Aperol Spritz, Gin Fizz, Hugo: a pontos arányok, ahogy a legjobb bartenderek készítik
Az éttermek koktéllapjáról számtalan érdekes fantázianevű ital kacsintgat rád, és talán nem ismered mindegyiket. De mi a helyzet akkor, ha egy kerti partin szeretnéd a többieket elkápráztatni egy finom koktéllal? Most azokat a kedvenceinket gyűjtöttük össze, amelyeket akár otthon is könnyedén elkészíthetsz!
Hugo
Gyakorlatilag egy fröccsről van szó, csak itt a bor helyett Proseccot adunk a szódavízhez, amit egy kis bodzasziruppal, lime levével és friss mentalevéllel dobunk fel. A koktélt Roland Gruber találta fel Észak-Olaszországban, és az Aperol Spritz frissebb verziójaként terjedt el kezdetben Olaszországban, majd több helyen Európában. Manapság az osztrákok közkedvelt koktélja, az Aperol mellett.
Gin Fizz
Egyszerű, de nagyszerű, amely a koktélok TOP 50-es ranglistáján is biztos helyet kap. 4 cl gin, 3 cl lime- vagy citromlé, 1 cl cukorszirup, és 8 cl szóda, amit egy kevés citromhéjjal díszíthetünk. Kellemes, frissítő, tökéletes kísérője a meleg nyári estéknek.
Tom Collins
A Gin Fizzt megelőző ősrégi kombináció: citrom, gin és szóda tökéletes elegye. Manapság főképp Hendricks Ginből készítik, de az eredeti recept alapján Old Tom ginnel készült.
Aperol Spritz
Az utóbbi évek legnagyobb slágere ez a koktél, amely itthon sem hiányozhat egyik koktélbár vagy étterem koktéllapjáról sem. A recept pofonegyszerű, mindössze három összetevőből áll: 3 rész Processo, 2 rész Aperol narancslikőr és 1 rész szóda, amelyet egy szelet naranccsal bolondíthatunk meg. Igazi olasz aperitif, azaz aperitivo, amely tökéletes lehet az étkezés előtt étvágyfokozónak, de vigyázz, mert ha nem eszel eleget, könnyen a fejedbe szállhat!
Cosmopolitan
Nem sok olyan nő létezik, aki ne ismerné az ikonikus Szex és New York sorozatban is elhíresült piros Cosmo koktélt, amit stílusos Y-pohárban tálalnak. 4 cl vodka, 2 cl Cointreau, 1 cl citrom vagy lime leve, 2 cl áfonyalé és egy kis cukor teszik picit fanyarrá, de egyben édessé a különleges koktélt, amivel biztosan nem lőhetsz mellé.
Espresso Martini
A kávéval vegyített koktélok egyre népszerűbbek az utóbbi években, elég, ha csak az Espresso Tonic-ra gondolunk, amely lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható, hiszen alkoholmentes. Ha viszont egy kicsit erősebb koktélra vágytok, akkor az Espresso Martinit is kóstoljátok meg, amelyben eszpresszó kávé és kávélikőr alkot tökéletes elegyet egy kis vodkával és cukorsziruppal. A első Espresso Martini egyébként Dick Bradsell bártender nevéhez fűződik, aki először készítette el ezt az ütős kis kombót.
Vodka Martini
Ha már Martini, akár vodkával is keverhetjük, amit gyakran csak Vodkatiniként emlegetnek. Vodka-rajongóknak kötelező! 4,5 cent vodkához nagyjából 2,5 cent Martini dukál Y-pohárban, olívabogyóval díszítve.
Íme egy különleges recept, amit akár te is elkészíthetsz otthon!
- 0,5 dl Limoncello likőr
- 1,5 dl prosecco
- 0,5 dl szódavíz
- 1/4 dl agavé vagy cukorszirup
- sok-sok jég
Hogyan készítsük el a Limoncello Spritz-et?
Az elkészítése olyan egyszerű, mint az egyszeregy; nem igényel koktél shakert vagy citrusprést, elegendő hozzá egy csinos üvegpohár.