Minden tizedik magyart fenyeget a cukorbetegség: 8 mozgásforma, amivel még időben visszafordítható

Borítókép: Minden tizedik magyart fenyeget a cukorbetegség: 8 mozgásforma, amivel még időben visszafordítható Forrás: pexels/Nataliya Vaitkevich
De ha mindannyian komolyan gondoljuk, talán még nem késő megállítani.

Mi a cukorbetegség?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulint előállítani, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulint a vércukorszint szabályozására. A diabétesz egészségügyi problémák egész sorát okozhatja, és ezek a rendellenességek súlyosan károsíthatják a főbb testi rendszereket, például a vesénket, a szívünket és az idegeinket.

A betegségben szenvedő személyek száma már most sem elhanyagolható, a kutatók előrejelzései szerint azonban 2050-re világszerte nem kevesebb mint 1,3 milliárd embert érint majd a kór – írja a The Washington Post. Ez az elrettentőnek hangzó szám több mint kétszerese a jelenleginek. Ráadásul egy olyan fenyegető betegségről van szó, amely az egész világon extrém módon megnövelné a társadalmi és egészségügyi költségeket, mivel a krónikus állapot sok páciensnél szívproblémákhoz, veseelégtelenséghez és egy sor más testi rendellenességhez vezethet.

A fő ok

A 2-es típusú cukorbetegség növekedése leginkább az elhízás terjedésének tudható be – írták a kutatók a The Lancet című szaklapban megjelent tanulmányukban idén júniusban. Az elhízás – közhely, de – népbetegség, a jóléti országokban egyre több emberre szaladnak fel a pluszkilók. A kutatók becslései szerint jelenleg mintegy 529 millió ember szenved 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben, ami a világ népességének mintegy 6,1 százalékát teszi ki. Ami elképesztő szám.

Forrás: pexels/John Vallette

Egy 2022-es adat szerint minden tizedik magyar is érintett a betegségben, ám mivel a tendencia nő, hamarosan már minden ötödik honfitársunkat „megfertőzi”. És ahogy ez a szám egyre inkább megugrik mind itthon, mind világszerte, rávilágít majd egy komor, bár talán akasztófahumornak is beillő tényre. Az orvostudomány rohamos fejlődése és a világgazdaság növekedése ugyanis nemhogy megnyugtató életminőség-javulást hozna, helyette inkább az történik, hogy a tényleges egészségünk és a várható élettartamunk komoly csorbát szenved – ráadásul gyakran a saját (viszonylagos) jólétünkhöz kapcsolódó körülmények miatt.

Mindezek bizarr és összetett új kihívások elé állítják majd az országokat, konkrétabban szólva a cukorbetegség arányának globális növekedése a jövőben hatalmas terhet ró majd számos egészségügyi rendszerre.

Egy másik, a Diabetes Care című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a cukorbetegség gazdasági költségét 2015-ben világszerte 1,3 billió dollárra becsülték, és ez – ha a legrosszabb forgatókönyv jön be – 2030-ra akár 2,5 billió dollárra is emelkedhet. Talán nem kell külön hangsúlyozni, mindez mit jelent majd a világ országainak.

A WHO 2021-ben számos új kezdeményezést indított a cukorbetegség megelőzésére, valamint „kezelési célokat" tűzött ki, amelyeket el kellene érni 2030-ig. De egyelőre sajnos még nem lehet tudni, lesz-e ezeknek bármilyen hatása a világra. A cukorbetegség továbbra is rohamosan terjed, és ki tudja, hol áll meg.

Mit tehetünk ellene?

Vegyük fel tehát a kesztyűt a cukorbetegség ellen mielőbb: ha sokan cselekszünk egyénileg, az a világtendenciára is kedvezően hat majd. Mind a megelőzésre, mind a tünetek enyhítésére három dolgot érdemes megfogadnunk:

Diétázzunk. Az nem segít, ha bánatunkban bevágunk egy fél disznót. Igyekezzünk szabályozni a napi kalóriabevitelünket, figyeljünk oda arra, hogy rostdús, fehérjében gazdag ételeket együnk.

Csökkentsük a stresszt. A különböző relaxációs gyakorlatok, a jógaformák, a meditáció, de már egy csendben, nyugalomban eltöltött nap, a sok séta, a friss levegő is hasznos lehet.

Mozogjunk. Az ülő életmód nem kedvez a gyógyulásnak. Kocogjunk, emelgessünk fél literes ásványvizes palackokat, menjünk el biciklizni, úszni: a mozgás bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet.

8 otthoni edzés, ami segít egészségesnek maradni!