SMS-nyak, banyapúp ellen: már a fiataloknál is jelentkezik a szindróma

Borítókép: SMS-nyak, banyapúp ellen: már a fiataloknál is jelentkezik a szindróma Forrás: Getty Images
Koponyánk súlyát jó esetben nem annyira izomból tartjuk, inkább a gerincoszlopunk folytatásaként támasztjuk alá. Kivéve, amikor például előrehajtjuk a fejünket, mert akkor intenzíven bekapcsolnak az izmok. Márpedig a telefonunkat nyomkodva egyfolytában előrebiccentünk, ebből lesz aztán az SMS-nyak. Nádasi Eszter írása.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2023. évi 1. lapszámában jelent meg először „SMS-nyak, a telefonnyomkodás betegsége" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

A nyakfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség – derül ki Ning Qu ortopédsebész tavaly publikált tanulmányából, melynek megírásában három másik szakértő is közreműködött. Okai sokfélék lehetnek, anatómiai rendellenességek éppúgy állhatnak a háttérben, mint pszichológiai problémák, társadalmi tényezők és hétköznapi szokások. Daniel Riew, aki többek között a New York-Presbyterian kórház gerincsebésze, egyike azoknak a specialistáknak, akik az utóbbiak fontosságára hívják fel a figyelmet. Egyre elterjedtebb ugyanis az a fajta nyakfájás, amely abból fakad, hogy sok időt töltünk különféle mobileszközök előtt helytelen testtartásban.

SMS-nyak

A jelenség az angolban „tech neck” és „text neck” néven is ismert. Az első kifejezés általánosságban utal a technológia nyakra gyakorolt mellékhatásaira, a második a lehajtott fejjel való SMS-ezésre vonatkozik. Ugyan ma már ritkábban kommunikálunk konkrétan ezzel a fajta szöveges üzenettel, mint amikor a jelenséget elnevezték, a lényeg ugyanaz maradt. Az SMS-nyak nem hivatalos orvosi diagnózis, de jól körülírható szindróma. Az Eurospine nevű, gerincgyógyászokat tömörítő szervezet meghatározása szerint ez egy olyan fájdalom és potenciális károsodás a nyakban, amely akkor lép fel, ha valaki rendszeresen, tartósan leszegett fejjel néz a képernyőre – manapság gyakran az okostelefonéra: nemcsak üzenetírás, hanem olvasás, videónézés közben.

Hogy miért van ekkora jelentősége a fejtartásnak? Azért, mert ettől függ a nyak igénybevételének mértéke. A nyakizmok úgy fejlődtek ki, hogy megtartsák a fej súlyát, ami általában 4,5-5,5 kilogramm. Viszont a fej lebiccentésekor a nyaknak többszörös tartóerőt kell kifejtenie, ilyenkor körülbelül 25–27 kilós teher nehezedik rá, miközben a vállizmok is komolyan igénybe vannak véve. A vállak ilyenkor előre is esnek, az áll közelíti a mellkast, megváltozik a gerinc természetes görbülete. Ez a megerőltető testhelyzet gyorsítja a nyak elhasználódását, kopását, és olyan fájdalmat okoz, amely krónikussá válhat.

Forrás: Getty Images
Az SMS-nyak komoly fájdalmakkal is járhat.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért a technológiát hibáztatják, hiszen a mobiltelefonok elterjedése előtt is lehajtott fejjel olvastunk – például magazint. Ez igaz, de a probléma egyik forrása pont az, hogy a képernyőnézés pluszként jött be a már meglévő, lebillentett fejjel végzett tevékenységeink mellé. Másrészt, számos kutatás igazolta már, hogy az internetes szörfözésbe, közösségi médiás oldalakba sokan teljesen belefeledkeznek – így akár órákon át terhelik a testüket.

Az SMS-nyak tünetei

A negatív hatások a nyakban fájdalom, feszülés, merevség, görcs formájában jelentkezhetnek. Ugyanakkor nem biztos, hogy itt mutatkoznak meg az első problémák, mint ahogy az sem, hogy ide korlátozódnak – az SMS-nyak tünetei a test különböző részein a következők lehetnek:

• felsőháti szakasz: akut, akár éles izomfájdalom

• vállak: feszülés, merevség, éles fájdalom, izomgörcs

• karok, kezek: sugárzó fájdalom

• nyaki gerinc: idegbecsípődés, neurológiai tünetek

• ízületi gyulladás

fejfájás

Már nem csak az idősek problémája

A nyakfájás egykor a „korral járt”, azaz főként a középkorúakat és az idősebbeket sújtotta, illetve munkaköri ártalomként azokat, akik íróasztalnál dolgoztak – ma már viszont szinte minden korosztály életét keseríti. A Houston Physicians’ Hospital orvosai szerint az Y-generáció különösen érintett: 1981-1996 között születtek, és ők az első korcsoport, akik gyerekként vagy tinédzserként már hozzájutottak a mobileszközökhöz, ezek használata korán integrálódott az életükbe. 2021-ben Daniela David három másik orvossal arról számolt be, hogy egyre több kiskorú tapasztal nyakfájást. Ebben a korban, a fejlődésben lévő szervezetben olyan visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek, amiknek következményeitől az érintettek egy életen át szenvedhetnek.

A fiatal felnőttek (18–29 évesek) helyzete is odafigyelést igényel Henriette Jahre és kutatótársai 2020-as tanulmánya szerint. Változásokkal teli életszakaszban vannak, az ekkor kialakított szokásaik és a hatások, amelyek érik őket, hosszú távon befolyásolják egészségüket: a csont- és izomrendszer későbbi állapota szempontjából kulcsfontosságú időszak ez.

Azonban nemcsak a test belső részeit, hanem a külsejét is idejekorán öregíthetik a krónikus nyaki problémák – ez minden tartós fájdalom esetén így van, elszenvedőjük idősebbnek tűnhet a koránál. A fizikai kínok gátat szabnak a testi-lelki jóllétet, fiatalos külső megtartását szolgáló tevékenységeknek, például a mozgásnak. Az idősödés lenyomatainak megtapasztalása ronthatja az érzelmi állapotot, ami miatt tovább csökkenhet az egészségmegtartó aktivitások száma – ördögi kör jön létre, mert így még gyorsabb az öregedés. Másrészt, egy fájdalomban élő ember ritkábban mosolyog, nevet, amitől gyengébbnek, elesettebbnek tűnhet kortársainál. Az SMS-nyak ráadásul a bőrnek is árt: a fej előrehajtásakor ráncosodik a nyaki bőrfelület, mélyülnek a redők.

A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A mobileszközöktől legtöbben nem szabadulhatunk, de a téma szakértőinek összesített javaslatai szerint a következők segíthetnek a megelőzésben, és abban, hogy a meglévő tünetek ne súlyosbodjanak:

Szembesülés. Tudatosítsuk, hogy a fej lógatása egészségtelen. Számoljuk ki, mennyi időt töltünk naponta a képernyő előtt – sok mobileszköz le is tudja mérni ezt.

Helyezzük szemmagasságba a képernyőt. Az asztali számítógép és a laptop esetében is ez a helyes, próbáljuk meg minél többször így tartani a telefont.

Dőljünk hátra. Támasszuk meg a hátunkat, ez sokkal pihentetőbb a gerincnek, mintha teljesen egyenesen ülnénk.

Tartsunk szünetet. Rendszeresen, akár 20–30 percenként pihenjünk meg: ha hajlamosak vagyunk belefeledkezni a képernyőbe, állítsunk be figyelmeztetést. Iktassunk be képernyőmentes időszakokat a napba – némítsuk le vagy kapcsoljuk ki a mobil eszközeinket, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ellen tudunk állni a vonzásuknak.

Végezzünk gyors átmozgatást. Pár mozdulat, egy kis nyújtás jót tesz, de masszírozással is felfrissíthetjük a nyakat, vállat.

Erősítsünk és nyújtsunk. Eddzünk úgy, hogy az a nyak és a hát izmait is megdolgoztassa, ellazítsa, az izmok így jobban fogják bírni a terhelést.

Végül pedig: ha fáj, forduljunk szakemberhez, aki felméri az állapotunkat, és dönt arról, hogy a szokásaink megváltoztatásán kívül szükségünk van-e terápiára, például gyógytornára vagy gyógymasszázsra. A korai felismerés fontos, ne próbáljuk fájdalomcsillapító tablettákkal, krémekkel elnyomni a tüneteket, mert ezek nem szüntetik meg a problémát.

Forrás: Getty Images
Banyapúp

Nemcsak a fej leszegése árthat a nyaknak, hanem az is, ha rossz tartással nézünk előre. A banyapúp nem túl hízelgő neve azt sejteti, hogy az idős nőket veszélyezteti, holott a férfiak és a fiatalok is növeszthetnek ilyet: ez az a domborulat, ami a nyak és a hát találkozásánál alakul ki. Oka a kérdőjelhez hasonlító testtartás, amikor a hát görnyedt, a vállak beesnek, a fej viszont meg van emelve és előre van tolva, hogy a tekintet ne a padlóra szegeződjön. Ez megtöri a nyakat, a nyaki gerinc legalsó csigolyája kiemelkedik, sérülékennyé válik. A test úgy védi, hogy puha kötőszövetet épít köré – ez lesz a púp. Az esztétikai problémán kívül migrént, fülzúgást okozhat, valamint fájdalmat és merevséget a nyakban, vállakban. Megoldást a szokások megváltoztatása, a helyes tartás elsajátítása és a gerincbarát testmozgás jelent.

Galériánkban fejfájás elleni gyógyszermentes tippekről olvashatsz!