A szuperszámítógép jóslata a koronavírusról

Borítókép: A szuperszámítógép jóslata a koronavírusról Forrás: Unsplash/Fusion Medical Animation
A nyár elején Amerikában, a tennessee-i Oak Ridge National Laboratórium Summit nevű szuperszámítógépének azt a feladatot adták, hogy mintegy 17 000 genetikai mintából több mint 40 000 génre vonatkozó adatokat nyerjen ki, hogy jobban megismerhessük a Covid-19-et. Bár a Summit a második leggyorsabb számítógép a világon, de a folyamat – amely 2,5 milliárd genetikai kombináció elemzésével járt, – mégis több mint egy hétig tartott.

Amikor a Summit végzett, a kutatók elemezték az eredményeket. Dr. Daniel Jacobson, az Oak Ridge rendszerbiológiai vezető kutatója szerint eljött az igazi „Heuréka-pillanat”. A számítógép új elméletet tárt fel arról, hogy a Covid-19 hogyan hat az emberi szervezetre: méghozzá a bradikinin-hipotézist. Ez a modell megmagyarázza a Covid-19 legaggasztóbb tüneteit is. Ráadásul tíznél több lehetséges kezelést is javasol, amelyek közül sokat már az FDA, az amerikai gyógyszerszövetség is jóváhagyott. Jacobson csoportja július elején publikálta eredményeit az eLife folyóiratban.

A vírus alattomos, akár egy betörő

A csapat megállapításai szerint a Covid-19 fertőzés általában akkor kezdődik, amikor a vírus az orrban lévő ACE2 receptorokon keresztül behatol az emberi szervezetbe. (Ezekkel a receptorokkal bőven meg van szórva az orr szaglóhámja.) A vírus innentől a testen keresztül halad tovább: belép a sejtekbe olyan más helyeken, ahol az ACE2 receptor is jelen van: a belekben, a vesékben és a szívben. Ez okozza valószínűleg a betegség szív- és gasztroenterológiai tüneteinek jelentős részét.

De miután a Covid-19 megtelepedett a testben, a dolgok egyre érdekesebbé válnak. Jacobson kutatásai szerint a koronavírus nem elégszik meg azzal, hogy egyszerűen megfertőzi azokat a sejteket, amelyek sok ACE2 receptort tartalmaznak, hanem meghekkeli a test többi olyan szervét is, ahol már kisebb számban fordul elő az említett receptor. A Covid-19 tehát kicsit olyan, mint egy betörő, aki beoson a második emeleti nyitott ablakon, majd elkezdi módszeresen felforgatni a házadat. És ha bent van, nem csak elviszik a cuccaidat, hanem az összes ajtót és ablakot is kinyitja, hogy a haverok is könnyebben behatolhassanak, és beinduljon az önfeledt fosztogatás.

Most jön a neheze: a renin – angiotenzin rendszer (RAS) a keringési rendszer számos aspektusát ellenőrzi, beleértve a bradikinin nevű vegyi anyag szintjét is. Ez az a vegyület, amely segít a vérnyomás szabályozásában. A kutatócsapat elemzése szerint, amikor a vírus módosítja a RAS-t, ez a test bradikinin-szabályozásának mechanizmusait is megbolygatja. Létrejön az úgynevezett „bradikinin-vihar”: a testben hatalmas bradikinin-készlet halmozódik fel, és ez a felelős a Covid-19 számos, halált okozó hatásáért.

Célkeresztben: a tüdő

Amint a bradikinin felhalmozódik a szervezetben, drámai módon megnő az erek áteresztő képessége. Vagyis: az erek ereszteni, szivárogni kezdenek. Ez összhangban áll a legújabb klinikai adatokkal, amelyek a Covid-19-et egyre inkább elsősorban érrendszeri-, nem pedig légzőszervi betegségnek tekintik. Az egész folyamat a tüdőben a legvészesebb: a szivárgás hatására a tüdőlebenyek megtelnek folyadékkal. Az immunsejtek is átszivárognak a léghólyagokba – ezzel máris kész a tüdőgyulladás.

A Covid-19-nek van még egy különösen alattomos trükkje. A kutatócsoport eredményei alapján növeli a hialuronsav (HLA) termelését a tüdőben. A HLA-t jól ismerheted: gyakran használják szappanokban és testápolókban, mivel képes a tömege több mint ezerszeresének folyadékfelvételére. Ha ez találkozik a tüdőbe szivárgó folyadékkal, az eredmények katasztrofálisak: a hialuronsav hidrogélt képez, amely egyes betegeknél teljesen kitöltheti a tüdőt. Jacobson szerint, ha ez megtörténik, „olyan, mintha megpróbálnánk egy adag zselén keresztül levegőt venni”. Ez megmagyarázhatja, hogy a lélegeztetőgépek egyes esetekben miért nem elég hatékonyak a súlyos vírusfertőzöttek életben tartásában. A tüdő tulajdonképpen olyan lesz, mint egy vízzel töltött lufi, és a betegek akkor is fulladhatnak, ha teljes légzési támogatást kapnak.

A bradikinin-hipotézis a Covid-19 szívre gyakorolt ​​számos hatását is megmagyarázza. Körülbelül minden ötödik kórházba került Covid-19 betegnek lesznek szívpanaszai – még akkor is, ha korábban soha nem volt szívproblémája. A kutatók szerint a bradikinin-viharok ritmuszavarokat és alacsony vérnyomást okozhatnak, amelyek gyakran tapasztalhatók a Covid-19 betegeknél.

Az agyadra megy

A kutatók a vírusfertőzés neurológiai hatásaival is számoltak. A kórházban ápolt Covid-19 betegek felénél jelentkezik szédülés, görcsroham, delírium és agyvérzés. A bradikinin – különösen nagy dózisban – a vér-agy gát lebontásához is vezethet. Normál körülmények között ez a gát szűrőként működik az agy és a keringési rendszer többi része között. Átengedi azokat a tápanyagokat és kisebb molekulákat, amelyekre az agynak szüksége van a működéshez, miközben a mérgeket és kórokozókat távol tartja. Ha a bradikinin-viharok miatt a vér-agy gát lebomlik, ez káros sejteket és vegyületeket engedhet be az agyba, ami gyulladáshoz, potenciális agykárosodáshoz és egyéb neurológiai tünetéhez vezethet.

És még mindig nincs vége: a megnövekedett bradikinin-szintnek éppen olyan hatása van az emberi szervezetre, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek: száraz köhögést és fáradtságot okoznak, ami a Covid-19 két tankönyvi tünete. Ezekről a gyógyszerekről szintén ismert, hogy mellékhatásként íz- és szaglásvesztést okoznak – Jacobson hangsúlyozza azonban, hogy ez a tünet inkább magának a vírusnak köszönhető.

Védettebb nők

Bár még mindig csak éppen körvonalazódó lévő elmélet, de a bradikinin-hipotézis megmagyarázza a Covid-19 furcsának tűnő más tüneteit. Jacobson és csapata feltételezik, hogy a bradikinin-viharok által okozott szivárgó érrendszer lehet felelős az úgynevezett „Covid lábujjakért”, amely a fertőzöttek egy részénél duzzadt, zúzottnak tűnő lábujjakat eredményez. A bradikinin a pajzsmirigybe is keveredhet, ami a betegeknél pajzsmirigy-tüneteket okozhat.

A bradikinin-hipotézis megmagyarázhatja a betegség terjedésének nemekhez köthető eltérő mintáit is. Az X-kromoszómán nagyobb számban figyelhetünk meg olyan fehérjéket, amelyek a vérnyomást szabályozó rendszer kialakulását segítik – így a nőknek majdnem kétszer ellenállóbb a szervezetük a bradikinin-viharral szemben. Írásában Jacobson csapata arra a következtetésre jutott, hogy ez „megmagyarázhatja a nőknél a Covid-19 által kiváltott halálozás alacsonyabb előfordulási gyakoriságát”.

A bradikinin-hipotézis olyan modellt nyújt, amely „hozzájárul a Covid-19 jobb megértéséhez”, és „új szempontokat ad a meglévő kutatási eredményekhez” – vélik Frank van de Veerdonk, Jos van der Meer és Roger Little tudósok, akik szakértői véleményt írtak a kutatáshoz. A hipotézis megjósolja a betegség szinte összes tünetét, és új kezelési módokat javasol. Számos vérnyomás-szabályozó gyógyszer alkalmazható lehet a tünetek ellen. Jacobson csapata a D-vitamint is potenciálisan hasznos Covid-19 gyógyszerként javasolja. A vitamin könnyen kapható a vény nélkül, és a lakosság mintegy 20% -a hiánytüneteket mutat. Ha bizonyossá válik, hogy a vitamin hatékonyan csökkenti a bradikinin-viharok súlyosságát, ez egy egyszerű, viszonylag biztonságos módszer lehet a vírusfertőzés tünetei csökkentésére.

Minden tanulmánynak és kutatásnak fontos szerep van a koronavírus-járvány legyőzésében. Bár még nem nyert bizonyítást, a bradikinin-hipotézis ilyen elmélet lehet. És mint minden jó hipotézis, ez is konkrét, tesztelhető javaslatokat nyújt – ráadásul olyan, már létező gyógyszeres kezeléseket, amelyek valóban segíthetnek. A kutatás eredményeit klinikai vizsgálatokon kell bizonyítani, és csak utána lesznek széles körben alkalmazhatók. És bár a kutatócsoport megállapításai nem fogják meggyógyítani a Covid-19-et, de az általa javasolt beavatkozások jelentősen csökkenthetik a betegek szenvedését, és életeket menthetnek meg.

A járvány mindannyiunk életét megváltoztatja, és mi magunkat is - íme pár híresség, akinek a mentális állapotán sokat rontott a koronavírus járvány!