Jobb, mint az Aperol: nyár új sztárja az olasz Limoncello Spritz

A múlt nyáron volt szerencsém bebarangolni az olasz csizma sarkát. Puglia régió történelmi városairól, gazdag kultúrájáról, kiváló ételeiről és a legszebb strandjairól ismert. Határozottan Olaszország egyik legszebb vidéke. Az utazásaim során szeretek a helyikkel ismerkedni. Szívesen látogatom azokat a helyeket, ahol ők is időznek, szívesen kóstolom azokat az étekeket, italokat, amiket ők fogyasztanak.
Így ismerkedtem meg a Limoncello Spritz-el, ami kézenfog és elvezet Dél-Olaszországba, ahol az olaszok a fényes, édes és fanyar Limoncello likőrt kortyolgatják aperitifként vagy vacsora utáni levezető italként. A Limoncello Spritz elkészíthető egy pohárral vagy akár egy kancsóban is. A frissítően pezsgő ital minden alkalomra vidámságot hoz, pont úgy, mint az Aperol.
A pontos recept feltárása előtt, egy fontos kérdés: mi is az a Limoncello?
A Limoncello egy citrusos likőr, amely eredetileg Olaszországból származik. Készítése során citromhéjból és alkoholból készül. A legjobb eredmény eléréséhez általában friss citromok héját használják, amelyeket alkoholba áztatnak, majd hosszabb ideig hagyják állni. Ezután a likőrt cukorral hígítják, majd hűtve szervírozzák.
A Limoncello leginkább a dél-olaszországi régiókból, például Amalfi-partvidékről és Capriról híres. Gyakran fogyasztják étkezések után, mint emésztőlikőrt, vagy hozzáadható koktélokhoz is, például a Limoncello Spritzhez vagy a Limoncello Martinihoz.
A Limoncello intenzív citromos ízzel és aromával rendelkezik, amelyet a citromhéj hosszú áztatása eredményez. Általában hidegen szolgálják fel, így frissítő, kellemesen savanykás és édes ízű ital.

És mi is az a Spritz?
A Spritz szabadfordításban lehet fröccs, a különbség annyi, hogy a buborékokat a magyar spriccerben a szódavíz adja, az olasz testvérében pedig főként a prosecco gyöngyözik.
Miben különbözik a prosecco és a pezsgő?
A bár mindkettő egy habzóbor a prosecco általában könnyedebb, gyümölcsösebb és kissé édesebb ízű. Ennek egyik oka, hogy más szőlőfajtából készül, a másik pedig, hogy az erjedés sokkal gyorsabban megtörténik, mint a pezsgő esetében.
Most, hogy az alap kérdéseket tisztáztunk, lássuk is, hogyan készül el a Limoncello Spritz?

- 0,5 dl Limoncello likőr
- 1,5 dl prosecco
- 0,5 dl szódavíz
- 1/4 dl agavé vagy cukorszirup
- sok-sok jég
Hogyan készítsük el a Limoncello Spritz-et?
Az elkészítése olyan egyszerű, mint az egyszeregy; nem igényel koktél shakert vagy citrusprést, elegendő hozzá egy csinos üvegpohár.
Hogyan díszítsük a Limoncello Spritz-et?
A citromos likőr mellé nagyon jól illik a friss menta és és a citromkarika.
Ha bártan kísérletező típus vagy az eper és a bazsalikom is passzol a Limoncello citrusos ízéhez.