Honnan tudhatod, hogy a párod egy nagyra nőtt gyerek? 10 jelet mutatunk

Borítókép: Honnan tudhatod, hogy a párod egy nagyra nőtt gyerek? 10 jelet mutatunk Forrás: Getty Images
Egy férfi ül a kanapén és tévét néz. A nő eközben vacsorát készít, miközben gondolatban kipipálja a tennivalóit. Ebbe beletartozik, hogy kivasalja a párja ingeit, amelyeket előtte gondosan kimosott, kiteregetett, és időpontot is foglalt a gyermekük számára a háziorvoshoz. A férfi besétál a konyhába, felé böki, hogy „mi van vacsorára?”, majd visszaül a kanapéra. Később pedig meglepődik, hogy felesége elhidegült. Többek között innen is tudhatod, hogy a párod egy nagyra nőtt gyerek…

Ebben a forgatókönyvben a két szereplő férj és feleség. De lehet ez akár anya és gyermeke is. A dinamika nagyon hasonló: az egyik személy eszköznek tekintett, és érzelmi gondoskodást nyújt, a másik pedig a befogadó fél, aki mindezért csekély elismerést, hálát vagy viszonzást mutat.

Olyan férfiról olvasol, aki a párjától függ a mindennapi feladatokban, amelyekre valójában egyedül is képes lenne. Angolul ezt man-child, azaz „férfi-gyermek” jelenségnek nevezik. Magyarul inkább úgy fogalmazunk, hogy az ilyen férfi egy nagyra nőtt gyerek, vagy anyuci pici fia.

A jelenség valós, vizsgálták is már a nagyra nőtt gyerek típusú férfiakat

A partner eltartottként való felfogása a felnőtt és a gyermek közötti szerepek összemosódását írja le. Ilyenkor a nők úgy jellemzik férfi partnereiket, mint „eltartottjukat”, vagy egyik gyermeküket. Amennyiben egy partner úgy érzi, hogy egy nagyra nőtt gyermeke van, nem meglepő, ha ez befolyásolja a nő iránta való szexuális vágyát. Az IFLScience megvizsgálta, vajon ez magyarázatot adhat-e arra, hogy ezen férfiak partnerei miért számolnak be alacsony szexuális vágyról. Egészen idáig nem voltak olyan tanulmányok, melyek ezt vizsgálták volna.

Forrás: Getty Images
Cikkünk végén bemutatunk 10 jelet, amiből tudhatod, hogy a párod egy nagyra nőtt gyerek.

Két vizsgálatot végeztek több mint 1000 nővel a világ minden tájáról. Minden résztvevőnek volt 12 éven aluli gyermeke. Megkérték őket, hogy értékeljék egyetértésüket a következő kijelentésekkel: „Néha úgy érzem, a párom olyan, mint egy plusz gyerek, akire vigyáznom kell.” Megkérdezték őket a felek közötti háztartási munka megosztásáról és a párjuk iránti szexuális vágy mértékéről is.

Egybehangzó bizonyítékot találtak arra, hogy:

  • amikor a nők több háztartási munkát végeztek, mint partnerük, nagyobb valószínűséggel látták párjukat eltartottnak
  • a partner eltartottként való észlelése az adott fél iránti alacsonyabb szexuális vágyhoz társult.

A vizsgálatokból kiderült, hogy azok a nők, akik partnerüket eltartottnak tekintik, nagyobb mértékben végeznek házimunkát. A partner iránti alacsony vágy ahhoz vezethet, hogy a partnert eltartottnak tekintik.

Forrás: Getty Images
Az elhidegülés gyakori oka az efféle viselkedésnek.

Honnan tudhatod, hogy egy férfi nagyra nőtt gyerek?

1. Rendetlen

Az ilyen férfiak nem pakolnak el maguk után, gyakran halmozzák a mosatlant, a szennyest pedig eldobálják a lakásban. Ha ilyen férfival ismerkedsz meg, inkább menekülj, ha nem szeretnél utána takarítani!

2. Örök fiatal, túlságosan is…

Állandóan bulizna a haverokkal, gyakran iszik, majd szenved, hogy másnap munkába kell menni és megint kirúgott a hámból? Már nem egyetemista, és felelősséget kell vállalnia tetteiért.

3.Mindig van kifogás

Mindig meg tudja magyarázni, miért késett, miért nem fizette be a számlákat vagy éppen miért nem tartotta a szavát. Soha semmi sem az ő hibája, ő csupán a körülmények áldozata.

4. Pénzügyi gondok

Persze bárki életében történhet egy olyan nem várt esemény, ami megterheli a pénztárcáját. De ha a szóban forgó férfi állandóan ilyen gondokkal küzd, pedig van munkája és nem is keres rosszul, az intő jel!

Forrás: Getty Images
A nagyra nőtt gyerek típusú férfiak gyakran küzdenek pénzügyi gondokkal.

5. Nem bírja a kritikát

Csak egy apró megjegyzés, és máris kiakad? Túlzottan érzékeny és indulatos ilyenkor? Inkább menekülj…

6. Nehezen bírja a stresszt

Persze senki sem szereti, de ha azt veszed észre, hogy a legapróbb dolgok is mérhetetlenül kiborítják, akkor inkább menekülj!

7. Kiakad a mérföldkövektől

A párkapcsolatról, a házasságról vagy a gyerekekről szóló beszélgetéseket fülsiketítő csend vagy teljes elkerülés fogadja? Látszik a félelem a szemében, amikor ezek a témák szóba kerülnek? Nem jó jel…

8. Nem tudja, hogyan kell az életkorának megfelelő feladatokat elvégezni

Képtelen a felnőttek alapvető feladataira – megteríteni, beágyazni, nyakkendőt kötni vagy időpontot kérni az orvoshoz. Ha rámutatsz, hogy nem tud valamit, akkor vagy teljesen elkerüli, vagy megpróbál rávenni, hogy csináld meg helyette.

9. Manipulál, hogy valamit megtegyél helyette

Ismerős a helyzet, amikor valaki úgy tesz, mintha nem tudna valamit megcsinálni, vagy direkt rosszul csinálja, hogy aztán elvégezd helyette? Nos, innen tudhatod, hogy egy nagyra nőtt gyerekkel van dolgod, nem egy férfival.

10. Azon kapod magad, hogy folyton nyaggatod

Folyamatosan fel kell készítened őt a megfelelő viselkedésre, amikor elmentek valahová. Gyakran csalódsz, mert nem számíthatsz rá. Látod, hogy rossz döntéseket hoz karrierje vagy pénzügyei terén, és nem tudod megállni, hogy ne adj neki tanácsot. Eleged van abból, hogy naponta felszeded az alsógatyáját a padlóról, és mosogatsz utána. Hallod a szavakat, amiket kiejtesz a szádon, és utálod magadat érte. Senki sem szeret nyaggatni, de rutinná válik, ha valaki sosem teljesíti az alapvető dolgokat, amikre megkérted.Forrás 1., forrás 2.