Spájzrendezés felhalmozás idején – hogyan láthatod át a készleteket?

Polc,spájz,koronavírus,járvány,rendszerezés Forrás: Getty
Koronavírus idején mindenki felhalmozza az élelmiszereket, annak ellenére, hogy a boltok alapvetően tele vannak árukkal, igaz: bizonyos slágeráruk – például csirkemell – hiánycikkek. Ennek érzelmi okai is vannak, de mi most praktikus polcrendezési tanácsokat szeretnénk adni.

Igen, bizonyos mértékig mindenkire hat a kollektív félelem: elfogy az élelmiszer, szerezzünk be annyi száraz tésztát, és WC-papírt, amennyit csak tudunk. Mindennek csak a tároló kapacitás szab határt, hiszen vannak, akik a cipőiknek is külön gardrób szobát építettek. És persze mennél kisebb a tér, annál nagyobb szükség van a kreativitásunkra. Mi most egy relatíve ideális állapotot, egy önálló, kb. 2 nm2-es spájzot vettünk alapul, ugyanakkor bízunk benne, hogy azoknak is tudunk ötleteket adni, akik nélkülözik az önálló spájzot vagy kamrát.

1. Első lépésben dobd ki azokat a tárgyakat, lomokat, amikre nem lesz szükséged. Miért lenne szükséged tíz fagylaltos műanyag dobozra? Persze, leves, pörkölt kerülhet bele, de ha csak 1-2 ilyen tárolót használsz, akkor a többit ki is dobhatod a szelektívbe! Nézd át az ajándékos és boros tasakokat, ha van köztük olyan, amit az ellenségednek sem adnál, dobd ki! Ha vannak olyan dolgok, amiknek a garázsban a helyük (szerszámok, szögek, falfestékek), akkor vidd ki őket, úgysem kellenek naponta.

2. Ha már tisztább a kép, akkor érdemes mindent leszedni, és alaposan letörölni a polcokat és a befőttes üvegeket is. Úgyis jön a húsvét, legyen ez a tavaszi nagytakarítás része. Ha a fal piszkos, karcos érdemes fehér festékes teddy hengerrel átgurítani, pár óra, és már száraz is!

3. Kategorizáljuk az éléskamránkat! Egy polcra kerülhet a cukor a zsemlemorzsa, a liszt, a só és a paprika, melléjük kerületnek a tészták, a rizs és a különböző gabonák, akár a zsemlemorzsa is.

polc,spájz,koronavírus,rendszerezés
Forrás: Getty

Polc hátán polc - Mindent a megfelelő helyre

4. Külön polcot kaphatnak a konzervek, a befőttek, a paradicsomlevek, savanyúságok. Maguk a tésztafélék is naponta használatosak, így fontos, hogy szemmagasságban legyenek.

5. A tartalék fűszereket is érdemes jól látható helyen tartani, bár azok alapvetően a konyhában vannak. A fűszerek szavatosságát érdemes időről-időre átnézni, sokszor nem használjuk el azokat, akár 2-3 éve is lejárhattak. Szemétbe velük, vegyünk frisset!

6. Az alsó traktusban lehetnek a tartós tejek, fölöttük a különböző dobozos üdítő italok. A súlyuk miatt is legalul helyezzük el az ásványvizeket.

7. Azokat a zöldségeket (pl. krumpli, hagyma) amiket nem a hűtőben tárolsz, jól szellőző rácsos dobozba tedd, hogy ne rohadjanak be.

8. Az átláthatóságot segítheted azzal, ha mennél több átlátszó üveg vagy éppen műanyag dobozba rakod a portékáidat. Felcímkézni nem kell, hiszen felismered a tésztát, inkább csak a nehezen beazonosítható fűszerek dobozaira érdemes ráírni hogy mit tartalmaznak.

9. A szatyrokat is rendszerezhetjük, külön a papírt és külön a műanyagokat, ezek pont akkor jönnek jól, amikor a szemetes zacskók valamiért elfogynak. (Néhányat viszont érdemes eleve a kocsi csomagtartójában hagyni.)

10. A cukrot, nasikat, maradék mikulás csomagok tartalmát és a húsvéti csokitojásokat olyan helyre rakd, ahol a gyerek nem találja meg!

10+1. Ha mindent szeretnél újragondolni, akkor érdemes ott kezdened, hogy megnézed, milyen hozzád illő tárolórendszereket találsz a nagyobb bútoráruházakban. Meg fogsz lepődni, hogy milyen találékony az emberi elme, és hogy milyen élvezetes dolog a rendszerezés!