A szerzeteseknek tilos volt a csalánmag fogyasztása, de Te edd bőséggel – Eláruljuk azt is, hogy miért!

Borítókép: A szerzeteseknek tilos volt a csalánmag fogyasztása, de Te edd bőséggel – Eláruljuk azt is, hogy miért! Forrás: Canva (Madeleine_Steinbach)
A csalán emberi fogyasztásra alkalmas. A levelei és hajtásai számos kultúrában hagyományosan étkezési célokra használatosak. De azt tudtad, hogy a magja is fogyasztható?

Gyerekként rettegünk a csaláncsípéstől, felnőttként pedig örömmel fogyasztjuk a levelét, gyökerét, a szárát, a levelét, a magját. Mert igen, a csalán emberi fogyasztásra alkalmas. A levelei és hajtásai számos kultúrában hagyományosan étkezési célokra használatosak. Azonban fontos megjegyezni, hogy csak a fiatal, friss hajtásokat és leveleket szabad fogyasztani, mivel az idősebb csalán növények merevvé válhatnak és keserűek lehetnek.

A csalán leveleit gyakran használják teához, salátákhoz, levesekhez vagy főtt zöldségekhez hasonlóan a spenóthoz vagy a mángoldhoz. Nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, valamint vasban és kalciumban. Azonban fontos figyelni a csalán gyűjtésére, hogy ne szennyeződjön vagy vegyszerekkel ne kerüljön kapcsolatba.

Forrás: Canva (zzzArt)

Tudtad, hogy a csalán magja is ehető?

A csalánmag rendkívül gazdag tápanyagforrás. Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, valamint számos fontos ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz, beleértve a vasat, a kalciumot, a magnéziumot, a C-vitamint és a B-vitaminokat. Egyedülálló ízvilággal rendelkezik: kissé hasonlít a dióhoz, de enyhén fűszeres, zöld íze van. Ennek köszönhetően változatos ételekbe illeszthető. A csalánmag hagyományosan gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Fogyasztása segíthet a vérszegénység, az ízületi problémák és az allergiák kezelésében, valamint támogathatja az immunrendszert.

Csalánmag felhasználási módjai

A csalánmag számos módon felhasználható az élelmiszeriparban és a gyógynövénygyógyászatban. Néhány gyakori felhasználási mód:

1. A csalánmagot pirítva vagy hőkezelés nélkül is fogyaszthatjuk. Sokféle ételhez adhatjuk, például salátákhoz, tésztákhoz vagy smoothie-khoz. Pirítva ropogós snackként is fogyasztható.

2. A csalánmagból készült tea gyógyító hatásokkal rendelkezik, és segíthet a gyulladások és allergiák kezelésében.

3. A gyógynövényiparban csalánmagot tartalmazó készítmények is elterjedtek, például kivonatok vagy kapszulák.

4. Megpörkölve, pirítva pedig még intenzívebb ízt kapnak. A csalánmagot frissen is fogyaszthatjuk, vagy néhány nap alatt meg is száríthatjuk őket, utóbbi esetben egy éven keresztül eltarthatóak lesznek.

Forrás: Canva (emapoket)

És mi a helyzet a szerzetesekkel meg az apácákkal?

A csalánmagokról ismert, hogy növelhetik a szexuális vágyat, és ez a tulajdonságuk miatt ismertek voltak a középkorban is. Az apácák és szerzetesek éppen az ilyen vágykeltő hatások elkerülése érdekében tartották magukat szigorú étrendi szabályokhoz. A lelki tisztulás és az önfegyelem elérése érdekében kerülték az olyan élelmiszereket, amelyek a testi vágyakat fokozhatták volna. A csalánmagok e tekintetben potenciális veszélyt jelentettek volna, ezért tiltott volt a fogyasztásuk.

Forrás 1., forrás 2., forrás 3.

Kattints galériánkra, és mutatunk 6 olyan teát, ami segít immunrendszerednek felvenni a harcot a vírusokkal szemben!