Miért nem kell megpucolnod többé a gyömbért?

gyömbér,gyömbérpucolás Forrás: Getty images
A főzős videókban minden egyszerűen és gyorsan elkészül, ami nem meglepő, hiszen előre be van készítve számukra minden, amiből dolgoznak. Nekik soha nem kel pucolással és darabolással bajlódniuk. Akkor te miért tennéd?

A legtöbb gyümölcs és zöldség héja amúgy is ehető, még az olyanoké is, mint például a gyömbér, amit sokszor csak fáradtságos munkával lehet megpucolni. Na jó, persze ott a kiskanalas módszer, ami megkönnyíti a dolgunkat, de, ha a gyömbér héja valóban ehető, akkor minek megpucolni?

A minap a purewow egyik cikkére bukkantam, amiben egy gasztro szerkesztő arról mesélt, hogy miért felesleges bajlódni a gyömbérpucolással:

A bőre papírvékony, mégis szinte minden recept, amely friss gyömbért igényel, azt mondja, hogy meg kell hámozni. De arra senki nem ad magyarázatot, hogy miért.
mondja Katherine Gillen.

Két alkalommal is szemtanúja voltam olyan gasztro szerkesztőknek, akik nem hámozzák meg a gyömbért. Az első Alison Roman, egy szakácskönyv szerzője volt, akik egy csicseriborsó-pörköltet készített egy főzős videóban a New York Times számára. "Nem fogom meghámozni a gyömbért. A külső héja annyira vékony, hogy őszintén szólva észre sem lehet venni, hogy ott van" - mondta a videóban.

A második, Molly Baz volt, a Bon Appétit gaszto szerkesztője egy újabb receptvideóban, miközben egy fűszeres pácolt csirkét készített: "Észre fogod venni, hogy nem hámoztam meg a gyömbért. Én soha nem hámozom meg a gyömbért. Nem értem, az emberek miért hámozzák meg. Valaki egy nap úgy döntött, hogy meg kell szabadulnunk a héjától, majd azóta mindenki ezzel pazarolja az idejét. Hacsak nem régi, ne vesződj vele" – tanácsolja Molly.

Azóta Gillen kétszer is tesztelte a hámozás nélküli módszert a saját konyhájában: Az eredmények? A hivatalos íztesztelője (a férje) egyik alkalommal sem szólt egy szót se evés közben, merthogy nem vette észre a különbséget.

Ha tehát szőröstül-bőröstül megesszük, a főzésbe fektetett munkánkat és az élelmiszerpazarlást is csökkentjük valamelyest. Egy dolgot persze ne felejts el: alaposan megmosni, mielőtt feldolgoznád!

5 profi tipp zöldséghámozáshoz és -vágáshoz