Te melyik koronavírus pszicho-típusba tartozol?

Borítókép: Te melyik koronavírus pszicho-típusba tartozol? Forrás: Unsplash / Eric McLean
Van olyan barátod, aki már akkor betárazott C-vitaminból és univerzális fertőtlenítőszerből, amikor Vuhan épp csak előkerült a hírekben? Vagy esetleg olyan, aki csak legyint: ugyan, ennyien influenzában is meghalnak! És te hogyan reagáltál, amikor szembesültél vele, hogy nem mehetsz be dolgozni?

Jogosan merül fel benned a kérdés: miért gondolkozunk ennyire másképp ugyanarról a helyzetről? Ráadásul ez most tényleg mindannyiunkat érint, mégis olyan széthúzás tapasztalható a különböző véleményeket képviselő táborok között, amire talán évtizedek óta nem volt példa. A kognitív pszichológia, avagy az emberi megismerés tudománya talán választ adhat erre a kérdésre.

A barikádozók

Annyi vécépapírt, maszkot és kézfertőtlenítőt vásárolt be fél évvel ezelőtt, hogy még mindig tart. Az autót inkább kiköltöztette a garázsból, különben nem fértek volna el a konzervek. Mindent érintésmentesen rendel azóta is, és csak akkor megy ki a házból, ha élet-halál kérdése. Ilyenkor teljes vegyvédelmi felszerelést húz, a gyors kinti kör után pedig csíramentesíti a ruháját.

Na jó, a leírásban talán kicsit túlzásba estem, de tény, hogy nagyon sokakat végtelenül megrémített a vírushelyzet. Még ha a probléma kezelése túlzónak tűnhet is, a félelmük egyáltalán nem alaptalan, hiszen olyan betegségről van szó, amire egyelőre nincs gyógymód, és a beteg immunrendszerén múlik a siker. Az év első felében valószínűleg te is barikádozó voltál, legalább is igyekeztél úgy intézni a dolgokat, hogy minél kevesebbet kelljen találkoznod másokkal mindenki jól felfogott érdekében. Feltételezem, hogy ezek a viszonyok azóta enyhültek az otthonodban, eljártok ide-oda (az óvintézkedéseket figyelembe véve), talán még egy családi nyaralást is megengedtetek magatoknak. De mi a helyzet azzal a szomszédoddal, akit hónapok óta nem láttál kijönni a lakásból?

A félelem az egyik legősibb érzelmünk, az evolúció úgy intézte, hogy képesek legyünk többé-kevésbé helyesen megítélni egy helyzetről, veszélyt jelent-e ránk. Bizonyos személyek alábecsülik ezt a tényezőt (általában őket szokás adrenalinfüggőnek titulálni), mások pedig a fenyegetés legkisebb jelére is ugranak. A szélsőséges félelemérzet tulajdonképpen nem is egy, hanem két dolog: egyfelől a szomszédod túlbecsülheti, mekkora veszedelmek lesnek rá a lakás falain túl, másfelől alábecsüli saját képességét, hogy meg tud küzdeni a rá váró megpróbáltatásokkal.

Ezek a szélsőségek nem véletlenül alakultak ki az idők során: ez az erős aggodalom nem más, mint önvédelem, a csillapíthatatlan kalandvágy nélkül pedig még mindig azt gondolnánk, hogy a Föld lapos.

A fenyegetés túlgondolása mellett magyarázatként szolgálhat az úgynevezett azonosítható áldozat hatás. Dan Ariely pszichológus és viselkedési közgazdász szerint a statisztikák és diagramok nem tesznek ránk túl nagy benyomást, ellenben a beteg rokonaink, barátaink gondolata nagyon is. Az azonosítható áldozat egy érintett, akinek neve, arca és szerettei vannak, nem csak egy szám elrejtve a napi fertőzöttek között.

A viszonyítók

A viszonyítók kategóriájába sorolom azokat az embereket, akik szerint a koronavírus csak egy divatos megnevezése a közönséges influenzának (amibe egyébként is többen halnak bele), illetve azokat, akik teljes mértékben tagadják a létezését is, ugyanis úgy vélem, ugyanarról a talajról fejlődött ki mindkét nézőpont.

Bizonyára voltál már olyan helyzetben, amikor biztosan tudtad, hogy most tényleg baj van, de körülötted mindenki csak azt hajtogatta: „nyugi, nem olyan rossz ez, különben is hamar vége lesz, pár hónap, és nem is fogsz rá emlékezni!”. Ismerősen hangzik? Sokan reménykedtünk pontosan ebben, amikor először bemondták a hírekben, hogy Kínában valamiféle titokzatos új betegség ütötte fel a fejét. Talán el sem ér ide, gondoltuk, Kína messze van, biztosan urai a helyzetnek. Aztán télen egyre elképesztőbb számok érkeztek Vuhanból, és elkezdtek Európában is feltűnni az első azonosított fertőzöttek.

Miért gondoltuk mégis azt, hogy sima ügy lesz, és az élet háborítatlanul folyhat tovább? Részben azért, mert a mi életünkben ekkora mértékű járványra – ami ráadásul megfékezhetetlennek tűnik – még nem volt precedens. Másrészt pedig azért, mert természetszerűen pozitív a hozzáállásunk. Ez az evolúciósan belénk épített jellegzetesség, amennyire előre tudja lendíteni az életet, ugyanannyira tudja hátráltatni, ha mérlegelni kell legrosszabb, legjobb és legvalószínűbb kimenetel között. Két utóbbit ugyanis az agyunk összemossa, szereti azt gondolni, hogy a dolgok kedvezően fognak alakulni, még akkor is, ha a tények rácáfolnak erre.

Maszk helyett lélegeztetőgép

Emlékszel a pillecukor-tesztre? Walter Mischel pszichológus egy nagyon egyszerű, mégis zseniális feladat elé állított 4 éves gyerekeket: kaptak egy pillecukrot, amit vagy megehettek azonnal, vagy kaphattak még egyet, ha az elsőt nem tüntetik el még 15 percig. Sok gyerek úgy döntött, nem szabad elszalasztani a lehetőségeket, amiket az élet ad, és befalta a tányérján lévő cukrot. És hogy mégis mi köze a pillecukrot evő gyerekeknek a koronavírushoz (azon kívül, hogy most veled tölti a napokat, nem az óvodában)? A közös pont a gyerekek és a felnőttekből álló kormányzatok között a jelenben gondolkodás a jövőbe tekintés helyett. Számottevően nagyobb pénzforrás megy el a lélegeztetőgépek beszerzésére, mint a megelőzés, a higiéniai előírások és a távolságtartás betartásának elősegítésére – noha ez sokkal olcsóbb, és hosszú távon több életet ment meg, mint a lélegeztetők, írja véleménycikkében doktor Scott D. Halpern, amerikai orvos. Nem a kegyetlenség vezérli dr. Halpernt, amikor arra utal, hogy célravezetőbb lenne a gépekre szánt pénzt máshogyan felhasználni, hanem a szakmai tapasztalat és a tudás.

Ha a szabályokat lelkiismeretesen követjük, eleve nem fog kórházba kerülni az a rengeteg ember, akiknek ezeket az életmentő eszközöket szánták.

A realisták

Megtalálni az arany középutat nagy kihívás, hiszen nincs egy kézikönyv vagy útmutató, ami megmondja nekünk, pontosan mit kell tennünk, hogy megóvjuk a saját egészségünket és másokét is, miközben nem golyózunk be teljesen a home office-távoktatás-határzár szentháromságától sem.

Mások a te igényeid, mint barikádozó szomszédodé vagy viszonyító rokonodé. Mi az elsődleges, amire szükséged van? A teljes biztonság érzete? A tudat, hogy van még világ a lakásod falain kívül? A bizonyosság, hogy a szeretteid jól vannak és egészségesek? A második hullám alatt ezekre fókuszálva érdemes kialakítanod az életritmusod, függetlenül attól, mit mondanak az ismerőseid.

Logikai botlásokra hajlamosított minket evolúciós fejlődésünk a túlélés érdekében. A felsorolt torzítások azt szolgálják, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel és a lehető leggyorsabban tudjunk aránylag jó döntéseket hozni.

Ezek remekül beváltak elődeinknél, de nem biztos, hogy a mai társadalmunkban mindig jó szolgálatot tesznek.

Ha tisztában vagyunk ezekkel a gondolkodási mintákkal, és észrevesszük magunkon, amikor működésbe lépnek, túljárva saját eszünkön jóval átgondoltabb és kedvezőbb döntéseket hozhatunk – a járvány után is.

Az alábbi galéria egy vitathatatlanul hasznos döntést mutat be, amit több nagyváros is meghozott:

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most már trénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy a válságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett, életvidám és sikeres akarsz lenni?
Molnár Ádámot régóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet:   https://www.evamagazin.hu/evaest/

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

„A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

 

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA VELÜNK TARTASZ, MEGTUDOD!

Vedd meg az online közvetítésre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 1990 Ft-ért!

1990 Ft