Lovasi András: "A járvány sok dalunkat helyezte új megvilágításba"

Lovasi András,Kiscsillag,Kispál és a borz,karantén,gyerek,koronavírus Forrás: Kép: Kiscsillag archívum
Napokban jelent Tompa kések címmel a Kiscsillag új albuma, amely a zenekar afféle párkapcsolati kódexe is lehetne. Így indul a lemez: "A nőknél, akik egyedül élnek, tompák a kések." Lovasi Andrással beszélgettünk, azaz dobálunk célba, persze éles késekkel.

Szereted ha egy lemez elindul valahonnan és meg is érkezik valahová. Mindig egy irányba mutatnak az új dalok, vagy előfordul, hogy évekig pihentettek egy-egy számot, míg végül lemezre kerül?
Kész recept nincs, minden album születésének megvan a maga története, inkább ennyi album után azt tudom mondani, hogy ha valami nem akar összeállni, azt nem kell erőltetni, inkább figyelni kell, hátra kell lépni egy kicsit, a részletek hajlamosak elárulni magukról, hogy hová akarnak kerülni. De volt ilyen, az utolsó Kispál-lemez például nem jelent meg, nem is lett kész soha, pedig erős számok készültek még az utolsó hat évünkben is, de nem akart összeállni egy lemezzé. És volt néhány olyan album is, ami megjelent, pedig nem kellett volna, csak türelmetlen voltam, és erőltettem minden áron.

Kicsillag,Lovasi András,karantén,rock and roll

Sokszor te pelenkázod a gyereket és eteted is, így aztán rád köpi a gyümölcspépet, stb. Hogy érzed, az intenzív jelenlét a gyereknevelésben pozitív módon hat a kreatív energiákra, vagy éppen nem, hiszen - így omegásan – elég nagy időrabló…
Szerencsére most már túl vagyunk a köpködős korszakon, de tényleg sok időt igényel, vagy von el mástól, akár a munkától, egy kisgyerek. Szerencsés alkat vagyok, sokszor pont akkor jön egy ötlet, amikor egy hosszabb szünet, mondjuk pár nap után előveszem a gitárt. Mondjuk azért igyekszem minden nap legalább egy fél órára a kezembe venni hangszert, de a néha adódó hosszabb szünetek alatt tényleg fel szokott torlódni bennem pár ötlet.

Amikor beleállsz közéleti kérdésekbe, akkor előre tudható, hogy mi lesz a közösségi dinamikája, tudható az is, hogy fölösleges energiákat von el tőled, mert válaszokon zakatol az agyad, miközben dalokat is írhatnál, vagy a gyerekkel építhetnél homokvárat. Miért mész bele mégis ezekbe a helyzetekbe?
Ez egy jó kérdés, amit én is felteszek sokszor magamnak. Annyira egybites lett a magyar közélet, és csak amortizálja a művészként megszerzett hitelességét vele az ember, főleg ha nem a szekértáborok egyenszólamait tolja. Talán egyszerűen olyan vagyok, ha bármiről megkérdeznek, én megpróbálok válaszolni. És mivel kevesen vagyunk ilyenek ezen a pályán, amolyan “megmondó” szerepben találtam magam. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogyha egy interjúban csak egy közéleti kérdés van, és a többiben a saját dolgaimról mesélek, akkor is azt az egy közéleti mondatot teszi a szerkesztő a leadbe. Sajnos a mi munkánk az átlagos magyar újságolvasót nem érdekli különösebben. Illetve alapból a kulturális ügyek ilyenek; ha nincs körülötted valami botrány, mint most például a Víg körül, akkor valami bulvárizű marhaságot kell rittyenteni körénk, ha olvasott cikket akar az újság.

A lemezhez melléklet gyanánt egy mesét is elmond a youtube-on feleséged, Földes Eszter. Hogy is állunk ezekkel a talán mesékkel? Hány szöveg állt össze, mert már azt tudjuk, lesz belőle könyv… Ez önálló „entitás” vagy a lemez kísérő promóciós ajándéka?
Mivel egy nagyon gazdag grafikai munkát tett le Vetlényi Zsolt, az album vizuális tervezője az asztalra, a könyv ötlete úgy született, hogy méltó felületet találjunk ezeknek a további munkáknak. Aztán jött az ötlet, hogy ne csak a dalszövegek legyenek a grafikák mellé, hanem írjak egy novellát is. Tehát úgymond rendelésre készült. Ezenkívül van egy évek óta félbehagyott hosszabb szövegem is, de más prózai munkám nincs kész. Kicsit úgy vagyok ezzel is, mint a dalszövegírással. Csak akkor írok, ha van hozzá dal-dallam. Nem szeretek írni, illetve ha már nekiállok, azt élvezem, csak nehezen kezdek hozzá. Most azért írtam, mert volt ez a könyvötlet.

A lemez beidéz némi jugoszláv nosztalgiát, innen a kérdés: hatottak rád a 70-80-as évek jugó zenéi, vagy – Rátgéber ide vagy oda – ezek téged nem érintettek meg?
Inkább utólag derült ki, hogy egész sok korabeli jugó zenét hallgattunk akkor - mivel onnan, délről jött az angolszász zene új vonala (punk, újhullám) is hozzánk Pécsre. Ömlesztve jött az egész, a Ribja Corba összekeveredett a kazettákon a Sex Pistolsszal, de azért nem hagyott olyan mély nyomokat bennem, hogy most nosztalgiázzam. Inkább egy képzeletbeli szituációt álmodtunk, egy olyan világot, ahol játszanak a rádiók ilyen zenéket is. Most nálunk - bármilyen vicces - ugyanúgy esélye sincs az albumunknak arra, hogy rádiók játsszák, mint ahogy ezt a kilencvenes évek nagy részében már megszokhattuk. Az indokok is hasonlóak lennének, ha rákérdeznénk, biztos most is nagyon rétegzene. Egyszerűen szomorú, hogy úgy telt el a karrierem nagy része, hogy tudtam: a rajongóinkon kívül egy csomó emberhez nem fog eljutni, amit csinálunk, akiknek pedig valószínüleg tetszene.

Azért a Kispál és a Kiscsillag korábbi dolgaiból is kiolvasható egy-egy érdekes rajzolat a férfi-női „mondásokból”. Viszont meglepő, hogy nem húzták ki belőled az interjúk során ezeket a bölcsességeket, hanem mindenki ráment erre az Ákos-TGM-Tusnád vonalra. Pedig a dalokból azért lejön: nemcsak mesekönyvet, hanem párkapcsolati kézikönyvet is írhatnál...
Köszönöm, ezt dicséretnek veszem.

A lemez borítója erős művészi gesztus, és bár mindig megvolt ez a képzőművészettel való kellemes és nívós kokettálás, de most mintha ez a dolog szintet lépett volna. Valahogy neked is egyre fontosabb lett a külalak, nemcsak a fogalmazás?
Inkább egy röpke találkozás hozta ezt Vetlényi Zsolttal. Valami koncerten futottunk össze, számot cseréltünk, mert addigra már elég régen szem elől tévesztettük egymást, pedig anno ő tervezte az utolsó Kispál-lemez layoutját is, de az már régen volt, 2004-ben. Amikor ősszel nekiálltunk tervezni az albumot, egyből ő jutott eszembe, mikor felmerült, ki tervezze a borítót..

Nemrég megjelent a Kispál és a Borz Sika, kasza, léc albuma vinylen, de alternatív borítóval, nem azzal, amelyikkel anno a CD kijött. Mi ennek az oka?
Ez az eredeti borító, amit a Universal gusztustalannak mondott, és visszadobott. Utána félszívvel csináltunk egy másikat, és a címét is megváltoztattuk, így lett Sika, kasza, léc. Az eredeti címe “Pécsi szál” lett volna amúgy.

Most, hogy elmaradtak koncertek a járvány miatt, valahogy mindennek más lett az akusztikája. Hogy érzed most: a bepótló koncerteken némileg más lesz a setlist?
Bárcsak már ott tartanánk, hogy ezt tervezhetnénk. Mindenesetre egy ilyen mindent és mindenkit érintő dolog , mint ez a járvány, elég sok dalunkat helyezi új fénytörésbe. Ott van mindjárt a Csillag vagy Fecske, a refrénjének a kezdősorába mindenhol belefutok mostanában Maradj otthon…. (nevet) Mindenesetre ősszel szeretnénk pótolni a most elmaradó lemezbemutató turnét.

Modellek, akik nem tetszenek mindenkinek
Kiscsillag,Kispál és a Borz,Lovasi András
Csillagok, csillagok, avagy itt a Kiscsillag