A test nem hazudik: férfi testbeszéd-kisokos mindenkinek!

férfi testbeszéd Forrás: Getty Images
Tény, hogy mozdulataink gyakran többet mondanak a szavaknál. Szóval ha alaposan meg akarsz ismerni egy pasit, nem árt, ha a férfi testbeszéd terén is képben vagy az alapokkal.

Nincs a testbeszédnél őszintébb kommunikáció. Mondhatsz bármit, vagy épp dönthetsz a hallgatás mellett, a gesztusaid és önkéntelen mozdulataid úgyis elárulják, mit gondolsz vagy érzel valójában. És mivel ez nem csak ránk, nőkre igaz, a pasikat is jobban kiismerheted, ha tudsz egyet s mást a férfi testbeszéd kapcsán.

Persze, tanulmányok is születtek már a témában, nem is egy. Ezek részleteikben eltérnek ugyan, de azt alátámasztják, hogy a testbeszéd kommunikációnk 50-80 százalékát teszi ki, illetve, hogy a férfiak testbeszédében számos hasonlóság van – függetlenül attól, milyen kulturális közegből jönnek. Nyilván mindig vannak egyéni dolgok is, de most igyekszünk a legalapvetőbbekről lerántani a leplet.

Az első benyomások: a nézését meg a járását?

A férfi testbeszéd már akkor egy csomó infót hordoz magában, amikor a pasi megérkezik, mondjuk belép a szobába. Figyeld meg, hogyan jár, milyen a tartása, hogyan áll meg előtted. Egy magabiztos férfi lendületesen jár, és egyenes háttal, előre néző csípővel, felhúzott vállakkal áll meg előtted. Az egyik kezét is csípőre is teheti, amikor veled beszél. Aki viszont kissé összegörnyed, a karjait szorosan a testéhez szorítja, esetleg összekulcsolja maga előtt a kezeit vagy keresztbe teszi a karját, az nyugtalanságot sugároz magából. Valószínű, hogy túl sok támadásnak, kellemetlen kérdésnek vagy stresszes szituációnak volt már kitéve, és benne ragadt ebben a védekező pozícióban.

A következő, amit figyelj meg, az a pillantása. Mivel a legtöbb férfi nehezen tudja kontrollálni a pislogását, ez jó kiindulópont lehet, ha többet szeretnél megtudni az aktuális hangulatáról. A gyors pislogás például a stressz vagy a nyugtalanság jele lehet, míg a lassú és szándékos általában az unalom vagy a fáradtság jele.

Persze, az sem mindegy, hová néz a pasi. Szerencsére a dekoltázs szemtelen bámulására már kevesen vetemednek, inkább a szemedbe néznek, de az sem mindegy, hogyan. Az arcod alsó részére, a szád környékére összpontosított tekintet jelezheti, hogy nagyon figyel a mondandódra. Ha oldalra pillantgat beszéd közben, akkor főleg önmagához beszél, vagy füllenteni készül. A homlokodon vagy a fejed tetején szúr ki egy pontot? Ez azt jelentheti, hogy dominánsnak tekinti magát. Ha pedig a férfi fókuszált tekintete erőltetettnek tűnik, és szemmozgás is alig kíséri, akkor csak színleli a figyelmet: unatkozik, vagy máshol jár az esze.

Mit árul el a férfi kézfogása?

Egy „döglött halnál” biztos neked is sokkal szimpatikusabb egy férfias, határozott kézfogás, de közben azt is megfigyelheted, merre fordul a férfi tenyere. Ha lefelé fordul, az azt mutathatja, hogy a férfi uralkodni próbál, vagy magát akarja dominánsnak láttatni. A felfelé néző tenyér ezzel szemben alázatosságot, alárendelődést sugallhat. Ez egyébként nem feltétlen rossz dolog: idősebbekkel vagy egy vezetővel szemben a tisztelet jele is lehet, illetve megnyugtató is lehet egy stresszesebb szituáció után.

Mikor sugall vonzalmat a férfi testbeszéd?

Azt már láttad-hallottad, sőt, biztosan tapasztaltad is, hogy ha egy pasi feléd fordul, keresi a szemkontaktust vagy a lehetőséget, hogy megérintsen, esetleg kitágult pupillákkal figyel vagy felhúzza a szemöldökét, mind-mind jó jel, már ami a vonzalmat illeti. De van még egy-két dolog, amire érdemes odafigyelni. Például, ha melletted ülve tükrözi, amit csinálsz – ahogy ülsz, ahogy a kezedet tartod, stb. –, az is jelezheti, hogy tetszel neki.

Egyes kutatók szerint pedig azt is jó jelnek veheted, ha azt látod, hogy a férfi beszélgetés közben nagyon alaposan megnézi az arcodat. Az orrodat, a szemeidet, a szádat, a nevetőráncaidat, ismét a szádat, majd az orrodat megint… mintha beszkennelne magának minden négyzetcentimétert. Lehet, hogy zavarba is jön saját magától, és elfordítja a tekintetét, vagy elneveti magát és elnézést kér, hogy így belefeledkezett a beszélgetésbe. Ha kölcsönös az érdeklődés, akkor ez az a pont, amikor jól jöhet neki egy kis bátorítás – akár szavakkal, akár úgy, hogy beveted a női testbeszédet. Mert szerencsére nekünk is bőven van ám muníciónk ilyen téren.

Forrás1
Forrás2
Forrás3

És mit lehet könnyen félreérteni, legyen a téma női vagy férfi testbeszéd? Mutatjuk!