Takarítás, ahogy még nem próbáltad: delegálj a mesterlistáról, készíts zónabeosztást

takarítás,stressz Forrás: Getty Images
A takarítás egy végtelennek tűnő feladat, amivel kapcsolatban sosem jelenthetjük ki, hogy „kész”.

Ez a cikk az Éva Magazin 2020-as 2. lapszámában jelent meg először „Hogyan ne menj tönkre a takarításban?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Nem csak arról van szó, hogy mire végzel a mosogatással, valahogy még két koszos bögre teleportálódott a konyhapultra. A kampányszerű nagytakarítások akkora erőfeszítést igényelnek, hogy totál elmegy a kedved tőlük, és legközelebb már alig bírod magad rávenni, hogy megint nekiállj. Ám ha nem végtelen feladatlistaként gondolsz a háztartási tennivalókra, sokat könnyíthetsz a feladatokon.

Oszd a lakást zónákra

Persze, ha picike, akkor a helyiségek szerinti felosztás is elég, aztán írj állandó tennivaló listát minden helyiséghez! Gyűjtsd össze zónánként, hogy mi mindent kell ott elvégezni nagyjából hetente/havonta: porszívózás, felmosás, portörlés, satöbbi. Ez lesz a takarítási mesterlista, amit csak egyszer kell megírnod, utána már elég rápillantani ahelyett, hogy folyton felírod az emlékeztetőkhöz, hogy „konyhafelmosás” meg „akváriumpucolás”.

Forrás: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Oszd be, hogy a hónap melyik hetén melyik zónával dolgozol

Minden hónap első hete előszoba, második hete konyha, és így tovább. Lesznek teendők, amiket hetente, vagy naponta kell csinálni (pl. mosogatás), de a nagyobb feladatok működnek havi rotációban is.

Gondolkodj ciklikusan a feladatokról

Ha minden hónap minden hete adott szobáé, idővel minden sorra kerül. Így ha bármi miatt kimarad egy lépés, akkor nem a végtelenségig görgeted magad előtt a feladatot, hanem csak a következő hónapig, amikor előreveheted, amiről lecsúsztál, és haladhatsz tovább a teendőkkel. A ciklikus takarítás segít abban, hogy szinten tartva vágj rendet otthon ahelyett, hogy a „patikatisztaság” és „kupleráj” opciók között jojóznál.

Forrás: Pexels/Liliana Drew

Delegálj a mesterlistáról!

Amint nem csak a te fejedben létezik a sok tennivaló, egyszerűbb kiszervezni őket. A családtagok is könnyebben veszik ki a részüket, ha konkrét feladatokat választhatnak, és nem csak egy homályos „legyen rend a nappaliban!” utasítás várja őket, hanem mondjuk az „ürítsd ki a szemetest” vagy „forgasd meg a kanapé párnáit” kérés.

Ha van kedved a zóna-alapú takarítással felszabadítani az életedben az időt és a stresszt, a módszer részletes leírását és nyomtatható zónatáblázatot is találsz ezen a linken.

Mindenkinek vannak bevált praktikái, amiket érdemes ellesni.