95 éve született Varga Katalin - Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant!

Borítókép: 95 éve született Varga Katalin - Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant! Forrás: Getty Images
Ismerd meg a Mosó Masa Mosodája íróját és bámulatos munkásságát!

Ha azt mondom, hogy Mosó Masa Mosodája vagy Gőgős Gúnár Gedeon egészen biztos vagyok benne, hogy a mai szülők, akiknek van egy ötévese vagy annál pár évvel kisebb vagy nagyobb gyermeke, biztosan tudják miről is beszélek.

Varga Katalin lírában és prózában is maradandót alkotott. Meséi, versei által generációk ismerkedtek meg játékos keretek között az olvasás varázslatával és a nyelvtan játékosságával. Könyveit ma is használják az óvodai nevelésben és az általános iskolai oktatásban is. Saját gyermekiről, azok barátairól mintázott alakjai ma is élő, szeretnivaló figurák a 21. századi gyerekolvasók számára.

Katalin 1928. március 26-án született Budapesten. Legismertebb művei gyerekirodalmi alkotások: a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában. A gyerekkönyvek mellett felnőtteknek is írt, verseskötetei és regényei egyaránt megjelentek. 1976-ban József Attila-díjat kapott. Közgazdásznak készült, kulturális szakember, majd szerkesztőségi munkatárs lett, 1953-tól nyugdíjazásáig a Szépirodalmi Könyvkiadónál dolgozott, ebből több mint egy évtizedet főszerkesztőként.

Forrás: Móra Könyv Kiadó

Első könyve A megszökött gyerekkor című verseskötet volt 1960-ban, ezt követte a Gőgös Gúnár Gedeon 1962 karácsonyán. A könyv alapját a szerző olvasási nehézségekkel küzdő fiának készített segédanyagai szolgáltatták, melyet egy kollegája juttatott el a Móra Kiadóhoz. Az anyagokból készült kötet óriási siker lett, mára az 55. kiadásnál tart, míg kötetpárját, az 1968-ban először megjelent Mosó Masa mosodáját a 43. kiadásban olvashatjuk.

A Gőgös Gúnár Gedeonról ezt írja egyik olvasója a moly.hu-n:

„Gyerekkori kedvenc. Elsős korunkban már olvastuk ezeket a tüneményes meséket. Kellőképpen nagyok voltak a betűk, hogy megkönnyítsék az olvasást, a hosszú-rövid magánhangzókat, lehetséges helyesírási problémákat piros betűkkel jelezték. Nem volt zavaróan feltűnő, de segített… Amolyan segéd-olvasókönyvnek számított akkoriban. Gyerekeim is imádták kicsiként, most pedig unokáimnak vettem meg boldogan az új kiadást.”

Varga Katalin súlyos beteg férje ápolása miatt zárkózottan élt. Otthon szerkesztett, az élet eseményeit gyerekei vitték haza számára az óvodából, iskolából, ezért is lettek karakterei – például a Barátom, Bonca, Piskóta szereplői - élő, hétköznapi, mégis az olvasóban sokáig nyomot hagyó egyéniségek.

Alkotásait egy kivételével mind írógépen írta, melyet unokája, a művészi hagyatékát dalfeldolgozásokkal tovább vivő Tarján Veronika, a Veronaki zenekar megálmodója és énekesnője őriz otthonában.

Ha olyan gyerekkönyveket keresel, amelyek olvasása még a felnőttek számára is igazi kaland, alábbi összeállításunkat ki ne hagyd!