6+1 dolog, amit talán nem tudtál a telefonoddal kapcsolatban, pedig nagyon káros lehet

Borítókép: 6+1 dolog, amit talán nem tudtál a telefonoddal kapcsolatban, pedig nagyon káros lehet Forrás: Unsplash / Jonas Leupe
A mobilunk az az eszköz, amit szinte a legtöbbször tartunk a kezünkben egy nap során, számtalan területen a segítségünkre lehet: kapcsolatot tarthatunk az ismerősökkel és a családtagokkal, dolgozhatunk, e-mailezhetünk, zenét hallgathatunk, fényképeket készíthetünk, sőt, akár vásárolhatunk is a segítségével. A túl sok mobilozásnak azonban számos mellékhatása van, amelyekkel sokan nincsenek tisztában.

Baktériumok

A telefont sokan még a fürdőszobába és a vécére is magukkal viszik, és míg a mosdót heti rendszerességgel tisztítjuk, te emlékszel, hogy mikor fertőtlenítetted a mobilodat utoljára? Egyáltalán letisztítottad valaha? A mobiltelefonok tokját érdemes bizonyos időközönként lecserélni, de fertőtlenítő kendővel is tisztítsd a telefonodat rendszeresen. Egy tanulmány szerint hatból egy mobilon E. coli baktérium található, mert az emberek sajnos sokszor nincsenek tisztában a helyes kézmosási szokásokkal sem.

Banyapúp

Az állandó lefelé nézés és a telefon görgetése nincs jó hatással a nyakunkra, hiszen megerőlteti az izmokat, görcsöket és akár idegfájdalmat is okozhat, amely a hátba, vállba és karokba is kisugározhat. Ezért mobilozás közben is érdemes legalább 20 percenként szünetet tartanod, kicsit sétálni és nyújtózni. Illetve az is fontos, hogy próbáld meg minél inkább elkerülni a görnyedő testtartást, és minél magasabban tartsd magad előtt a telefont, hogy elkerüld az esztétikusnak sem mondható, és igencsak fájdalmas banyapúp kialakulását. A jóga és a pilates gyakorlataival segítheted megerősíteni a nyaki izmokat, amelyek hatására csökkenhetnek a nyak környékén kialakuló fájdalmak is.

Izomfájdalmak

Nemcsak a lefelé néző helyzet, hanem az a póz is kifejezetten káros lehet, amikor a fülünkkel nyomjuk a vállunkra a telefont, és hosszú ideig így beszélgetünk. Ezt a természetellenes pózt általában akkor alkalmazzuk, amikor nem szabad egyik kezünk sem, de inkább próbáld meg elkerülni, mert nyakfájáshoz vezethet. Ha már megtörtént a baj, pihentesd a nyakad, és melegítőpárna vagy vény nélkül kapható krémekkel és gyógyszerekkel enyhítheted a fájdalmaidat. Ha azonban a panaszok több napon keresztül fennállnak, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Forrás: Unsplash / Priscilla Du Preez
A túl sok mobilozás számos negatív hatással járhat az egészségedre nézve.

Vezess, ne telefonozz!

Egy szöveges üzenet elküldése ugyan csak pár másodpercet vesz el a figyelmedből, mégis ez a gyorsnak tűnő cselekvés is nagyon balesetveszélyes, ha autózás közben történik. Ugyanez igaz, ha hangüzenet küldesz, sőt, a vezetés közbeni telefonálás is veszélyes, hiszen eltereli a vezető figyelmét: négyszer nagyobb esélye van annak, hogy karambolozni fogsz. Ha valóban hívást kell kezdeményezned vagy fogadnod, inkább állj félre.

Alvási problémák

Tudjuk, hogy az interneten való szörfözés jó kikapcsolódásnak tűnik este vagy akár az éjszaka folyamán, de a túl sok fény megzavarhatja az alvásodat, amely olyan egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy szívbetegségek. Ha jól szeretnél aludni, legyen minél sötétebb a hálószobában, ne mobilozz pár órával lefekvés előtt, és az is segíthet, ha napközben minél több természetes fényhez jutsz.

Látásproblémák

A mobiltelefonok által kibocsátott kékfény nemcsak az agyadat pörgeti fel és az alvásodra van negatív hatással, hanem látásproblémákhoz is vezethet. Hatására a szem gyorsabban elfárad és akár fájhat is, sőt, a fény a szaruhártya sérüléséhez is vezethet, mely által károsodhat a látásod. Ha úgy érzed, hogy a szemed elfáradt, mert túl sok időt töltöttél a mobil nézegetésével, próbáld meg lecsökkenteni a kék fényű digitális eszközök, azaz az okostelefonok és számítógépek használatát, vagy legalább gyakran tarts szünetet és pihentesd a szemed. Hosszú távon a kékfény szűrős szemüvegek is megoldást jelenthetnek, ha sokat ülsz gép előtt vagy a mobilod felett.

Forrás: Unsplash / Alexandre Boucher
Ha hívnak, miközben vezetsz, inkább állj félre.

Nem is beszéltünk még a vírusokról, amelyek szintén rengeteg kárt okozhatnak. Galériánkban 7 jelet sorolunk fel, amelyek vírusra utalhatnak a telefonodon!