Borítókép: Ártalmatlan viszonyok avagy hűtlenség-e a lelki hűtlenség? Forrás: Getty Images

Ártalmatlan viszonyok avagy hűtlenség-e a lelki hűtlenség?

Az érzelmi megcsalás még azok számára is ingoványos terület, akik szakmájukból kifolyólag az emberi lélekkel foglalkoznak. Mert nagyon nehéz meghatározni, mi is számít igazán érzelmi megcsalásnak. És szinte mindenki számára mást jelent.

Mi számít érzelmi megcsalásnak?

„De hát nem is történt semmi!” – védekezik a rajtakapott férj, aki szerelmes üzenetekkel bombázza a kolléganőjét. A feleség azonban nem így gondolja, szerinte igenis történt valami, ami elvett a kapcsolatuktól valami fontosat: a bizalmat, az őszinteséget és a hitet, hogy ha probléma van, akkor azt meg tudják egymással beszélni. Ő úgy érzi, hogy a lelki hűtlenség épp olyan borzasztó, mint a fizikai megcsalás, amely onnan már csupán egy lépésre van.

Egy férfi ismerősöm számára már az is annak számít, ha valaki a párjáról panaszkodik egy ellenkező nemű ismerősének, hiszen ahelyett, hogy azzal beszélné meg, akit elvileg a legjobban szeret, máshoz fordul. Ennek pedig könnyen az lehet a vége, hogy egy idő után jobban kötődik majd hozzá, mint a partneréhez.

Az egyik barátnőm azt viselné nehezen, ha a férje olyan üzeneteket küldene egy harmadik félnek, amelyekről tudja, hogy fájdalmat okozna neki. Szerinte ez már kimeríti az érzelmi hűtlenség fogalmát.

Az érzelmi megcsalás összetett dolog. Még a jelenséget kutató szakemberek is óvatosan közelítik meg a témát, és definíciói is igen széles spektrumon mozognak.

Akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, ha párunk ismételten időt, figyelmet, pénzt és törődést csatornáz át az elsődleges kapcsolatból a másodlagos kapcsolatba az új romantikus partner számára.
mondja a téma egyik szakértője.

És mi a helyzet egy kis flörttel? A szakértők szerint akkor számít érzelmi megcsalásnak, ha bántónak érzi a párkapcsolat egyik tagja, hogy a másik flörtöl egy harmadik személlyel, illetve ha eltitkolja a flörtöt a partnere elől.

Sokan gondolják úgy, hogy az érzelmi hűtlenség nem megcsalás, hiszen nincsen fizikális kapcsolat, ezért még ha le is buknak, nincs miért számon kérni őket. Szakértők szerint azonban az érzelmi hűtlenség, bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hatalmas rombolást tud véghezvinni még egy egyébként kiegyensúlyozott kapcsolatban is, mert nem csak az időt és az energiát szívja el az elsődleges párkapcsolattól, nem csak kiüresíti és ellehetetleníti azt, de könnyen vezethet fizikai megcsaláshoz, majd végül szakításhoz is.

A szerető nem megoldás

Sokszor az érzelmi kalandokba keveredők azzal védekeznek, hogy azért léptek félre, mert nem kaptak elég kedvességet, figyelmet otthon. A valóságban azonban ez azt jelenti, hogy elmenekültek a problémák elől és a megoldást egy külső kapcsolatban keresik.

A szerető egy általános kedélyjavító, egy rózsaszín tükör, amely kizárólag a szép tulajdonságokat, a jót láttatja velünk/bennünk.

Csábító megoldás, hiszen mindig könnyebb olyan emberhez közeledni, akivel nincs felelősség, nincsenek mindennapi nyűgök.

Fellángolás persze bármelyikünk életében előfordulhat. Bármilyen házasságnak, párkapcsolatnak része lehet az, hogy valaki érzelmileg egy harmadik irányába elkezd valamit érezni. Ez természetes dolog. A kérdés sokkal inkább az, hogy mit kezdünk ezzel az érzéssel! Ha engedünk a fellángolásnak, az rendkívül veszélyes a kapcsolatra nézve. A szíve mélyén mindenki érzi, mikor érkezik ahhoz a választóvonalhoz, ahonnan már nincs visszaút károk és sérülések nélkül. Onnantól kezdve a kapcsolatát az ember már tudatosan rombolja. Persze nagyon jó érzés, hogy végre van valaki, aki észreveszi az értékeinket, csodál, elismer és valóban figyel ránk. Könnyű és élvezetes elmenekülni egy ilyen titkos viszonyba, ahol minden új, szexi és vibráló.

Egy kapcsolat addig működik, amíg mindkét fél élteti azt a figyelmével, energiáival, törődésével, együtt töltött minőségi idővel és megfelelő érzelmi kommunikációval. Amint egy harmadik belép a kapcsolatba, akárcsak titkos üzenetváltásokkal, az otthoni kommunikáció, a beszélgetések háttérbe szorulnak. A titkolózás, a hazudozás pedig teljesen aláássa a bizalmat. Hiába nem alakul ki szexuális viszony a két fél között, az érzelmi megcsalás és elhagyás ugyanolyan kínzó tud lenni a magányra ítélt társ számára és ezek az „ártalmatlan” viszonyok igenis képesek tönkretenni egy élő, lélegző, igazi társkapcsolatot.

Csak őszintén!

Igen, bárkivel megtörténhet, hogy belehabarodik valakibe, annak ellenére, hogy van párja. Ám ha fontos a kapcsolat, amelyben él, érdemes mélyen önmagába nézni és feltenni magának legalább a következő kérdéseket: milyen hiányt próbál pótolni egy harmadikkal, az mit tud adni, amit a párja nem, mit tükröz benne vissza, ami kívánatossá teszi számára, mi az, ami miatt boldogabbnak érzi magát vele.

Ha úgy érezzük, a párunk eltávolodott tőlünk és gyanítjuk, hogy van valakije, érdemes őszintén rákérdezni nála. Kérdezd meg tőle, hogy boldoggá teszi-e a kapcsolatotok, és mondd el, hogy miben vetted észre a változást, a távolságot kapcsolatotokban. Minden kapcsolat más, de a leghatékonyabb módszer az, ha egyenesen megkérdezzük a másikat, kapcsolatot teremtett-e valaki mással. Ha igennel válaszol, beszélgess vele arról, mit jelent számára érzelmileg az új kapcsolat, miért fontos számára, hogy folytathassa ezt a kapcsolatát, és hogy fizikaivá váltak-e a dolgok kettejük között.

És bár fájdalmas lehet hallani a válaszokat, de csak ezzel tudtok újra elindulni valamilyen irányba, csak egy ilyen őszinte, tisztázó beszélgetés segíthet betekintést nyerni abba, hogy mi romlott el köztetek, mit kell rendbe hozni, egyáltalán rendbe hozható-e.

Ha a partnered őszinte, szeretné visszanyerni a bizalmadat és te is úgy érzed, hogy idővel meg tudsz neki bocsátani, akkor – bár nehéz-, de van rá esély, hogy túljussatok az érzelmi megcsalás okozta traumán. A lényeg, hogy eljussatok a megértésig, miért történhetett meg mindez és párként tudjatok hozzáállni a helyzet megoldásához és ha elakadtok, érdemes terápiás szakember segítségét is kérni.

Van, akiknek sikerült megmenteniük a kapcsolatukat egy affér után is. Nézd meg, mely híres párok maradtak együtt!