Miért lesz egyes koronavírusos betegeknek súlyos az állapota, miközben mások lábon kihordják a fertőzést?

koronavírus,koronavírus-járvány

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van egy kritikus pont, valamikor a koronavírus-fertőzés második hete körül, mikor a betegek állapotában általában szignifikáns változás következik be: elkezdenek meggyógyulni. Vagy éppen ellenkezőleg: állapotuk súlyosbodni kezd. Vajon miért reagál ennyire különböző módon a betegek szervezete ugyanarra a vírusra?

Hogy még bonyolultabb legyen a történet, gyakran még az is előfordul, hogy két hét elteltével egy látszólag gyógyuló félben lévő beteg állapota hirtelen hanyatlani kezd. Kétségtelen, hogy a koronavírus egyik legnagyobb rejtélye a betegség kiszámíthatatlan lefolyásában rejlik.

A Huffpost.com egy részletes cikkben két szakértő segítségével próbálta megfejteni ezt a rejtélyt, a következőkben az ő megállapításaik alapján járjuk mi is körbe a témát.

Olvasd el ezt is!

A COVID-19 útja a szervezetben

Ahhoz, hogy megértsük, egyes betegek miért gyógyulnak fel könnyebben, mint mások, először azzal kell tisztában lennünk, hogy miként is fertőzi meg a vírus a szervezetet. Az új koronavírus egy légúti vírus, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztik a betegséget. Ezeket a fertőzött cseppeket belélegezve kaphatja el a többi ember a COVID-19-et.

Miután a vírus bejut az ember orrába, vagy a szájába, hozzákapcsolódik a sejtek felszínén levő ACE-2 receptorokhoz. Ezek a receptorok a torok hátsó szakaszán és fent, az orrüregben találhatók.

koronavírus,köhögés
forrás: Getty Images

„Ennek a receptornak a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepe van. A vírus megtalálta annak a módját, hogy fehérjetüskéit használva gyakorlatilag 'kinyissa' ezt a receptort. Ha pedig egyszer kinyitotta, és sikeresen bejutott, akkor a sejt genetikai gépezetének eltérítésével elkezdi megsokszorozni magát - magyarázza Kirsten Hokeness, a Bryant Egyetem Tudományos és Technológiai Tanszékének professzora. „Miután elég sok másolatot készített, az új vírusok kilépnek ebből a sejtből, és elkezdenek meg több sejtet megfertőzni" – teszi hozzá.

Vannak esetek, amikor a vírus ezen a területen, a felső légutakban marad és nem terjed jobban szét a szervezetben. Bizonyos betegeknél viszont, miután megsokszorozta magát, a koronavírus elindul a tüdő felé. Útközben aztán továbbszaporodik, majd befészkeli magát először a hörgőcsövekbe, gyulladást és köhögést okozva. Mindeközben persze a szervezetünk sem tétlenkedik: az immunrendszerünk akcióba lép és felveszi a harcot a betolakodóval. A szervezetünk vírusra adott válaszreakciója a gyulladás, aminek következménye például a láz, a torokfájás, vagy éppen köhögés.

A köhögéssel a szervezetünk a váladéktól próbál megszabadulni, a lázzal pedig a vírust és annak szaporodását próbálja meg lelassítani. William Schaffner, a Vanderbilti Orvostudományi Egyetem fertőző betegségek osztályának orvosprofesszora azt mondja, ezek a panaszok még bőven a koronavírus okozta enyhébb tünetek közé sorolhatók, majd hozzáteszi, hogy a legtöbb ember immunrendszere nagyjából egy hét és tíz nap alatt ezekkel a válaszreakciókkal le is képes győzni a vírust.

"Ez elegendő idő ahhoz, hogy a veleszületett és adaptív immunválaszok elvégezzék a munkájukat, és kifejlesszék a vírusra a megfelelő antitesteket” – magyarázza, ez pedig azt jelenti, hogy a szakember szerint a fertőzés után legalább egy rövid távú immunitás kialakul az emberek szervezetében a koronavírussal szemben.

Olvasd el ezt is!

"Ha viszont a csata elindul, és a vírus olyan komoly ellenféllé válik, amit az immunrendszer csak nehezen képes kontrollálni, akkor a koronavírus tovább terjeszkedhet, és egyre inkább behatolhat a tüdőbe" - mondja Hokeness professzor. Amikor a vírus elhagyva a hörgőcsöveket elindul a tüdőhöz, olyan szinten roncsolhatja a tüdőszövetek működését, hogy azzal tüdőgyulladást válhat ki. Ez pedig általában már annak a jele, hogy a betegség nem tekinthető enyhe lefolyásúnak.

Ezekben az esetekben a második hétbe lépve a betegek állapota általában hanyatlani kezd – még akkor is, ha egy ideig úgy tűnt, hogy kezdenek kilábalni belőle. Természetesen az érintettek még ebből az állapotból is meggyógyulhatnak, a felépülésük viszont több időt vehet igénybe. Érdekesség, hogy ezért a hanyatlásért nem minden esetben a vírus a hibás.

Mitől rosszabbodhat a betegek állapota a második héten?

„Amikor a vírus elindul a tüdő felé, az immunrendszerünk turbófokozatra kapcsol és megpróbálja minden áron megállítani a betolakodót. A szervezetünk hadserege teljes erővel követi az ellenséget” - magyarázza William Schaffner. Az immunrendszernek ezekben a helyzetekben nagyon jól és óvatosan kell egyensúlyoznia a megfelelő és a már káros immunválasz között. Ha az immunrendszer elég erősen harcol a betolakodó ellen úgy, hogy közben nem okoz kárt a beteg szervezetében, akkor általában egy kicsivel több, mint egy hét alatt a szervezet meg is nyeri a csatát.

Az új koronavírus azonban már csak az újdonságából adódóan is jobban próbára teszi az emberi szervezetet, ezért is relatív magas azoknak az eseteknek a száma, amikor egy egyszerű 10 napos immumhadjárat nem elegendő a gyógyuláshoz. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy mivel az immunrendszerünk az életkorunk előrehaladtával fokozatosan gyengül, már csak a korukból adóadóan is az idősek szervezete eleve nehezebben tud megbirkózni a fertőzéssel. De ugyanígy azok is veszélyeztetettebbek, akiknek az immunrendszerük egy már fennálló krónikus betegség miatt rosszabbul működik. És – ahogy a tapasztalat mutatja - az is előfordulhat, hogy fiatal, egyébként egészséges emberek jutnak el a betegség súlyosabb szakaszába. Hogy ezeknek az eseteknek mi lehet az oka, a szakemberek máig kutatják.

Olvasd el ezt is!

"A második hétre az immunrendszernek meg kellene oldania a problémát és a vírusnak ki kellene ürülnie a szervezetből. Ha azonban az érintett egészségi állapota eleve nem tökéletes, ha idősebb, vagy ha az immunrendszerük nem működik megfelelően, akkor megtörténhet, hogy a szervezet immunválasza nem tud egyensúlyban maradni a fertőzéssel” – mondja William Schaffner.

Előfordul, hogy a betegek állapota rövid ideig javuló tendenciát mutat, ám mivel a vírusnak végül mégis sikerül megszöknie és életben maradnia, az immunrendszer reakciója egyszerűen kicsúszik a kontroll alól. Az immunrendszer megújult energiával folytatja a harcot a vírus ellen és bizony megeshet, hogy ez a túlzott harciasság mellékhatásokkal fog járni…

„Az immunrendszerünk túlreagálja a dolgot, túlműködés jön létre. Ezt az immunválaszt nem úgy kell elképzelni, mint egy pisztolyt, amivel kizárólag a célpontot, a vírus lehet eltalálni, hanem sokkal inkább, mint egy sörétes puskát. A szervezetünk gyulladásos reakciója – úgy, mint a szétszóródó sörét – a saját szöveteit is károsíthatja” – mondja Schaffner.

„Ez a második hét kulcsfontosságú a betegség lefolyása szempontjából, ilyenkor dől el, mennyire tud jól egyensúlyozni az immunrendszerünk a megfelelő és az eltúlzott immunválasz között. Ha a vírust végül kontrollálni tudja a szervezetünk, akkor az immunválasz is enyhülni kezd, a beteg pedig a gyógyulás útjára lép. Ha viszont az egyensúly kibillen és a szerveztünk túl aktív, romboló immunválaszba kezd, akkor a beteg állapota kritikussá válhat” – teszi hozzá Hokeness professzor.

A súlyos koronavírusos eseteknél gyakran alakul ki úgynevezett akut légúti distressz szindróma (ARDS), amikoris a légyhólyagok elkezdenek begyulladni és folyadék kezd felhalmozódni körülöttük. Ha egy ilyen esetben az immunsejtek továbbra is túlműködnek és kárt okoznak a szervezetben, akkor a gyulladás egyre csak fokozódni fog, a léghólyagok pedig végül folyadékkal fognak megtelni. Ennek a hatására aztán a vér oxigénszintje csökkenni kezd, és jelentkezni fog az érintetteknél az a bizonyos „fulladás érzés”. Ez az a pont, amikor a legtöbb betegnek lélegeztetőgépre lesz szüksége.

Hogyan lehet segíteni a kritikus betegeket?

Schaffner azt mondja, az intenzív osztályon az ellátás fő célja, hogy támogassák a beteg életfunkcióit, amíg a szervezetük gyulladásos reakciója legyőzi a vírust. Ha a szervezet legyőzte a betolakodót és a regenerálódás szakaszába lép, akkor rövid időn belül már lélegeztetőgépre sem lesz szükség.


Koronavírussal fertőződött emberek meséltek arról, milyen tüneteket tapasztaltak meg. Kattints!

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Koronavírussal fertőződött emberek elmesélték, milyen tüneteket tapasztaltak meg
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 12.: az Ikrek racionalitásukról híresek, a Szüzekre komoly kihívás vár

A hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Hogyan válassz érett sárgadinnyét?

Mennyire vagy expert dinnyevásárlásban? Te is sokszor lutrinak érzed, hogy épp édeset vagy ízetlen gyümölcsöt sikerül hazavinned? Pedig nem az, csak érdemes kicsit több időt szánnod a dinnye kiválasztására.

Kép
Amit a 3 féle UV-sugárzásról tudnod kell

Melyik napsugárzás hatol át az üvegen? És a vízen? Már egyetlen leégés is kockázatos lehet a bőrrák szempontjából? (Igen.)

Kép
Akkor most elmondom, miért nem beszélek többé az anyámmal

„Kinek mit jelent a család? Fontos és értékes kapcsolatot, hátteret, támaszt, ölelő kart. Másoknak viszont igazi rémálom az anya, apa, gyerek szentháromsága, és én a második csoportba tartozom.” Judit története.

Kép
Hét film, amelyben állatszereplők lopják el a show-t

Mi kell a tutti sikerprodukcióhoz? Sztár, sztori, technika, és legalább egy állat.

Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem