JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, Krúdy-fröccs: mik az arányok és miért így hívjuk őket?

Borítókép: Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, Krúdy-fröccs: mik az arányok és miért így hívjuk őket? Forrás: Getty Images
A fröccs, vagy ahogy régen nevezték, spriccer, szóda és bor keverékéből készül, melyet 2013 óta a Magyar Értéktár egyik elemeként tartanak számon. De vajon mitől lesz a fröccs kicsi vagy nagy, és mi is az hosszúlépés? Ha azt már eldöntötted, hogy fehér-, vörös vagy rosé borból szeretnéd, de sosem tudod, hogy milyen arányban kérd a fröccsöt a pultnál, segítünk!

Azt mondják, a fröccs eredete Vörösmarty nevéhez fűződik, akit 1842 októberében Fáy András hívott meg pincéjébe szüret idején pár barátjával együtt. Köztük volt Jedlik Ányos, aki nemcsak az elektromosság mestere volt, hanem a szódavíz feltalálója is. Jedlik arra is rájött, hogyan és milyen üvegből lehet a vizet a legjobban kispriccelni és a szüretre magával vitte szódásüvegét is. Ekkor született meg az első fröccs, melyet csak spriccernek hívott. Vörösmartynak nem nyerte el a tetszését a német elnevezés, ezért találta ki helyette a fröccs nevet.

Forrás: Getty Images
A fröccs a nyári bulik elengedhetetlen itala!

A legismertebb fröccsvariációk

A bor és szóda arányainak kombinálása szinte végtelen variációt jelent, és szinte minden verziónak megvan a fordított változata is. Lássuk hát a legismertebb kombinációkat!

Kisfröccs:

Kezdő verzió, amikor 1 deci borhoz 1 deci szódavizet adunk.

Nagyfröccs:

Növeljük az arányokat, és a nagyfröccs esetében több bort vegyítünk fele annyi szódával, azaz 2 deci borhoz 1 deci szódavizet keverünk.

Hosszúlépés:

A nagyfröccs fordított, „lightosabb” verziója: 1 deci bor és 2 deci szódavíz kombinációja.

Házmester:

Itt már növekszik a mennyiség, 3 deci borhoz 2 deci szódavíz dukál.

Viceházmester:

A házmester fordítottja: 2 deci bor és 3 deci szódavíz.

Háziúr (nagyházmester):

Amikor az 5 decis italt 4 deci bor és 1 deci szódavíz teszi ki.

Sport fröccs:

Amikor szinte csak megkínáljuk a vizünket egy kis borral: 1 deci bor és 4 deci szódavíz.

Történelmi érdekességek a fröccsök körül

Azt tudtad, hogy állítólag József Attila kedvence a kisfröccs volt, amelyet füttynek is neveztek, mert szerinte egy „füttyre” meg lehetett inni?

A nagyfröccsöt pedig hajtásnak is hívták, Móra Ferenc pedig „húzásnak" nevezte, „ide a gallér mögé”.

A Krúdy-fröccsöt, amely 9 deci borból és 1 deci szódavízből áll, valóban Krúdy Gyula találta ki, aki szerint a kevéske víz csupán „megvicceli” a bort. Krúdy egyik kedvenc étele a velős pirítós volt, amelyhez gyakran kérte kedvenc fröccsét 1 literes kancsóban.

A Krúdy-fröccsel ellentétben a Deák-bólé inkább a sport fröccsre hajaz, amikor nagyon kevés alkoholt vegyítünk sok szódával.

A magyar-angol vagy más néven Puskás Fröccs a legendás 1953-as focimeccsre emlékezik, amikor a magyar csapat 6-3-ra verte az angol válogatottat. Az arányok is eszerint alakulnak: 6 deci bor és 3 deci szóda.

Az Újházy-fröccs talán a legbizarrabb kombináció mind közül: a szóda helyett jégbe hűtött kovászos uborka levével keverték a bort.

Ha ezen az elven elindulva az 1 deci szódát baracklére cseréljük és 4 deci vörösborral vegyítjük, akkor kapjuk meg a mismást, ha pedig az édes ízeket szeretjük, akkor a maciszörp a legjobb választás, amikor a vörösborhoz málnaszörpöt keverünk. A maflás vagy lámpás az igazán szomjasak itala, amikor 5 deci bort 5 deci szódavízzel vegyítjük.