Aperol Spritz, Gin Fizz, Hugo: a pontos arányok, ahogy a legjobb bartenderek készítik

Borítókép: Aperol Spritz, Gin Fizz, Hugo: a pontos arányok, ahogy a legjobb bartenderek készítik Forrás: Getty Images ( honey_and_milk)
Kellemes nyári esték, buli a barátokkal, ahonnan nem hiányozhat más, mint egy-két isteni koktél. Gin Fizz, Hugo, Aperol Spritz – csak úgy záporoznak az idegen kifejezések. Te tisztában vagy vele, hogy melyik koktél mit jelent és ismered az arányokat? Mutatjuk a legkedveltebb koktélok legfontosabb ismérveit, hogy te is igazi mixernek érezhesd magad!

Az éttermek koktéllapjáról számtalan érdekes fantázianevű ital kacsintgat rád, és talán nem ismered mindegyiket. De mi a helyzet akkor, ha egy kerti partin szeretnéd a többieket elkápráztatni egy finom koktéllal? Most azokat a kedvenceinket gyűjtöttük össze, amelyeket akár otthon is könnyedén elkészíthetsz!

Hugo

Gyakorlatilag egy fröccsről van szó, csak itt a bor helyett Proseccot adunk a szódavízhez, amit egy kis bodzasziruppal, lime levével és friss mentalevéllel dobunk fel. A koktélt Roland Gruber találta fel Észak-Olaszországban, és az Aperol Spritz frissebb verziójaként terjedt el kezdetben Olaszországban, majd több helyen Európában. Manapság az osztrákok közkedvelt koktélja, az Aperol mellett.

Forrás: Unsplash / Greta Farnedi
A frissítő Hugo koktél – az osztrákok egyik kedvence!

Gin Fizz

Egyszerű, de nagyszerű, amely a koktélok TOP 50-es ranglistáján is biztos helyet kap. 4 cl gin, 3 cl lime- vagy citromlé, 1 cl cukorszirup, és 8 cl szóda, amit egy kevés citromhéjjal díszíthetünk. Kellemes, frissítő, tökéletes kísérője a meleg nyári estéknek.

Tom Collins

A Gin Fizzt megelőző ősrégi kombináció: citrom, gin és szóda tökéletes elegye. Manapság főképp Hendricks Ginből készítik, de az eredeti recept alapján Old Tom ginnel készült.

Aperol Spritz

Az utóbbi évek legnagyobb slágere ez a koktél, amely itthon sem hiányozhat egyik koktélbár vagy étterem koktéllapjáról sem. A recept pofonegyszerű, mindössze három összetevőből áll: 3 rész Processo, 2 rész Aperol narancslikőr és 1 rész szóda, amelyet egy szelet naranccsal bolondíthatunk meg. Igazi olasz aperitif, azaz aperitivo, amely tökéletes lehet az étkezés előtt étvágyfokozónak, de vigyázz, mert ha nem eszel eleget, könnyen a fejedbe szállhat!

Forrás: Unsplash / federica ariemma
Az Aperol Spritz – nem hiányozhat a nyári bulikról!

Cosmopolitan

Nem sok olyan nő létezik, aki ne ismerné az ikonikus Szex és New York sorozatban is elhíresült piros Cosmo koktélt, amit stílusos Y-pohárban tálalnak. 4 cl vodka, 2 cl Cointreau, 1 cl citrom vagy lime leve, 2 cl áfonyalé és egy kis cukor teszik picit fanyarrá, de egyben édessé a különleges koktélt, amivel biztosan nem lőhetsz mellé.

Espresso Martini

A kávéval vegyített koktélok egyre népszerűbbek az utóbbi években, elég, ha csak az Espresso Tonic-ra gondolunk, amely lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható, hiszen alkoholmentes. Ha viszont egy kicsit erősebb koktélra vágytok, akkor az Espresso Martinit is kóstoljátok meg, amelyben eszpresszó kávé és kávélikőr alkot tökéletes elegyet egy kis vodkával és cukorsziruppal. A első Espresso Martini egyébként Dick Bradsell bártender nevéhez fűződik, aki először készítette el ezt az ütős kis kombót.

Vodka Martini

Ha már Martini, akár vodkával is keverhetjük, amit gyakran csak Vodkatiniként emlegetnek. Vodka-rajongóknak kötelező! 4,5 cent vodkához nagyjából 2,5 cent Martini dukál Y-pohárban, olívabogyóval díszítve.

Forrás: Unsplash / Agathe
Espresso Martini – ha kell az energia!

Íme egy különleges recept, amit akár te is elkészíthetsz otthon!

Limoncello Spritz
Hozzávalók
  • 0,5 dl Limoncello likőr
  • 1,5 dl prosecco
  • 0,5 dl szódavíz
  • 1/4 dl agavé vagy cukorszirup
  • sok-sok jég

Hogyan készítsük el a Limoncello Spritz-et?

Az elkészítése olyan egyszerű, mint az egyszeregy; nem igényel koktél shakert vagy citrusprést, elegendő hozzá egy csinos üvegpohár.

1. lépés
Nulladik lépésként a Limoncello-t, a proseccot és a szódát is hűtsük be.
2. lépés
Első lépésként 3/4-ig töltjük tört jéggel a poharat.
3. lépés
Ezután jöhet rá a Limoncello likőr.
4. lépés
Majd a tetejére a prosecco.
5. lépés
Hogy a két alkoholos italt szerelmét egy kissé lazítsuk, öntsük fel szódával.
6. lépés
Kóstoljuk és döntsük el, hogy a citrusos, fanyar ízvilág mennyire passzol a mi szájunk ízéhez. Ha úgy érezzük 1/4-ed dl cukorsziruppal vagy agavéval édesíthetünk rajta.