Hogyan számold ki az ételadagokat a bevásárláshoz?

adag,kanál,étel
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha tízen ülitek körbe az ünnepi asztalt, akkor hány kiló húst vegyél? A húslevesben mennyi legyen a tészta? Fogós kérdések ezek még a gyakorlott házigazdáknak is. Gajda Zoltán dietetikus, szakács segítségével összefoglaljuk, hogyan számold ki a megfelelő adagokat – nem csak karácsonykor.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Egy leves „tartalmi” részének szűk fele legyen a hús, bő fele a többi (zöldség, krumpli, galuska stb.). Egy tányérnyi (4 deci) leveshez például számolj 6 deka húst, 3 deka krumplit és 3 deka egyéb zöldséget. Ha a levesbetétet olyasmihez készíted, ami már egyébként is igen gazdag, akkor elég fejenként fél–egy dekával számolnod. Ha azonban olyan levesről van szó, amelyben a tészta dominál (húsleves), akkor másfél dekát is kimérhetsz adagonként.

Egy talponálló menüjében 12 deka hús a fejadag, egy kifőzdében 14-15 deka, egy beülős étteremben pedig 16–20 deka. Otthoni körülmények között azért rászámolhatsz egy kicsit, gondolva a nagyevő bácsikádra, aki biztos, hogy kétszer fog szedni. (Kicsit hasonlóan ahhoz, mint ahogy az angol mondja teakészítésnél: fejenként számolj egy teáskanál teafűvel, és még eggyel „a kannának”.) Ezért ha mondjuk tízen lesztek, akkor egy bő rászámolással végy 3 kiló húst. Bélszín vagy steak esetében egy kicsit másképp számolunk: ebben az esetben 25–40 deka egy adag.

Rántott halból személyenként 15–20 deka dukál.

Éttermi berkekben a köretek szárazanyag-tartalma főzés előtti állapotban 8 deka. Tehát ennyi rizst tegyél fel főni, ennyi lisztből készíts galuskát stb.

borsó
forrás: Unsplash

Ha háromdecis tányérral számolunk, a főzelékbe fejenként 15–20 deka nemesanyag kerüljön – például borsó. A káposztaféléknél számolhatunk akár 25 dekával is, mert ezek összeesnek. Vigyázat, a száraz hüvelyesek (például a bab, a lencse) viszont megdagadnak, így ezekből 7-8 deka is elég lesz!

Ha lisztes rántást készítesz, akkor fejenként 1 deka liszttel számolj, ami egy teáskanálnak vagy egy csapott evőkanálnak felel meg.

Olvasd el ezt is!

Ha már kiszámoltad a pontos mennyiséget, jól jön néhány tipp, hogy profin tudd előkészíteni az élelmiszereket:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 profi tipp zöldséghámozáshoz és vágáshoz

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem