A legdurvábban odakozmált edény is megmenthető, ha így mosod el
Még ha nem is dobjuk ki azonnal az odakozmált edényeket, régi fényüket egy kis mosószertől sajonos biztosan nem nyerik majd vissza. Mutatunk négy sokkal klasszabb, környezetbarát alternatívát, amivel pillanatok alatt megszabadulhatsz az odakozmált ételektől és olajfoltoktól.
Odaégett ételmaradékok ellen
Ez a lúgos tisztítószer nem csak a fürdőszobában és a konyhában, az edények kisuvickolásában is verhetetlen, hiszen könnyedén feloldja a szennyeződéseket és a zsírt.
Szórd meg nagyobb mennyiségű szódabikarbónával a tepsit vagy lábost úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd önts rá forró vizet és némi mosogatószert. Hagyd állni 15 percig, azután mosd el a szokásos módon.
Odaégett zsír ellen
Készíts pasztát két rész szódabikarbónából, egy rész mosogatószerből és egy rész vízből. Dörzsöld be vele az edényen keletkezett foltokat, hagyd rajta állni legalább egy órán keresztül, majd miután leöblítetted róla, mosd el a szokásos módon.
Odaégett serpenyő tisztítása
Egy másik szuper módszer az odaégett edények és serpenyők tisztítására, ha megszórod őket asztali sóval (vigyázat: a nagy szemű só összekarcolhatja az edényeket!), majd fogsz egy félbevágott citromot és azzal dörzsölöd be az odaégett részeket. Ha nincs kéznél citrom, akkor se szomorkodj: cseréld le meleg vízre, mosogatószerre és egy szivacsra.
Hogyan tisztíthatod meg az odaégett edényeket kívülről?
Keverj össze három rész szódabikarbónát egy rész vízzel, és kend rá a pasztát az edény aljára, hagyd rajta 10-15 percen keresztül, ezután ess neki egy dörzsis szivaccsal. Szükség esetén ismételd meg még egyszer.