A hatékony portalanítás tíz trükkje – én már csak tudom, hisz asztmás vagyok

por,portörlés,takarítás,tippek,praktika Forrás: Getty Images
A rendszeres portörlés nem csak a tisztaság, hanem az egészségünk miatt fontos lehet. Mint a Magyarországon asztmával küzdő százezrek egyike, gondoltam, megosztom a bevált trükkjeimet.

Sajnos nem elég csak ott áttörölni a felületeket, ahol a papok táncolnak, érdemes lenne hetente alaposan és persze vegyszermentesen port törölnöd, így megkímélheted a légzőszerveidet. Aki pedig már asztmában vagy por- esetleg állatszőr-allergiában szenved, mint ahogy én is, annak létfontosságú a rendszeres és alapos portörlés.

A washingtoni, Milken Institute School of Public Health at George Washington University egy a közelmúltban készített tanulmánya szerint, a por ugyanis nem csupán szöszből, pollenből, bőrsejtekből áll és állati hámsejtekből áll. Közel 45 potenciálisan mérgező vegyi anyagot, többek között TDCIPP-t (egyes bútorokban található égésgátló anyag), DEHP-ftalátot (bizonyos műanyagokban, vinil padlókban és elektronikai eszközökben található anyag), valamint fenolokat (egyes tisztítószerekben használt anyag) is tartalmaz.

„Ezek mind-mind olyan vegyi anyagok, amelyek egészségügyi problémákhoz vezethetnek, ideértve a rákot és a központi idegrendszer károsodásait" - mesélte Kenneth Spaeth, a Northwell Health vezető orvosa a marthastewart.com-nak. Érdemes tehát minimalizálni a pornak való kitettségünket, amit a következőképpen tehetünk meg a leghatékonyabban: