Jobb, mint az Aperol: nyár új sztárja az olasz Limoncello Spritz

Készítsd el ezt a Limoncello Spritz koktélt a receptünk alapján! Forrás: Getty Images (Kseniya Ovchinnikova)
A nyári melegben szívesen kortyolgatnál egy citrusos koktélt? Akkor próbáld ki a Limoncello Spritz-et! Ennek a pezsgős italnak az olasz likőrtől frissítő citrom íze van. Garantált, hogy legalább annyira imádni fogod, mint az Aperolt.

A múlt nyáron volt szerencsém bebarangolni az olasz csizma sarkát. Puglia régió történelmi városairól, gazdag kultúrájáról, kiváló ételeiről és a legszebb strandjairól ismert. Határozottan Olaszország egyik legszebb vidéke. Az utazásaim során szeretek a helyikkel ismerkedni. Szívesen látogatom azokat a helyeket, ahol ők is időznek, szívesen kóstolom azokat az étekeket, italokat, amiket ők fogyasztanak.

Így ismerkedtem meg a Limoncello Spritz-el, ami kézenfog és elvezet Dél-Olaszországba, ahol az olaszok a fényes, édes és fanyar Limoncello likőrt kortyolgatják aperitifként vagy vacsora utáni levezető italként. A Limoncello Spritz elkészíthető egy pohárral vagy akár egy kancsóban is. A frissítően pezsgő ital minden alkalomra vidámságot hoz, pont úgy, mint az Aperol.

A pontos recept feltárása előtt, egy fontos kérdés: mi is az a Limoncello?

A Limoncello egy citrusos likőr, amely eredetileg Olaszországból származik. Készítése során citromhéjból és alkoholból készül. A legjobb eredmény eléréséhez általában friss citromok héját használják, amelyeket alkoholba áztatnak, majd hosszabb ideig hagyják állni. Ezután a likőrt cukorral hígítják, majd hűtve szervírozzák.

A Limoncello leginkább a dél-olaszországi régiókból, például Amalfi-partvidékről és Capriról híres. Gyakran fogyasztják étkezések után, mint emésztőlikőrt, vagy hozzáadható koktélokhoz is, például a Limoncello Spritzhez vagy a Limoncello Martinihoz.

A Limoncello intenzív citromos ízzel és aromával rendelkezik, amelyet a citromhéj hosszú áztatása eredményez. Általában hidegen szolgálják fel, így frissítő, kellemesen savanykás és édes ízű ital.

Forrás: Getty Images (Kathrin Ziegler)
A Limoncello likőrt gyarkran az olaszok maguk is elkészítik házilag.

És mi is az a Spritz?

A Spritz szabadfordításban lehet fröccs, a különbség annyi, hogy a buborékokat a magyar spriccerben a szódavíz adja, az olasz testvérében pedig főként a prosecco gyöngyözik.

Miben különbözik a prosecco és a pezsgő?

A bár mindkettő egy habzóbor a prosecco általában könnyedebb, gyümölcsösebb és kissé édesebb ízű. Ennek egyik oka, hogy más szőlőfajtából készül, a másik pedig, hogy az erjedés sokkal gyorsabban megtörténik, mint a pezsgő esetében.

Most, hogy az alap kérdéseket tisztáztunk, lássuk is, hogyan készül el a Limoncello Spritz?

Limoncello Spritz
Hozzávalók
  • 0,5 dl Limoncello likőr
  • 1,5 dl prosecco
  • 0,5 dl szódavíz
  • 1/4 dl agavé vagy cukorszirup
  • sok-sok jég

Hogyan készítsük el a Limoncello Spritz-et?

Az elkészítése olyan egyszerű, mint az egyszeregy; nem igényel koktél shakert vagy citrusprést, elegendő hozzá egy csinos üvegpohár.

1. lépés
Nulladik lépésként a Limoncello-t, a proseccot és a szódát is hűtsük be.
2. lépés
Első lépésként 3/4-ig töltjük tört jéggel a poharat.
3. lépés
Ezután jöhet rá a Limoncello likőr.
4. lépés
Majd a tetejére a prosecco.
5. lépés
Hogy a két alkoholos italt szerelmét egy kissé lazítsuk, öntsük fel szódával.
6. lépés
Kóstoljuk és döntsük el, hogy a citrusos, fanyar ízvilág mennyire passzol a mi szájunk ízéhez. Ha úgy érezzük 1/4-ed dl cukorsziruppal vagy agavéval édesíthetünk rajta.

Hogyan díszítsük a Limoncello Spritz-et?

A citromos likőr mellé nagyon jól illik a friss menta és és a citromkarika.

Ha bártan kísérletező típus vagy az eper és a bazsalikom is passzol a Limoncello citrusos ízéhez.

Ha szívesen készítenél még koktélokat, akkor nézd meg a lenti galériánkat: 5 könnyű koktél, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz!