzelmi kalandokba keveredők azzal védekeznek, hogy azért léptek félre, mert nem kaptak elég kedvességet, figyelmet otthon. A valóságban azonban ez azt jelenti, hogy elmenekültek a problémák elől és a megoldást egy külső kapcsolatban keresik.

A szerető kizárólag a szép tulajdonságokat, a jót láttatja velünk/bennünk, talán ezért is olyan csábító, főként, ha a valódi partnerünkkel gondjaink vannak.

Csábító megoldás, hiszen mindig könnyebb olyan emberhez közeledni, akivel nincs felelősség, nincsenek mindennapi nyűgök.

Fellángolás persze bármelyikünk életében előfordulhat. Bármilyen házasságnak, párkapcsolatnak része lehet az, hogy valaki érzelmileg egy harmadik irányába elkezd valamit érezni. A kérdés sokkal inkább az, hogy mit kezdünk ezzel az érzéssel! Könnyebb elmenekülni egy ilyen titkos viszonyba, ahol még minden flottul működik, akár szavak nélkül is. Ám ez nem valódi kapcsolat, hiszen csak a "jót", az "élvezeteset" osztjuk meg a másikkal, a hétköznapi nyűgöket hazavisszük a régi kapcsolatunkba.

Nem igaz, hogy a megcsalás a másik hibája. Nem igaz és nem szép dolog áthárítani a felelősséget a kisbabával otthon levő kismamára, mondván, mindig fáradt és soha nincs kedve egy kis összebújáshoz. Talán, ha a partner a flörtölésre fordított energiát abba fektetné, hogy a feleségének segít, kicsit hamarabb hazaér a munkából és együtt fürdetnek, pelenkáznak, készítenek vacsorát, a feleségnek is több energiája maradna összebújásra.

Egy kapcsolat addig működik, amíg mindkét fél élteti azt a figyelmével, energiáival, törődésével, együtt töltött minőségi idővel és megfelelő érzelmi kommunikációval. Amint egy harmadik belép a kapcsolatba, akárcsak titkos üzenetváltásokkal, az otthoni kommunikáció, a beszélgetések háttérbe szorulnak. A titkolózás, a hazudozás pedig teljesen tönkreteszi a bizalmat. Az „ártalmatlan” viszonyok épp úgy képesek tönkretenni egy társkapcsolatot, mintha egy új szexuális partner lépne be a pár életébe.

Csak őszintén!

Igen, bárkivel megtörténhet, hogy belehabarodik valakibe, annak ellenére, hogy van párja. Ám ha fontos a kapcsolat, amelyben él, érdemes mélyen önmagába nézni és feltenni magának legalább a következő kérdéseket: milyen hiányt próbál pótolni egy harmadikkal, az mit tud adni, amit a párja nem, mi az, ami miatt boldogabbnak érzi magát vele.

Ha úgy érezzük, a párunk eltávolodott tőlünk és gyanítjuk, hogy van valakije, érdemes őszintén rákérdezni nála. Kérdezd meg tőle, hogy boldoggá teszi-e a kapcsolatotok, és mondd el, hogy miben vetted észre a változást, a távolságot kapcsolatotokban. Minden kapcsolat más, de a leghatékonyabb módszer az, ha egyenesen megkérdezzük a másikat, kapcsolatot teremtett-e valaki mással. Ha igennel válaszol, beszélgess vele arról, mit jelent számára érzelmileg az új kapcsolat, miért fontos számára, hogy folytathassa ezt a kapcsolatát, és hogy fizikaivá váltak-e a dolgok kettejük között.

És bár fájdalmas lehet hallani a válaszokat, de csak ezzel tudtok újra elindulni valamilyen irányba, csak egy ilyen őszinte, tisztázó beszélgetés segíthet betekintést nyerni abba, hogy mi romlott el köztetek, mit kell rendbe hozni, egyáltalán rendbe hozható-e.

Ha a partnered őszinte, szeretné visszanyerni a bizalmadat és te is úgy érzed, hogy idővel meg tudsz neki bocsátani, akkor – bár nehéz-, de van rá esély, hogy túljussatok az érzelmi megcsalás okozta traumán. A lényeg, hogy eljussatok a megértésig, miért történhetett meg mindez és párként tudjatok hozzáállni a helyzet megoldásához és ha elakadtok, érdemes terápiás szakember segítségét is kérni.

Van, akiknek sikerült megmenteniük a kapcsolatukat egy affér után is. Nézd meg, mely híres párok maradtak együtt!